Φόβος για μια νέα ενεργειακή καταιγίδα

Συναγερμός έχει σημάνει στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αφού θεωρείται πολύ πιθανό να πυροδοτήσει ένα νέο ράλι ανόδου στο παγκόσμιο εμπόριο… Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου το πετρέλαιο να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι σε πρώτη φάση, δημιουργώντας μια νέα πληθωριστική κρίση, η οποία θα πιέσει ακόμη περισσότερο

τα εισοδήματα των νοικοκυριών!

Ωστόσο, σε περίπτωση που δημιουργηθούν προβλήματα με τη διακίνηση του πετρελαίου από την ευρύτερη περιοχή, τότε οι τιμές θα εκτοξευθούν. Άλλωστε η περιοχή της Μέσης Ανατολής μετρά περίπου το 1/3 των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.

Ο αντίκτυπος στην αγορά είναι πολύ πιθανόν, λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων στις τιμές πετρελαίου και ενέργειας, να δημιουργήσει αναταράξεις και στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ θα επηρεάσει εκ νέου την παγκόσμια προοπτική του πληθωρισμού. Την ώρα μάλιστα που ζούμε σε ένα περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων και υψηλών επιτοκίων διεθνώς και περιμέναμε τον Ιούνιο την πρώτη επιτοκιακή μείωση.

Τα χρηματιστήρια πάντως προς το παρόν κρατούν στάση αναμονής, ενώ αντιθέτως ανεβαίνει ο χρυσός. Παράλληλα οι πρώτες εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, μετά τα όσα συζητήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ, είναι ότι δεν διαφαίνεται άμεσα μια περαιτέρω κλιμάκωση από πλευράς του Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, δεδομένου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες.

Καύσιμα ήδη στα ύψη

Η αύξηση του Brent κατά 3,5% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο έχει ήδη οδηγήσει στα ύψη την τιμή των καυσίμων με αποτέλεσμα, παρότι τη Δευτέρα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά, η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα να έχει χτυπήσει κόκκινο, αφού ξεπερνά ακόμη και τα 2 ευρώ από 1,90 που ήταν πριν από έναν μήνα. Ειδικότερα η τιμή της βενζίνης στα νησιά είναι:

● Κίμωλος: 2,39 ευρώ/λίτρο.

● Νίσυρος: 2,35 ευρώ/λίτρο.

● Μήλος: 2,35 ευρώ/λίτρο.

● Κάσος: 2,32 ευρώ/λίτρο.

● Νάξος: 2,32 ευρώ/λίτρο.

● Θήρα: 2,30 ευρώ/λίτρο.

Στο φυσικό αέριο ακόμη η τιμή είναι πιο συγκρατημένη, στα 38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ωστόσο πριν από περίπου έναν μήνα ήταν στα 23 ευρώ! Για το θέμα ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας εκτιμά ότι η τιμή της βενζίνης σε περίπτωση κλιμάκωσης μπορεί να φτάσει και τα 2,40 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος και CEO της ΕΛΙΝΟΙΛ Γιάννης Αληγιζάκης επισημαίνει για την εγχώρια αγορά καυσίμων: «Αν λάβουμε υπόψη και την αυξημένη ζήτηση βενζίνης και ντίζελ κίνησης λόγω των αυξημένων μετακινήσεων ενόψει της θερινής περιόδου, τότε και οι τιμές στην ελληνική αγορά δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες». Ωστόσο υπογράμμισε ότι «ο κλάδος των πετρελαιοειδών δεν έχει τη δυνατότητα για υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Κι αυτό επειδή τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια βρίσκεται υπό το ρυθμιστικό καθεστώς του πλαφόν στα μεικτά περιθώρια κέρδους».

Ελεγκτές επί ποδός

Παράλληλα όμως βλέπουμε αυξήσεις και στα τρόφιμα και σε σημαντικά εμπορεύματα… Στο καλαμπόκι, μέσα σε έναν μήνα, από τα 178 ευρώ ο τόνος πήγε στα 194 ευρώ και στο σιτάρι, πάλι μέσα σε περίπου έναν μήνα, πήγε από τα 197 ευρώ ο τόνος στα 204 ευρώ.

Για το θέμα αυτό αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι ολόκληρος ο ελεγκτικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός για να αντιμετωπίσει τυχόν φαινόμενα αδικαιολόγητων ανατιμήσεων στην αγορά. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης επισήμανε ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή» και συνέχισε λέγοντας πως «παροδικά μπορεί να δούμε αύξηση διεθνών τιμών (στο πετρέλαιο). Πρέπει να κρατάμε εφεδρείες στη δράση μας».

Απηύθυνε όμως και προειδοποίηση στους παράγοντες της αγοράς καυσίμων να μην προχωρήσουν σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένοι έλεγχοι από κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ.

«Βραχυπρόθεσμα», τόνισε, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αγορές θα αντιδράσουν σπασμωδικά. Τώρα τις πρώτες ημέρες θα δούμε αυξήσεις, όσο τουλάχιστον υπάρχει ανησυχία και αμφιβολία για την εξέλιξη της κατάστασης. Ωστόσο οι αναλύσεις είναι καθησυχαστικές και είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον τρόπο εξέλιξης των πραγμάτων αυτό να επιβεβαιωθεί και να εξελιχθεί προς την κατεύθυνση της μη κλιμάκωσης ή ακόμα καλύτερα και της αποκλιμάκωσης. Εμείς από την πλευρά μας, είναι σημαντικό να μην δεχθούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί» υπογράμμισε ο Χ. Θεοχάρης.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «η πολιτεία έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους. Είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος, που υπάρχει αναταραχή, είναι η περίοδος που όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Είτε έχουν σχέση με την αισχροκέρδεια είτε έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή. Τις επόμενες ημέρες θα είναι στους δρόμους τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ, ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους».

Καλό θα ήταν σε περίοδο αυξημένης ζήτησης, λόγω Πάσχα, να μην μείνουν στα λόγια και να είναι αυξημένη η επαγρύπνηση του ελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να πατάξει φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά.

Διεύρυνση της «μαύρης τρύπας»

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, αν επαληθευτούν τα σενάρια για τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια, τότε μπορεί να δούμε τον πληθωρισμό του Μαΐου να σκαρφαλώνει στο 4% στην έναρξη κιόλας της τουριστικής περιόδου! Στην περίπτωση αυτή, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει τρόπους διαφυγής ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών καθώς, σύμφωνα με την Eurostat, το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε στα 6,8 δισ. ευρώ το 2023, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το κρίσιμο είναι πώς θα εξελιχθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού το επόμενο διάστημα και ποια θα είναι η εξέλιξη στο πολεμικό μέτωπο προκειμένου να υπάρξει καθαρή και σαφής εικόνα για το ύψος της ζημίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ανέβει στο 2,1% του ΑΕΠ για το 2024 και απαιτείται προσοχή.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% ως το 2029 βλέπει το ΔΝΤ

Σε ενημέρωση για τις μεταρρυθμίσεις προχώρησε ο Πετραλιάς στη Διευθύντρια Υποστήριξης Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ

Νωρίτερα οι συντάξεις Μαΐου – Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φόβος,fovos