Φυσικό αέριο: Γιατί δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το τεράστιο κοίτασμα στην καρδιά της Ευρώπης

Κάτω από τους βάλτους της Ολλανδίας βρίσκεται το μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το εκτεταμένο κοίτασμα του Groningen έχει αρκετή αναξιοποίητη ποσότητα για να αντικαταστήσει μέσα στο χειμώνα, μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που κάποτε εισήγαγε η Γερμανία από τη Ρωσία.

Ωστόσο, το κοίτασμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθώς οδεύει προς κλείσιμο και η Ολλανδία απορρίπτει τις εκκλήσεις για αύξηση

της προσφοράς, παρόλο που η Ευρώπη προετοιμάζεται ίσως για τον πιο σκληρό χειμώνα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο λόγος: Οι γεωτρήσεις οδήγησαν σε επαναλαμβανόμενους σεισμούς και οι Ολλανδοί αξιωματούχοι φοβούνται για τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Το Γκρόνινγκεν αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα στην αλυσίδα εφοδιασμού φυσικού αερίου της Ευρώπης από το 1963. Ακόμη και μετά από μισό αιώνα, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξαγώγιμου αερίου σε αποθέματα — αξίας περίπου 1 τρισ. δολαρίων. Όμως το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχει περιθώριο άντλησης περίπου 50 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως περισσότερο σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με τη Shell Plc, έναν από τους δύο μεγάλους εταίρους που έχουν αναλάβει τη διαχείρισή του.

Οι ντόπιοι, ωστόσο, λένε ότι η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει αλλού. Ο 50χρονος Wilnur Hollaar, που ζει στο Groningen για σχεδόν δύο δεκαετίες, εξακολουθεί να επικρίνει τις αρχές που αγνόησαν τις ανησυχίες του. «Όταν αγόρασα αυτό το σπίτι το 2004, ήταν ένα παλάτι», λέει ο Hollaar για το σπίτι του, το οποίο χτίστηκε το 1926 και διαθέτει παράθυρα βιτρό και λεπτομερείς λιθοδομές. Αλλά όπως χιλιάδες σπίτια στην περιοχή, έχει υποστεί ζημιές από σεισμούς, είναι γεμάτο ρωγμές και η πρόσοψη καταρρέει. «Το σπίτι μου έχει μετατραπεί σε ερείπιο», λέει.

Ο αρμόδιος υπουργός της Ολλανδίας, Hans Vijlbrief λέει ότι είναι επικίνδυνο να συνεχίσουν οι εξορύξεις, αλλά η χώρα δεν μπορεί να αγνοήσει τα δεινά που συμβαίνουν στην Ευρώπη. Η έλλειψη φυσικού αερίου «θα μπορούσε να μας αναγκάσει να λάβουμε αυτή την απόφαση», λέει, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ζήτημα ασφάλειας εάν τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα σπίτια δεν έχουν επαρκή θέρμανση.

Η Ρωσία, η οποία είχε περίπου το ένα τρίτο των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν εισβάλει στην Ουκρανία, έχει περιορίσει τις προμήθειες ως απάντηση στις κυρώσεις. Και οι πρόσφατες εκρήξεις στον αγωγό Nord Stream έχουν ουσιαστικά εδραιώσει το μειωμένο επίπεδο ροών προς τη Γερμανία. Η επιπλέον ροή που η Shell εκτιμά ότι θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία σχεδόν αμέσως, θα ήταν υπεραρκετή για να αντικαταστήσει τα 46 δισ. κυβικά μέτρα που εισήγαγε η Γερμανία από τη Ρωσία πέρυσι.

Ολλανδοί αξιωματούχοι έχουν υπογραμμίσει ότι εάν η Γερμανία χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, μια ασφαλέστερη επιλογή θα ήταν να παρατείνει περαιτέρω τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών της σταθμών. Η Γερμανία άφησε ανοιχτό «παράθυρο» σε μια τέτοια κίνηση, η οποία θα ήταν μια ανατροπή εάν τεθεί σε εφαρμογή. Η κυβέρνηση είπε τον περασμένο μήνα ότι δύο εγκαταστάσεις που πρόκειται να κλείσουν θα είναι διαθέσιμες μετά το τρέχον έτος εάν χρειαστεί.

Ο Επίτροπος για την εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν είπε πρόσφατα ότι η Ολλανδία θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της να κλείσει το Γκρόνινγκεν με τον Βίλμπριφ να έχει πιεστεί και από ομολόγους του από άλλα κράτη της ΕΕ, αλλά η χώρα κρατά την ίδια στάση προς το παρόν. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δεν έχει αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο χρήσης του Groningen για την ενίσχυση των προμηθειών, αλλά «μόνο σε μια ακραία περίπτωση, εάν όλα πάνε στραβά», λέει, και δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή.

Στο Γκρόνινγκεν καταγράφηκαν οι πρώτες σεισμικές δονήσεις το 1986. Από τότε, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες άλλοι. Αν και οι περισσότερες είναι μη ανιχνεύσιμες, ένας σεισμός μεγέθους 3,6 της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή το 2012, έφερε χιλιάδες αξιώσεις για υλικές ζημιές. Από το 2014, η ολλανδική κυβέρνηση έθεσε αυστηρότερα όρια στην παραγωγή και η παραγωγή μειώθηκε από 54 δισ. κυβικά μέτρα το 2013 σε περίπου 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φέτος.

Από τα περίπου 327.000 σπίτια στην περιοχή, τουλάχιστον 127.000 έχουν αναφέρει ζημιές. Περισσότερα από 3.300 κτίρια έχουν κατεδαφιστεί στην περιοχή από το 2012 επειδή κρίθηκαν ακατάλληλα από τους σεισμούς, μετέδωσε το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πρίγκιπας Χάρι και ο Έλτον Τζον προσφεύγουν κατά των εκδοτών της Daily Mail για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής τους

Χερσώνα: Ουκρανική πυραυλική επίθεση με HIMARS σε πολυκατοικία, καταγγέλλουν οι ρωσικές αρχές της πόλης

Πράγα: Στο ίδιο τραπέζι έβαλε ο Ερντογάν τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα