Φουλ επίθεση Τσίπρα σε Κυριάκο με «όπλο» Σαμαρά και Βενιζέλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οξύς κι επιθετικός ήταν στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης για τη Δικαιοσύνη. Στην πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αντικρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης με αφορμή την υπόθεση Παπαγγελόπουλου - Τσατάνη και να καταδείξει ότι οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη έφτασαν στο αποκορύφωμά τους επί κυβέρνησης Σαμαρά

και Βενιζέλου – «χάθηκε η μπάλα» είπε χαρακτηριστικά, «θέριεψε ένα σύστημα παραεξουσίας, που όμοιό του δεν έχει δει η χώρα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και μετά».

Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός, προκάλεσε κι επιχείρησε να αποδυναμώσει τον νυν αρχηγό της ΝΔ εγκαλώντας τον για τα πεπραγμένα του προκατόχου του ώστε να πάρει θέση και είτε να τον καλύψει και να εκτεθεί απέναντι στην κοινωνία είτε να τον «αδειάσει» με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για τις εσωκομματικές ισορροπίες. Δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει στα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, του καταλόγισε αμηχανία και τον κατηγόρησε ότι καλύπτει τον Σαμαρά, ειδικά σε ό,τι αφορά τη λίστα Μπόργιανς και την υπόθεση Παπασταύρου.

Πιο αναλυτικά, δεδομένης της παραπάνω τακτικής ο πρωθυπουργός:

Προανήγγειλε σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα «θαλασοδάνεια» σε κόμματα και ΜΜΕ με στόχο μάλιστα να βγάλει πόρισμα όχι «του Αγίου Ποτέ» αλλά σε δύο μήνες, έως τα τέλη Μαϊου.

--Προανήγγειλε σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και πολιτικών στελεχών που θα διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Ζήμενς. Χαρακτήρισε το συμβιβασμό που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου «απαράδεκτο» και είπε πως ίσως είναι «το σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης», καθώς η εταιρεία πλήρωσε «σε ρευστό και σε είδος», μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ, «όταν η Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής το 2010 υπολόγισε τη ζημιά του ελληνικού δημοσίου στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ».

--Παρέθεσε 13 παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από τα «έργα και ημέρες» της κυβέρνησης ΣαμαράΒενιζέλου την τριετία 2012 – 2015. Μεταξύ άλλων παρουσίασε τροπολογία του Χαράλαμπου Αθανασίου που όπως είπε ο πρωθυπουργός συνιστά παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, καθώς «μερικές μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών στα δικαστήρια της χώρας, άλλαξε το εκλογικό σύστημα για να ευνοήσει τους εκλεκτούς του». Επιπλέον στοχοποίησε και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την περίπτωση τροπολογίας – όπως είπε φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του – που αφορούσε σε νομιμοποίηση τριγωνικών συναλλαγών που πραγματοποιούσαν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, με το κόστος για το ελληνικό δημόσιο να ανέρχεται στα 1 δις ευρώ.

Σαμαράς – Βενιζέλος στο στόχαστρο για τις λίστες

--Από την άλλη σημείωσε πως οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη δεν εξαντλούνται σε τροπολογίες και άλλες πράξεις αλλά και σε παραλείψεις, όπως συνέβη με τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς.

Αναφορικά με την πρώτη στοχοποίησε τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τον για προσπάθεια απόκρυψης της λίστας στην αρχή, και στη συνέχεια, αφού η λίστα είχε αποδοθεί στις αρμόδιες αρχές, για προσπάθεια συγκάλυψης καθώς οι έλεγχοι της λίστας «προχωρούσαν» με ρυθμούς χελώνας, στο σημείο που οι βεβαιώσεις ποσών το 2014 ήταν 26,6 δις ενώ το 2015 έφτασαν τα 175,4 εκ. ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση στόχος ήταν ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε για άρνηση συνεργασίας με τις γερμανικές αρχές για τον εντοπισμό Ελλήνων φοροφυγάδων με καταθέσεις στην Ελβετία, η οποία «επιβλήθηκε από το Μαξίμου και τον τότε Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά διά χειρός του ιδίου του Γενικού του Γραμματέα, του κ. Μπούρα, όπως προκύπτει από την επιστολή του τότε Προξένου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ».

