Γάζα: Ξεπέρασαν τους 14.000 οι νεκροί – 1,7 εκατομμύρια εκτοπισμένοι, «καμπανάκι» για εξάπλωση ασθενειών από ΟΗΕ

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 14.128 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου. Μεταξύ των καταγεγραμμένων νεκρών βρίσκονται 5.840 παιδιά και 3.920 γυναίκες, ανέφερε η κυβέρνηση της Χαμάς. Επιπλέον, 33.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ κρούει των κώδωνα του κινδύνου για

την εξάπλωση ασθενειών.

53 νεκροί δημοσιογράφοι από την έναρξη του πολέμου

Εξάλλου, νωρίτερα έγινε γνωστή η πληροφορία ότι οι δημοσιογράφοι – εργαζόμενοι σε ΜΜΕ που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων είναι 53.

Όπως αναφέρει η οργάνωση για την προάσπιση του Τύπου, η οποία καταγράφει τα θύματα στο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα του Λιβάνου, μεταξύ των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους, 46 ήταν Παλαιστίνιοι, τέσσερις ήταν Ισραηλινοί και τρεις ήταν Λιβανέζοι.

ΟΗΕ: 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί – Σοβαρή εξάπλωση ασθενειών

Τρομακτικός είναι και ο αριθμός των εκτοπισμένων στην Γάζα, λόγω του πολέμου, καθώς όπως αναφέρει η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Μέση Ανατολή, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός ανέφερε ότι ο εκτοπισμός τόσων πολλών ανθρώπων έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική εξάπλωση ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των οξέων αναπνευστικών ασθενειών και της διάρροιας, οι περιπτώσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 40% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Επίσης, κατά μέσο όρο, υπάρχει μία μονάδα ντους για κάθε 700 άτομα και 160 άτομα μοιράζονται μία μόνο τουαλέτα, σύμφωνα με την UNRWA. Παράλληλα, σημείωσε ότι 120 λίτρα καυσίμου θα επιτρέπονται στη Γάζα κάθε δεύτερη μέρα, αλλά ακόμη και αυτό θα κάλυπτε μόνο το ήμισυ της κρίσιμης ημερήσιας ανάγκης.

Μάλιστα, χωρίς περισσότερα καύσιμα, η υπηρεσία είπε ότι θα αναγκαστεί να χειριστεί μειωμένο αριθμό φορτηγών βοήθειας που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια καθημερινά στη Ράφα και μεγάλα τμήματα της Γάζας θα συνεχίσουν να πλημμυρίζουν από λύματα, αυξάνοντας περαιτέρω τους κινδύνους ασθενειών.

Η υπηρεσία παρείχε επίσης ορισμένες άλλες ενημερώσεις σχετικά με τις επιχειρήσεις της στη Γάζα.

Σύμφωνα με την UNRWA, από τις 19 Νοεμβρίου:

Συνολικά 1.268 φορτηγά βοήθειας είχαν εισέλθει στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα. Από αυτά, τα 200 ήταν φορτηγά της UNRWA, που μετέφεραν τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες και άλλα βασικά μη εδώδιμα είδη.

Τουλάχιστον 778 εσωτερικά εκτοπισμένοι που στεγάζονται σε εγκαταστάσεις της UNRWA έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον 176 σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αριθμός αυτός είναι μια εκτίμηση και αναμένεται να είναι υψηλότερος.

Επιπλέον, 17 εγκαταστάσεις επλήγησαν άμεσα και 45 επλήγησαν από παράπλευρες ζημιές.

Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου. Τουλάχιστον οι μισοί έχουν σκοτωθεί νότια του Ουάντι Γάζα, στην περιοχή όπου ο ισραηλινός στρατός είπε στους πολίτες να μετακινηθούν.

Τέλος, εννέα από τα 22 κέντρα υγείας της εξακολουθούν να λειτουργούν στις μεσαίες και νότιες περιοχές της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

Κονγκό: Τουλάχιστον 37 νέοι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου για μια θέση στον…στρατό

Viral η τούρτα γενεθλίων του Μπάιντεν που λαμπάδιασε– «Στο πιάτο μπροστά του υπάρχει μια πύλη της κόλασης»

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις προς μια συμφωνία για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων – Τα σενάρια και το ρευστό κλίμα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα, Ξεπέρασαν, 14 000, – 17, ΟΗΕ,gaza, xeperasan, 14 000, – 17, oie