Φωτιές: Γιατί δεν πέταξε το Beriev – Τι συνέβη με τη σύμβαση

Καθώς οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στα Βίλια, η αντιπολίτευση πιέζει την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις σχετικά με τα διαθέσιμα μέσα πυρόσβεσης.

Τη Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Χρήστου Σπίρτζη, είχε διερωτηθεί γιατί το τεράστιο ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev δεν συμμετείχε στις προσπάθειες πυρόσβεσης στην Κερατέα και στα Βίλια.

Σύμφωνα με την «Αυγή», η απουσία του τεράστιου αεροσκάφους οφείλεται

στο γεγονός ότι είχε εξαντλήσει εδώ και, σχεδόν, δέκα ημέρες τις ώρες πτήσης που είχαν συμφωνηθεί με τους Ρώσους κατά τη σύμβαση ενοικίασης και απαιτείτο η επέκτασή της.

Όμως, η νομική υπηρεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», αν και είχε ενημερωθεί εγκαίρως από τους Ρώσους, επέδειξε σημαντική καθυστέρηση στο να προχωρήσει η επέκταση της σύμβασης.

Σχολιάζοντας την αποκάλυψη, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε ότι «οι σημερινές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις στο avgi.gr για τους γραφειοκρατικούς λόγους που δεν επέτρεψαν χθες να επιχειρήσει το ρωσικό αεροπλάνο Beriev, στην πυρκαγιά στα Βίλια και την Λαυρεωτική, δικαιολογούν απόλυτα τη σιγή ιχθύος στα ερωτήματα που θέσαμε δημόσια.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου συνεχίζει η πυρκαγιά να καίει χιλιάδες στρέμματα δάσους σε μη κατοικημένες περιοχές, η συνδρομή του ρωσικού αεροπλάνου την πρώτη ημέρα θα ήταν καταλυτική.

Εγείρονται, λοιπόν, πολλά θέματα πολιτικής ευθύνης και αναποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους αν οι απλές γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις τυπικές συμβατικές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να μην μειωθούν περαιτέρω τα ελάχιστα εναέρια μέσα που επιχειρούν.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να δώσει καθαρές απαντήσεις γιατί την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική δεν επιχείρησε το Βeriev και γιατί καθυστέρησαν να συνδράμουν τα υπόλοιπα εναέρια μέσα.

Περιμένουμε δημόσιες απαντήσεις για το πότε ενημερώθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αναγκαιότητα επέκτασης της σύμβασης, πότε και αν ανταποκρίθηκαν οι υπηρεσίες του και η νομική του υπηρεσία, πότε και αν υπογράφηκε επέκταση της σύμβασης.

Περιμένουμε δημόσιες απαντήσεις και στα υπόλοιπα ερωτήματα που θέσαμε.

Η έκταση των καταστροφών και οι επιπτώσεις στην ζωή των συμπολιτών μας, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία δεν επιτρέπουν τη συνέχιση κυβερνητικών προπαγανδιστικών τακτικών και αποπροσανατολιστικών απαντήσεων.

Είναι χρέος κάθε κυβέρνησης και επομένως και της κυβέρνησης του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα».

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Νέα καμπάνια για εμβολιασμό και μέτρα προστασίας εν όψει φθινοπώρου (Video)

Φωτιά στην Κερατέα: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά, σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Σαντορίνη: 27χρονη κατήγγειλε ότι την βίασε 44χρονος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φωτιές, Beriev –,foties, Beriev –