«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Στους δρόμους σύσσωμη η εκπαίδευση

Ένα πρόβλημα που δεν υπολόγιζαν διόλου στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Παιδείας, προκύπτει τις τελευταίες ημέρες για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε σχέση με την προώθηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Πρόκειται για τις συνελεύσεις με την απροσδόκητα υψηλή συμμετοχή και τα όλο και πιο ογκώδη συλλαλητήρια

που οργανώνουν οι φοιτητές.

Αν και οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο κυβερνητικό επιτελείο μία βεβαιότητα ότι το κυβερνητικό σχέδιο γίνεται αποδεκτό από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει δραματικά. Κι ακόμα δεν έχουν μπει στο χορό οι τοπικές κοινωνίες στην περιφέρεια της χώρας, οι οποίες κινδυνεύουν να μαραζώσουν εάν τελικά προχωρήσει η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ που θα “κρατούν” τους νέους στην Αθήνα και ίσως σε ένα μικρό ποσοστό και στη Θεσσαλονίκη.

Οι φοιτητές δείχνουν αποφασισμένοι και δεν κάνουν ούτε βήμα, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, διεκδικώντας «ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για εργασία με δικαιώματα».

Τα πανεπιστήμια της χώρας βρίσκονται σε αναβρασμό ενόψει των σημερινών συλλαλητηρίων, με τον τόνο να δίνουν οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στις σχολές της Αθήνας, κόντρα στην υποταγή του εκπαιδευτικού συστήματος σε επιχειρηματικά συμφέροντα και απαντώντας άμεσα και συλλογικά και σε προσπάθειες εκφοβισμού.

Για τρίτη βδομάδα, οι φοιτητές αψηφούν και τους εκβιασμούς γύρω από την εξεταστική και παίρνουν αποφάσεις συνέχισης των κινητοποιήσεων με συλλαλητήρια και καταλήψεις. Σε λίγες ώρες κατεβαίνουν ξανά στους δρόμους και θα ενώσουν τις φωνές τους με τους εκπαιδευτικούς, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα των ιδρυμάτων. Στο χορό των κινητοποιήσεων προσχωρούν γονείς αλλά και μαθητές.

Η κυβέρνηση αφού συρρίκνωσε τις δημόσιες σχολές με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μέσω της επιπλέον δυσκολίας εισαγωγής σε αυτές, τώρα αποφασίζει την ελεύθερη και χωρίς κανένα κριτήριο πρόσβαση στις ίδιες σχολές, αρκεί να εκχωρηθεί η χρηματοδότησή της σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μεγάλο «θύμα» και η επαρχία που θα μαραζώσει από τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Τμήματα «χαμηλής ζήτησης», θα κλείσουν και θα «κατεβάσει ρολά» αφού σπίτια θα μείνουν ξενοίκιαστα, εμπορικά καταστήματα και εστίασης θα βάλουν «λουκέτο».

Αφού όσοι πλήρωναν ιδιώτες του εξωτερικού και έστελναν τα παιδιά τους σε β’ κατηγορίας πανεπιστήμια (όσοι τα έστελναν σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού θα συνεχίσουν να το κάνουν) ενδεχομένως για να μην απομακρύνονται τα παιδιά τους να επιλέξουν να τους πληρώνουν στην Ελλάδα, όσοι πλήρωναν για τη διαμονή των παιδιών τους σε δημόσιες σχολές στην επαρχία, γιατί να μην επιλέξουν να πληρώνουν τους ιδιώτες στην περιοχή τους;

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 12.00 στα Προπύλαια. Την ίδια ώρα, κινητοποιήσεις θα πραματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα), στο Βόλο (Θόλο), στην Ξάνθη (Κεντρική Πλατεία), στην Κομοτηνή (Κεντρική Πλατεία), στην Αλεξανδρούπολη (Δημαρχείο), στο Ρέθυμνο (Δημαρχείο) και στο Ηράκλειο (Πλατεία Ελευθερίας). Στην Πάτρα, το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 11:30 στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου. Συγκεντρώσεις και πορείες διοργανώνονται σε μια σειρά ακόμα πόλεων της χώρας, αν και η επαρχία αναμένεται να μπει πιο δυναμικά στις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Μπροστά στην κυβερνητική πολιτική που εκφράζεται από την παράταξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη ΔΑΠ, οι φοιτητές μέσω «ζωντανών» διαδικασιών που προωθούνται κυρίως από τις παρατάξεις της ΠΚΣ και των σχημάτων της ΕΑΑΚ στήνουν «τείχος» προστασίας των σπουδών και της προοπτικής τους, καθώς εντείνεται η ανησυχία για τις εξελίξεις που αφορούν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης.

«Γιατί έχουμε δίκιο και δεν κάνουμε πίσω – Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αδικία και δεν θα περάσουν! Για να αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για το “Εθνικό Απολυτήριο”! Γιατί το υπουργείο Παιδείας κάνει bullying αλλά στους μαθητές δεν πιάνουν οι απειλές! Γιατί είμαστε με τους πολλούς και οι πολλοί έχουν δύναμη! Για δημόσια και δωρεάν Παιδεία – δικαίωμα για όλους, όχι ευκαιρία». δηλώνουν και οι μαθητές που θα βρίσκονται στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Στους δρόμους θα βρεθούν και οι εκπαιδευτικοί. Η ΟΛΜΕ συμμετέχει στις φοιτητικές κινητοποιήσεις με στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00. Σε συμμετοχή στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση καλεί και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, ενώ το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής καλεί τους γονείς να βρεθούν και πάλι στο πλευρό των παιδιών τους.

Με ομόφωνη απόφασή της η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ ζήτησε από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος», η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών μιλάει για αποδυνάμωση του δημόσιου Πανεπιστημίου με την διάθεση πτυχίων βασικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με δίδακτρα στη χώρα μας, ενώ συνεχίζονται οι αποφάσεις Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ που λένε «όχι» στο νομοσχέδιο.

Διαβάστε επίσης:

Σοκάρουν οι μαρτυρίες για το δυστύχημα στη Βούλα: «Έβλεπα μόνο κομμάτια» – «Έτρεχε τόσο γρήγορα που η μία κάμερα δεν το τράβηξε»

Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων: Οργή κατά του Δήμου Αλίμου που βάζει εμπόδια στην αξιοποίηση οικοπέδου – Οι καταγγελίες

Καιρός: Ανοιξιάτικη θερμοκρασία την Πέμπτη και χιόνια το…Σαββατοκύριακο – Πότε θα πέσουν νιφάδες στα βόρεια της Αττικής

Keywords
Τυχαία Θέματα