Φωτιά στον Έβρο: Ένας νεκρός στη Λευκίμμη – Εκκενώνεται το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Νεκρός εντοπίστηκε ένας άντρας στην περιοχή της Λευκίμμης στον Έβρο ενώ παράλληλα εκκενώνεται το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και η αποψινή νύχτα προμηνύεται δύσκολη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο άνδρας βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του κοντά στις κεραίες της Λευκίμμης, προς την Αγία Παρασκευή. Πιθανότατα πρόκειται για μετανάστη.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση που συντονίζεται από τις υγειονομικές αρχές, για την εκκένωση του Πανεπιστημιακού

Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης καθώς πλησιάζουν απειλητικά οι φλόγες από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι στη Δαδιά του Έβρου.

Το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Βορείου Ελλάδας έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα όλους τους υγειονομικούς σχηματισμούς των όμορων νομών για την υποδοχή των ασθενών. Βάσει πληροφοριών έχει δοθεί εντολή, όσοι ασθενείς μπορούν να πάρουν εξιτήριο, οι υπόλοιποι μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία.

Μεγάλη η επιχείρηση μεταφοράς των ασθενών

Όπως είπε στο skai.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, η φωτιά από τη Δαδιά μέσα σε ελάχιστες ώρες διήνησε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων και έφτασε να ενωθεί με την μεγάλη φωτιά που καίει από μέρες στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση με μηχανήματα και μέσα της Περιφέρειας για να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες για την προστασία του νοσοκομείου.

Οι ασθενείς θα μεταφερθούν σε υγειονομικές μονάδες των όμορων περιοχών.

Κατά πληροφορίες μάλιστα, εσπευσμένα στην Αλεξανδρούπολη μεταβαίνει επί τόπου ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου με στρατιωτικό ελικόπτερο, ώστε να συντονίσουν την όλη επιχείρηση.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το evros-news, οι φλόγες που έκαιγαν στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. σε μήκος χιλιομέτρων, άρχισαν να απειλούν αρχικά και να μπαίνουν στα χωριά. Στον Άβαντα παρά τις αντιπυρικές ζώνες και τις προσπάθεις των πυροσβεστών, η φωτιά μπήκε το βράδυ μέσα στο χωριό.

Παράλληλα, εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Αισύμη, Παλαγία και Κίρκη, που βρίσκονται κοντά σε περιοχές, όπου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά.

Πού μπορούν να πηγαίνουν οι πολίτες που δεν έχουν μέσο μετακίνησης

Με ανακοίνωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης κλήθηκαν οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε μέσο μετακίνησης να μεταβούν οργανωμένα στην πλατεία της Παλαγίας στα λεωφορεία, απ’ όπου μεταφέρθηγκαν προς Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, το 112 κάλεσε τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους. Έχουν τραυματιστεί συνολικά επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής. Παραμένουν επί τόπου και επιχειρούν 214 άνδρες της Πυροσβεστικής με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ και συνδράμουν και εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ, όπως και ο ελληνικός στρατός.

Στη Ροδόπη για την κατάσβεση της φωτιάς στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη.

Σε 5 ή 6 ανέρχονται τα σπίτια που κάηκαν στο χωριό Σώστης, όπως επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα σε Μίσχο και Άνω Δροσίνη και ανέφερε ότι «η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».

Ήδη με μηνύματα 112, έχουν ειδοποιηθεί προς εκκένωση οι κάτοικοι έξι περιοχών και συγκεκριμένα στις περιοχές Μίσχος, Άνω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστης και Πολύανθος ενώ βρίσκονται επί ποδός «εθελοντές, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και η αυτοδιοίκηση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικίδης.

Διαβάστε επίσης:

Μπαράζ ελέγχων σε Πάρο και Αντίπαρο το τριήμερο 18-20 Αυγούστου

Βοιωτία: Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Σαράντη – Νεκρός ένας 80χρονος βοσκός (video)

Εύβοια: Μεγάλη φωτιά στα Ψαχνά – Εκκενώνονται περιοχές – Διπλό μήνυμα του 112 (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα