Φρούτα του Φεβρουαρίου, οι ιδιότητές τους και ιδέες για να τα απολαύσετε

Ο τελευταίος μήνας του χειμώνα φιλοξενεί στους πάγκους των μανάβικων, των σούπερ μάρκετ και των λαϊκών αγορών τα παρακάτω φρούτα:

Μανταρίνι

Πορτοκάλι

Φράπα (γκρέιπφρουτ)

Μήλο

Αχλάδι

Ρόδι

Κάστανο

Μανταρίνι: κάθε φέτα του είναι πηγή βιταμίνης C και αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά όπλα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Όπως και τα άλλα εσπεριδοειδή, προστατεύει τον οργανισμό μας από πολλές χειμερινές ασθένειες όπως η γρίπη και παρουσιάζει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι αρκετά νόστιμο για να το καταναλώσετε σκέτο, αλλά

αν θέλετε να μεταφέρετε τη γεύση του μανταρινιού σε διαφορετικές συνταγές, μπορείτε να το προσθέσετε στις σαλάτες σας, να στύψετε το χυμό του και να το χρησιμοποιήσετε σε διάφορες παρασκευές, ενώ τέλος μπορείτε να δημιουργήσετε πεντανόστιμα και εντυπωσιακά κέικ.

Πορτοκάλι: Εκτός από βιταμίνη C, τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και Ε. Δεν υπάρχει όριο στις συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε με το φρούτο αυτό, το οποίο είναι πολύ πλούσιο σε φολικό οξύ, συνεπώς βοηθάει στην αντιμετώπιση καρδιακών και αγγειακών προβλήματα, ιδιαίτερα στην αθηροσκλήρωση. Μπορείτε να το προσθέσετε σε πολλά πιάτα με ελαιόλαδο, σε μαρινάδες και σαλάτες, ταιριάζει πολύ με τα πουλερικά αλλά μπορείτε να ετοιμάσετε με αυτό και μεγάλη ποικιλία αρωματικών γλυκών.

Γκρέιπφρουτ (φράπα): το φρούτο αυτό δεν προτιμάται πολύ λόγω της πικρής του γεύσης, πρέπει να έχουμε στο νου μας όμως ότι μειώνει την εμφάνιση υπαρχόντων δερματικών προβλημάτων και αυξάνει την αντίσταση του σώματος σε ασθένειες, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C. Επίσης αποτρέπει το σχηματισμό κυτταρίτιδας στο σώμα, όταν καταναλώνεται σωστά. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μην το καταναλώνετε σε συνδυασμό με φάρμακα, αλλά να είστε προσεκτικοί, διότι αλληλεπιδρά με διάφορα από αυτά και αυξάνει τα επίπεδα των φαρμάκων στο αίμα.

Μήλο: Είναι χρήσιμο να καταναλώνετε μια ποικιλία από τα φρούτα αυτά, σε όλα τα χρώματα, κόκκινα, κίτρινα ή πράσινα, καθώς προσφέρουν πλούσια και διαφορετικά οφέλη τους χειμερινούς μήνες. Το μήλο παρέχει πολλά οφέλη στον οργανισμό, από τη μείωση της χοληστερόλης μέχρι τη διευκόλυνση της πέψης, από την παροχή αισθήματος πληρότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Με τη νόστιμη γεύση του, ταιριάζει σε πολλές συνταγές, από σαλάτες, ψητά μέχρι και πεντανόστιμα και εντυπωσιακά γλυκά.

Αχλάδι: βρίσκεται στη σκιά του μήλου, αλλά το αχλάδι είναι ένα από τα φρούτα που φημίζεται όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για τα οφέλη που προσφέρει στα νεφρά, στο στομάχι αλλά και σε ολόκληρο το σώμα, από την κορυφή ως τα νύχια. Αν δεν σας αρέσει να τρώτε φρέσκα αχλάδια ή έχετε βαρεθεί να τα καταναλώνετε συνεχώς με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα νόστιμο επιδόρπιο με αυτά.

Ρόδι: το ρόδι είναι ένα από τα φρούτα που μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας να αντισταθεί στις ασθένειες κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Το ρόδι, κάνει καλό στο στομάχι και το ηρεμεί, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και υποστηρίζει την υγιή λειτουργία των νεφρών. Είναι ένας καρπός – φρούτο που ταιριάζει υπέροχα σε πολλές συνταγές με τη μοναδική γλυκόξινη γεύση του, όπως είναι οι σαλάτες και τα απλά επιδόρπια. Γίνεται επίσης πολυχρηστικό σιρόπι (γρεναδίνη) για αλμυρές και γλυκές παρασκευές, υπέροχο λικέρ αλλά και πλούσια μαρμελάδα.  

Κάστανο: είναι πλούσιο σε διαιτητικές ίνες, συνεπώς σας κρατά χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα και παίρνει άξια τη θέση του ανάμεσα στις πιο πλούσιες τροφές σε σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο. Το κάστανο, με τα πολλαπλά οφέλη, είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους καρπούς –  λιχουδιές που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Επιπλέον, χάρη στη πλούσια υφή του όταν μαγειρεύεται, ταιριάζει σε πολλές συνταγές, από κυρίως πιάτα μέχρι επιδόρπια.

Διαβάστε επίσης:

Λαχταριστό μπράουνι σοκολάτας

Λαχανικά Φεβρουαρίου, οι ιδιότητές τους και προτάσεις για μαγείρεμα

Μπισκοτένια ρολάκια μήλου με γλυκό του κουταλιού και καρύδια

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φρούτα, Φεβρουαρίου,frouta, fevrouariou