Φωτιές: Τρία ενεργά μέτωπα στον Έβρο, νέες εκκενώσεις στη Ροδόπη – Βούλγαροι πυροσβέστες αναχωρούν για Αλεξανδρούπολη

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς που μαίνεται στον Έβρο, σε Αλεξανδρούπολη και Ροδόπη συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Ήχησε ξανά το 112, αυτή τη φορά για την εκκένωση του χωριού Γρατινή της Ροδόπης.

Με στόχο να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς της Δαδιάς προς τα δυτικά και συγκεκριμένα προς τη Λεπτοκαρυά το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφάσισε την υιοθέτηση της πρότασης

του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης η οποία προβλέπει την επέμβαση από τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα σε συνεργασία με υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών στην περιοχή του Μεγάλου Ρέματος της Αισύμης στο Σανιδοχώρι. Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή των αγροτών οι οποίοι διαθέτουν βυτιοφόρα για την τροφοδότηση με νερό των οχημάτων της πυροσβεστικής καθώς σε αρκετούς οικισμούς σημειώνονται προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Σε ό,τι αφορά στα ενεργά μέτωπα από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά που από χθες καίει στην Κίρκη και τη Συκορράχη κατέβηκε προς την περιοχή της Αύρας όπου επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις. Επίσης μέτωπο πυρκαγιάς προερχόμενο από τη Δαδιά κινείται προς τους οικισμούς των Κοίλων και της Μελίας οι οποίοι εκκενώνονται καθώς και προς το ρέμα της Ιτέας στη Μάνθεια. Τέλος μέτωπο πυρκαγιάς υπάρχει και στην περιοχή της Μαυρόπετρας το οποίο κινείται νοτιοδυτικά προς τη Συκορράχη και το Νομό Ροδόπης.

Ως προς τις καιρικές συνθήκες η μικρή μείωση της έντασης των ανέμων, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς το προηγούμενο Σάββατο, κράτησε μόνο λίγες ώρες, γεγονός που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Βούλγαροι πυροσβέστες αναχωρούν για την Ελλάδα

Βούλγαροι πυροσβέστες θα παράσχουν βοήθεια στους Έλληνες συναδέλφους τους για την αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών στη Σόφια.

Η μονάδα είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει για την Ελλάδα σήμερα το απόγευμα από την περιοχή Κάρντζαλι, στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, μέσω της συνοριακής διάβασης Μακάζα.

Η αποστολή περιλαμβάνει πέντε πυροσβεστικά οχήματα, δύο φορτηγά, ένα επιχειρησιακό όχημα και 36 πυροσβέστες από το Κιουστεντίλ, το Μπλαγκόεβγκραντ, το Γκάμπροβο, το Σούμεν και τη Σόφια.

Επικεφαλής της μονάδας είναι ο διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Μπλαγκόεβγκραντ, διοικητής Βαλεντίν Χρίστοφ Βασίλεφ.

Οι Βούλγαροι πυροσβέστες αναμένεται να συνδράμουν τις ελληνικές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Επαναλειτουργεί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Στην κανονική και πλήρη λειτουργία του επανέρχεται από σήμερα στις 18.00 το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, συμπεριλαμβανομένου και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Το νοσηλευτικό ίδρυμα ανέστειλε τη λειτουργία του το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 21 Αυγούστου με γνώμονα την ασφάλεια των νοσηλευομένων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκλήθηκε από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και υλοποιήθηκε άμεσα με τη μεταφορά του συνόλου των ασθενών σε υγειονομικές μονάδες εντός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Τεράστιες ζημιές σε πανίδα και υποδομές – Απανθρακώθηκαν 910 ζώα

Μεγάλη απώλεια ζωικού κεφαλαίου και καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον Έβρο, αλλά και την καταστροφή ποιμνιοστασίων, υποδομών, αποθηκών και γεωργικών μηχανημάτων, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Μελία της Αλεξανδρούπολης και ακόμη μαίνεται στην περιοχή, αποτυπώνουν τα τελευταία δεδομένα που γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) Δημήτρης Πανταζής.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Πανταζής, στην περιοχή του Έβρου έχουν καεί 1.200 μελίσσια και κυψέλες, σε σύνολο 26.264 σε Νότιο Έβρο, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη, στην οποία και εντοπίζονται τα 16.068, ενώ απαναθρακώθηκαν λόγω της φωτιάς 910 μικρόσωμα ζώα, με την πλειονότητά τους να είναι κατσίκια και πρόβατα, 30 αρνάκια και οκτώ αγελάδες.

«Πρόκειται για τεράστια καταστροφή», σημείωσε ο κ. Πανταζής, προσθέτοντας ότι «οι προαναφερόμενες απώλειες έχουν καταγραφεί και σήμερα αναμένεται να κλείσουν από τον ΕΛΓΑ». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη, υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 50 τα ποιμνιοστάσια που έχουν καεί στον Έβρο, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε πρώιμη την όποια εκτίμηση σχετικά με τις αγροτικές υποδομές, τις αποθήκες με προϊόντα και ζωοτροφές και τον γεωργικό εξοπλισμό που έχουν καταστραφεί λόγω της πυρκαγιάς.

Αναφορικά με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή, ο ίδιος ανέφερε ότι οι καμένες εκτάσεις εκτιμώνται σε χιλιάδες στρέμματα, ενώ υπενθύμισε ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά, μεταξύ άλλων τις Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και προς την περιοχή των Φερρών, καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του 2022, που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος των Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και χυμών «Incofruit Hellas», Γιώργος Πολυχρονάκης, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανέρχονται σε 442.469 εκτάρια οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, εκ των οποίων τα 165.554 εκτάρια στον Έβρο, τα 101.666 εκτάρια σε Ροδόπη, τα 50.597 εκτάρια σε Καβάλα 50.597 εκτάρια, σε Ξάνθη 56.041 εκτάρια και σε Δράμα 68.613 εκτάρια.

