Φωτιά στον Έβρο: Μηνύματα 112 για εκκενώσεις οικισμών – Μάχη με τις φλόγες σε όλη τη χώρα

Ένας τεράστιος αγώνας δίνεται τις τελευταίες ημέρες ενάντια στα πύρινα μέτωπα και τις αναζωπυρώσεις σε όλη την Ελλάδα με τους ανέμους να είναι εχθρός στις αγωνιώδεις προσπάθειες της κατάσβεσης.

Για ένατη συνεχόμενη ημέρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται τις φλόγες που καίνε τον Έβρο. Νωρίτερα, το μεσημέρι της Κυριακής, οι κάτοικοι των περιοχών Λευκίμμης και Κασσιτέρα Ροδόπης έλαβαν εντολή – μέσω του 112 – να εκκενώσουν.

Οι κάτοικοι στην Κασσιτερά έλαβαν την

οδηγία να εκκενώσουν προς Σάπες και οι κάτοικοι της Λευκίμμης προς Τυχερό.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

#Έβρος

Εάν βρίσκεστε στην περιοχή #Λευκίμμη απομακρυνθείτε προς #Τυχερό

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

112 Greece (@112Greece) August 27, 2023

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς εντοπίζεται στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δαδιά. Στις επιχειρήσεις στον Έβρο συμμετέχουν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλας διαβεβαίωσε σήμερα πως στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον έλεγχο της πυρκαγιάς και στις επόμενες μέρες θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με εναέριες και επίγειες δυνάμεις παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι επιχειρεί ήδη στον Έβρο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, επίγειων και εναέριων.

Σημείωσε ότι θα διερευνηθούν τα αίτια εκδήλωσης και της συγκεκριμένης πυρκαγιάς όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες πυρκαγιές της χώρας ενώ θα ακολουθήσει και η επιχειρησιακή αξιολόγηση της αντιμετώπισής της.

«Υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα». είπε ο Βασίλης Κικίλιας συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα διερευνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας δεν προσφέρεται για εικασίες ή σχόλια. 

Ο υπουργός πραγματοποίησε πτήση με Super Puma πάνω από την πληγείσα περιοχή.

Φωτιά σε δύσβατο σημείο στα Γρεβενά

Μία νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή Βάλια Κίρνα στα Γρεβενά.

Ειδικότερα, η φωτιά στη Βάλια Κίρνα ξέσπασε από κεραυνό μέσα στον Δρυμό και καίει σε δύσβατη πλαγιά. Η περιοχή βρίσκεται μεταξύ Δίστρατου Κόνιτσας και Σαμαρίνας Γρεβενών. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 4 άνδρες και δύο πυροσβεστικά οχήματα και άλλα 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα, με ένα όχημα.

Αναζωπυρώσεις σε όλη τη χώρα

Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες με τις φλόγες στην Άνδρο που καίει δασικές εκτάσεις στην περιοχή Βιτάλι. Η φωτιά ξέσπασε χθες το πρωί πιθανότατα από κεραυνό. Το Σάββατο εκκενώθηκε το χωριό Γίδες με μήνυμα από το 112, ανατολικά του Γαυρίου. Στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να οριοθετήσουν την πυρκαγιά. Στο σημείο επιχειρούν 73 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα ενώ από συνδρομή από αέρα παρέχουν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Στην Πάρνηθα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κάποιες αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής, όπου από το πρωί επιχειρούν από αέρος 2 ελικόπτερα. Σημειώνεται πως σήμερα εθελοντές εντόπισαν στην περιοχή Φυλή ένα καμμένο κρανίο για το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. διενεργεί έρευνα.

Βελτιωμένη είναι, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η εικόνα της πυρκαγιάς, που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δύσβατη περιοχή, στο Λοκρό Φθιώτιδας, όπως και στη Βοιωτία όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης αναζωπυρώσεις στη περιοχή Στείρι.

Νωρίτερα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο δάσος της βασιλικής στον Ταύγετο ωστόσο άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο. Επι τόπου παραμένουν σε επιφυλακή δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 15 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 2 οχήματα.

Υψηλός κίνδυνος για πολλές περιοχές της χώρας

Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας και σήμερα. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Δύο νέες συλλήψεις για εμπρησμό από πρόθεση έγιναν σε Λάρισα και Κάρυστο ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, από την 1η Μαΐου μέχρι σήμερα έχουν γίνει 119 συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια και 27 από πρόθεση.

Διαβάστε επίσης:

«Καλάθι Σχολικών»: Πρεμιέρα την Τετάρτη – Ποια είδη θα περιλαμβάνει

Πάπας Φραγκίσκος: «Προσεύχομαι για τα θύματα των πυρκαγιών στην Ελλάδα»

Φωτιά τώρα στα Γρεβενά – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε όλη τη χώρα

Keywords
Τυχαία Θέματα