Καρφιά για Siemens, Παπασταύρου

--Τον προκάλεσε βεβαίως και με το θέμα της Siemens, όπου αφού κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό προανήγγειλε σύσταση Επιτροπής που θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού και κάλεσε και τον Μητσοτάκη να συμμετέχει χωρίς όμως να αποφύγει και ένα προσωπικό καρφί: «οι γνωριμίες σας με πρόσωπα και στελέχη της εταιρείας μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες, ώστε να επιτύχουμε επιτέλους κάτι καλύτερο για τον τόπο».

--Τον κάλεσε να τοποθετηθεί για την υπόθεση Παπασταύρου, του στενού συνεργάτη του Α. Σαμαρά, και την παρουσία του στη λίστα Λαγκάρντ, υπόθεση που όπως σημείωσε ο Α. Τσίπρας παίρνει νέα τροπή μετά τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι δεν ήταν απλός διαχειριστής του λογαριασμού ή πληρεξούσιος άλλου επιχειρηματία αλλά δικαιούχος του λογαριασμού και ιδιοκτήτης της offshore εταιρείας. Το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα, είπε ο πρωθυπουργός προς τον αρχηγό της ΝΔ είναι «γιατί καλύπτετε αυτό το δίδυμο Σαμαρά-Παπασταύρου και αν θα συνεχίσετε να το καλύπτετε». «Τον καλύπτετε σαν να ήταν δικός σας συνεργάτης ή ακόμα περισσότερο σαν να ήταν δικός σας συνεταίρος» πρόσθεσε.

--Τον κάλεσε να απαντήσει και για τις σχέσεις της ΝΔ με το κύκλωμα των εκβιαστών και «για τις υπηρεσίες που προσέφερε ο κ. Μουσσάς, που επί σειρά ετών ήταν σύμβουλος στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, στο Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και για το ποιες ακριβώς υπηρεσίες ήταν αυτές για τις οποίες εκδόθηκαν τα τιμολόγια, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, από τον κ. Μαυρίκο».

--Τον κατηγόρησε επίσης, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του για πολιτική συνεννόηση (ή διαπλοκή;) με συστημικά μιντιακά κέντρα (όπως τα έντυπα του ΔΟΛ «Βήμα» και «Νέα» αλλά και το «Πρώτο θέμα» του «κομιστή» όπως είπε χαρακτηριστικά) δεδομένου ότι στοιχεία της ρητορικής του αποτελούσαν πρωτοσέλιδους τίτλους των εν λόγω εντύπων. Μάλιστα διατύπωσε και την αιχμή ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος ζήτησε χθες παραίτηση της κυβέρνησης κι εκλογές, παρουσιάζει διγλωσσία στο συγκεκριμένο θέμα καθώς στους συνομιλητές του στο εξωτερικό υποστηρίζει ότι δεν βιάζεται να κυβερνήσει ενώ στο εσωτερικό, υπό την πίεση προφανώς του συστήματος που εκδηλώνει σχετική αγωνία, ζητά εκλογές.

Απαντώντας στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε ότι παίζει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης και δημιουργεί κλίμα, ενώ διεμήνυσε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση που στάθηκε η αφορμή για την προ ημερησίας ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με το επιχείρημα ότι δεν άσκησε κάποια παρέμβαση αλλά εξέφρασε τη νομική του γνώμη για το νομικό ζήτημα περί της αρμοδιότητας, ενώ αναρωτήθηκε με νόημα πώς έφτασε η υπόθεση στα χέρια της εισαγγελέως εφετών Τσατάνη.

Αλέξης ΤσίπραςΒουλήΚυριάκος ΜητσοτάκηςαντιπαράθεσηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα