Γάμος οφόφυλων ζευγαριών: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η τεκνοθεσία και τα «σιωπηρά» δικαιώματα

Νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει έτοιμο η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής».

Αν περάσει από τη Βουλή, τα ομόφυλα ζευγάρια θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παντρεύονται στην Ελλάδα με πολιτικό γάμο και να υιοθετήσουν παιδί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το νομοσχέδιο είναι σύντομο με το βασικό άρθρο να ορίζει πως γάμος νοείται ανάμεσα σε άτομα του ίδιου ή

διαφορετικού φύλου. Όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα που απορρέουν από τη βασική σχέση, θα ισχύουν σιωπηρά για τα ομόφυλα ζευγάρια μόνο με τη διεύρυνσή του ορισμού του γάμου.

«Οποιαδήποτε σκέψη για ένα δεύτερο άρθρο, που θα εξαιρούσε τα άτομα του ίδιου φύλου από την τεκνοθεσία, απορρίφθηκε», σχολιάζει άνθρωπος με γνώση του νομοσχεδίου. Τέτοια διάκριση, σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις έμπειρων νομικών προς την κυβέρνηση, θα ήταν αντισυνταγματική και θα κατέπιπτε σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι: «Το ζήτημα δεν είναι αν θα επιτρέψει στους ΛΟΑΤΚΙ+ αν θα έχουν παιδιά γιατί όσοι θέλουν έχουν ήδη αποκτήσει. Το ζήτημα είναι καθαρά να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των παιδιών αυτών αλλά και οι υποχρεώσεις των γονιών τους. (Έχει επίσης αποφασιστεί να μην αναγράφεται στα επίσημα έγγραφα “γονέας 1 2” αλλά “πατέρας – πατέρας” ή “μητέρα – μητέρα”)».

Εκτός από τη βασική προσθήκη στο άρθρο περί γάμου, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και μεταβατικές διατάξεις για τους γάμους που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό, για τα ζευγάρια που έχουν ήδη σύμφωνο συμβίωσης και θέλουν να μετατραπεί σε γάμο κ.ο.κ.

Παρότι η αρμοδιότητα για τα ανθρώπινά δικαιώματα έχει μεταφερθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κρίθηκε πως το θέμα απαιτεί την κεντρική πολιτική διαχείριση για αυτό ο χειρισμός έχει ανατεθεί στον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.

Πάντως, ήδη, η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη έκανε ένα πρώτο κύκλο επαφών με μητροπολίτες και τους ενημέρωσε για τα σχέδια της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους που γνωρίζουν όσα ειπώθηκαν στις συναντήσεις αυτές, υπήρξαν αντιδράσεις. Η αίσθηση, βέβαια, που αποκόμισαν από το Μαξίμου είναι ότι ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει αποδοχή από πλευρά της Εκκλησίας, δεν υπάρχει πρόθεση να βγουν στους δρόμους.

Όσο για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που στο παρελθόν έχουν καταψηφίσει νομοσχέδια «λιγότερο τολμηρά» ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ξεκινήσει εσωτερικές διεργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Θράσος από «Σπαρτιάτες» κατά ΠΑΣΟΚ: Οι «εθνικοί …μπαταχτσήδες» ζητούν να ανασταλεί η χρηματοδότησή μας

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς θα κινηθούν οι υποψήφιοι στην τελική ευθεία – Εντείνεται ο ανταγωνισμός

Συνεργάτης Νίκου Φίλη κατά Κασσελάκη για τις υπογραφές – Τον κατηγορεί για πλαστογραφία και τον λέει «κάλπικο»!

Keywords
Τυχαία Θέματα