Συνεχή μηνύματα από το 112

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε εδώ και μέρες την Αλεξανδρούπολη.

Μάλιστα, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, εστάλη μήνυμα από το 112 στους πολίτες για εκκένωση των περιοχών Κοίλα και Μελία.

«Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Κοίλα και Μελία απομακρυνθείτε προς Φέρες. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», γράφει η σχετική ενημέρωση.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αλεξανδρούπολη

Εάν βρίσκεστε στις περιοχές #Κοίλα & #Μελία απομακρυνθείτε προς #Φέρες

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 23, 2023

Την ίδια στιγμή η φωτιά έχει φτάσει ήδη στον οικισμό Αύρα στην Αλεξανδρούπολη, με τις εστίες να είναι πολλές και σε διαφορετικά σημεία.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να μην φτάσει η φωτιά στον οικισμό από νωρίς το πρωί ενώ οι κάτοικοι δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες.

Οι επίγειες δυνάμεις, που επιχειρούν σήμερα είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Παρακολουθώντας την πορεία του μετώπου στη Δαδιά, οι δασικές υπηρεσίες του νομού σε συνάρτηση και με τους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή οδηγώντας την πύρινη απειλή νοτιοδυτικά και μόλις συναντήσει μία ρεματιά να δημιουργεί μέτωπα με γεωμετρική πρόοδο, εκτιμούν, ότι αν δεν τελειώσει η πυρκαγιά της Δαδιάς, που είναι βορειότερα, δεν θα ηρεμήσει ο νότιος Έβρος, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Ροδόπη

Μαίνεται η φωτιά στην περιοχή της Ροδόπης, με αποτέλεσμα το μεσημέρι της Τετάρτης το 112 να στείλει μήνυμα για εκκένωση του χωριού Κιζάρι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε στείλει για το χωριό Κασσιτέρα προς τις Σάπες. Ήχησε ξανά το 112, αυτή τη φορά για την εκκένωση του χωριού Γρατινή της Ροδόπης.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Εάν βρίσκεστε στην περιοχή #Γρατινή απομακρυνθείτε προς #Κομοτηνή

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 23, 2023

Από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά που από χθες καίει στην Κίρκη και τη Συκορράχη κατέβηκε προς την περιοχή της Αύρας όπου επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις. Επίσης μέτωπο πυρκαγιάς προερχόμενο από τη Δαδιά κινείται προς τους οικισμούς των Κοίλων και της Μελίας οι οποίοι εκκενώνονται καθώς και προς το ρέμα της Ιτέας στη Μάνθεια. Μέτωπο πυρκαγιάς υπάρχει και στην περιοχή της Μαυρόπετρας το οποίο κινείται νοτιοδυτικά προς τη Συκορράχη και το Νομό Ροδόπης.

Στην περιοχή Προφήτης Ηλείας στο Σουφλί υπάρχει ενεργό μέτωπο και επιχειρούν 33 πυροσβέστες 11 οχήματα, ενώ συνδράμουν 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Νωρίτερα, τα πύρινα μέτωπα στην Ροδόπη ήταν σε ύφεση, με τη μεγαλύτερη φωτιά να καίει στο Παπίκιο Όρος κοντά στον μικρό οικισμό της Κερασιάς, σύμφωνα με το xronos.gr.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης

Την ίδια ώρα σε διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης και Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής, αλλά και της Εθνικής οδού Σαπών – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα, λόγω των πυρκαγιών, γνωστοποίησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Συγκεκριμένα, διεκόπη η κυκλοφορία στο ρεύμα της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης με κατεύθυνση από το ύψος του ανατολικού κόμβου Κομοτηνής έως το ύψος του κόμβου της Μάκρης Αλεξανδρούπολης και στο ρεύμα Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής από το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης.

Διαβάστε επίσης:

Εθελοντής πυροσβέστης: «Δεν έχουμε νερό, η περιφέρεια είναι απούσα» (video)

Φωτιά στη Ροδόπη: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση του χωριού Κασσιτέρα

Κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Keywords
αλεξανδρουπολη, ενεργα, τρια, ελλαδα, γνώμονα, απε-μπε, ελγα, hellas, καβαλα, ξανθη, δραμα, ΕΡΤ, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, διακοπη ρευματος, φωτια, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, υιοθετηση, βουλγαρια, εβρος, ελγα, ζωα, θρακη, σαμοθρακη, υφεση, υψος, ωρα, αγελαδες, αμυγδαλα, απε, απε-μπε, απωλεια, αυρα, βοοειδη, βοηθεια, βραδυ, γεγονος, γνώμονα, δαδια, διευθυνση, διοικητης, εγνατια, υπαρχει, εκτιμηση, ενημερωση, εσωτερικων, ευθυνη, ζωνες, ζωοτροφες, ιδια, υπηρεσιες, ιδρυμα, κιρκη, κυψελες, λειτουργια, λεπτοκαρυα, μακεδονια, μηνυματα, μειωση, μικρο, νερο, μπε, ξημερωματα, οκτω, ορος, οχηματων, οχηματα, οχημα, πεμπτη, πευκα, προβατα, προβληματα, πρωι, ρευμα, σαπες, σαββατο, συγκεκριμενα, σοφια, τμημα, φερες, φορα, φορτηγα, ωρες, αμπελια, ασφαλεια, δημητρης, υπουργειο, νοσοκομειο, ομαδες
Τυχαία Θέματα