«Φωτιά» στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής έβαλαν τα εκατέρωθεν χτυπήματα Ιράν - Ισραήλ

«Πρελούδιο» ολικής ανάφλεξης η ακύρωση της συμφωνίας για τα πυρηνικάΚΟΣΜΟΣ

Εδώ και πολλά χρόνια, ο πόλεμος μεταξύ των ορκισμένων εχθρών της Μέσης Ανατολής, Ισραήλ και Ιράν γινόταν μέσω αντιπροσώπων.

Ωστόσο χθες για πρώτη φορά από το 1973, οι δύο χώρες στόχευσαν και έπληξαν απευθείας η μία τα στρατεύματα της άλλης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού, «λίγο μετά τα μεσάνυχτα ιρανικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, εκτόξευσαν 20 βλήματα, τα περισσότερα ρουκέτες, εναντίον δυνάμεων του ισραηλινού στρατού στα υψίπεδα του Γκολάν».

Ακολούθως,

η Ισραηλινή αεροπορία απογέιωσε 28 αεροσκάφη και βομβάρδισε πλήθος ιρανικών στόχων στη Συρία.

EXCLUSIVE IMAGES: #Syria|n Arab Air Defense shoots down most of #Israel|i hostile missiles over #Damascus city skies. (10 May 2018) pic.twitter.com/y13RnLhPzf

— 24 Resistance Axis (@Syria_Hezb_Iran) May 10, 2018

Ο πολεμοχαρής και «σκληρός» υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Άβιγκορ Λίμπερμαν, δήλωσε μετά τα πλήγματα: «Πλήξαμε σχεδόν όλες τις ιρανικές υποδομές στη Συρία, δεν πρέπει να ξεχνούν την παροιμία που λέει, αν πέσει πάνω μας βροχή, η καταιγίδα θα πέσει πάνω σε εσάς. Ελπίζω να έχουμε τελειώσει με αυτό το κεφάλαιο και να έχουν όλοι πάρει το μήνυμα», πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, καμία από τις ιρανικές ρουκέτες δεν έπληξε το Ισραήλ καθώς αυτές αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα της χώρας.

Η Συρία ανακοίνωσε ότι κάποιοι από τους ισραηλινούς πυραύλους κατάφεραν και έπληξαν ραντάρ και αποθήκες πυρομαχικών. Οι περισσότεροι σύμφωνα με τη Δαμασκό καταρρίφθηκαν από τη συριακή αεράμυνα.

Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ανακοίνωσαν πως δεν υπέστησαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

FOOTAGE: #IDF’s Iron Dome fails to intercept incoming #Syria|n missiles that target #Israel|i colonies in #Golan Heights.pic.twitter.com/bqQRJ6GwBL

— 24 Resistance Axis (@Syria_Hezb_Iran) May 9, 2018

Το πολιτικό σκέλος και η ματωμένη ιστορία

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του φιλοισραηλινού Τραμπ, ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η κίνηση αυτή σκόρπισε μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, καθώς έγινε αμέσως σαφές ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή οδεύει προς κλιμάκωση, κάτι που επιβεβαιώθηκε μόλις λίγες ώρες αργότερα.

Στα χρόνια του συριακού εμφυλίου, το Ιράν μαζί με τη Ρωσία και δευτερευόντως την λιβανέζικη Χεζμπολάχ, προσπάθησαν - και κατάφεραν- να διατηρήσουν τον Άσαντ και το καθεστώς του που τους εξυπηρετούσε όρθιο, απέναντι στους Δυτικούς, τους αντάρτες, τους Κούρδους, τους τζιχαντιστές και τους Ισραηλινούς.

Με αυτό τον τρόπο, η ηγεσία του Ιράν που έχει ορκιστεί πολλάκις στο παρελθόν ότι θα εξαφανίσει το Ισραήλ, κατάφερε να μετεγκαταστήσει στρατεύματα και προσωπικό στο έδαφος της Συρίας, η οποία μοιράζεται χερσαία σύνορα με το Ισραήλ - τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για το Ισραήλ, το οποίο ορκίζεται ότι δεν θα αφήσει τους Ιρανούς να βάλουν «πόδι» στη Συρία.

Τους τελευταίους μήνες η σκληρή δεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ είχε εξαπολύσει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές κατά ιρανικών στόχων στη Συρία με ισχυρότερη αυτή κατά της αεροπορικής βάσης T4 κοντά στη Χομς, όπου 14 Ιρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και εκείνη ισραηλινή επιδρομή, έγινε λίγες ώρες μετά τις απειλές Τραμπ στον Άσαντ ότι θα «πληρώσει το τίμημα» για τις υποτιθέμενες επιθέσεις με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα, από τον Συριακό στρατό.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ κατέχει παράνομα από το περίπου τα 2/3 των υψωμάτων (1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα) που ανήκουν εδαφικά στη Συρία, μετά τους πολέμους των έξι ημερών το 1967 και του «Γιομ Κιπούρ» το 1973. Η κατοχή και επακόλουθη προσάρτηση δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, που την θεωρεί τμήμα της Συρίας.

Περίπου 510 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό τον συριακό έλεγχο. Η Συρία και το Ισραήλ παραμένουν τυπικά μέχρι και σήμερα σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η Ε.Ε. παρακολουθεί «μουδιασμένη», καθώς όλες οι διπλωματικές προσπάθειες για να σωθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά απέτυχαν. Ο Τραμπ επέβαλε νέες κυρώσεις στο Ιράν και απείλησε επίσης με κυρώσεις όσες ευρωπαϊκές ή άλλες εταιρείες συνεργαστούν μαζί τους.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αποφασίσουν αν είναι διατεθειμένοι να υψώσουν ανάστημα στον Τραμπ και ενδεχομένως να εμπλακούν σε μια συγκρουσιακή τροχιά στο πεδίο της οικονομίας με τις ΗΠΑ, η απλά θα περιοριστούν να …δηλώνουν την πίστη τους σε μία de facto νεκρή συμφωνία.

Στο μεταξύ, στο άμεσο μέλλον φαίνεται πως υπάρχουν αφορμές μόνο για νέες εντάσεις, καθώς τις αμέσως επόμενες μέρες, η κόρη και ο γαμπρός του Τραμπ θα ταξιδέψουν στο Ισραήλ για τα εγκαίνια της νέας αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, που ξεσήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων στον Αραβικό κόσμο.

Σημειώνεται ότι η Ιερουσαλήμ είναι ιερή πόλη για 3 θρησκείες, το Ισραήλ την κατέχει παράνομα ενώ οι πολύπαθοι Παλαιστίνιοι θεωρούν το ανατολικό κομμάτι της πόλης ως τη μελλοντική τους πρωτεύουσα.

Γι’ αυτούς τους λόγους, όλες οι διπλωματικές αποστολές στο Ισραήλ, πλην ελαχίστων, έχουν έδρα το Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ επιμένει ότι θα εμποδίσει «με κάθε κόστος» το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει αποκτήσει πυρηνικά, τα οποία δεν παραδέχεται, υπό την ανοχή της Δύσης και έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι αδίστακτο μπροστά σε αυτό που το ίδιο ονομάζει προστασία του «εθνικού συμφέροντος» και «δικαίωμα στην άμυνα».

ΙσραήλΣυρίαρουκέτεςπόλεμοςσυμφωνίαπυρηνικάHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα