Φωτιά στη Ρόδο: Ακυρώθηκε η εκκένωση του οικισμού Απόλλωνα – Συνεχίζεται η μάχη της Πυροσβεστικής

Ακυρώθηκε η εκκένωση του χωριού Απόλλωνας στη Ρόδο. Αυτό αναφέρει σε ανάρτηση ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώρογος Χατζημάρκος, που αναφέρει πως δόθηκε νέα εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Με δηλώσεις του στο Κόκκινο 105,5 ο αντιδήμαρχος Καμείρου Σάββας Χριστοδουλου είπε πως ακυρώθηκε ουσιαστικά η εκκένωση του οικισμού Απόλλωνα, ωστόσο συνεχίζουν να μεταφέρονται προληπτικά σε ξενοδοχεία του νησιού ανθρωποι με προβληματα

υγειας και ηλικιωμενοι καθώς δεν υπάρχει ανησυχία για τον οικισμό.

Την εκκένωση του χωριού Απόλλωνα είχε ανακοινώσει νωρίτερα , κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Η απόφαση είχε παρθεί για προληπτικούς λόγους δεδομένου ότι ένα από τα μέτωπα της φωτιάς είναι αρκετά κοντά στο χωριό. Σημειώνεται ότι νωρίς το μεσημέρι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα χωριά Σάλακο, Ελεούσα και Διμυλιά καθώς και το ξενοδοχείο «Έλαφος» στον Προφήτη Ηλία.

Αιτήματα για κήρυξη έκτακτης ανάγκης

Παράλληλα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου ζητούν με κατεπείγον αίτημά τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.

Στο κατεπείγον αίτημα επισημαίνεται ότι λόγω της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών σε περιοχές του δήμου Ρόδου, οι οποίες εκδηλώθηκαν κατά την 18η Ιουλίου 2023 και συνεχίζονται, έχει δημιουργηθεί εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες, και ως εκ τούτου, ζητείται να κηρυχθούν οι τρεις δημοτικές ενότητες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, στον πυροσβεστικό σταθμό Απολλώνων, έγινε η σύγκληση Έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της περιφερειακής ενότητας Δωδεκανήσου, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων που συγκροτούν το ΣΟΠΠ, για τον συντονισμό και τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και αποκατάστασης των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζεται πως στην κατάσβεσή της πυρκαγιάς επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 28 οχήματα και ενα πεζοπόρο τμήμα απο την Σάμο, ενώ από αέρος 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντικών ομάδων.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, ξεκίνησαν ξανά οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω του πυκνού καπνού που δυσχέραινε το έργο των πιλότων. Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων και στα τέσσερα μέτωπα της φωτιάς στο νησί της Ρόδου.

Μέχρι αυτή τη στιγμή η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη και εκφράζονται εύλογες ανησυχίες για το μέγεθος της καταστροφής.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, λόγω της εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς στην κεντρική Ρόδο, προέβη σε προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και εργαζομένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου.

Photo: Δημοκρατική Ρόδου

Σε ό,τι αφορά όσους εγκατέλειψαν τα χωριά Διμυλιά, Σάλακο, Ελεούσα λόγω της προληπτικής εκκένωσης, ο Δήμος γνωστοποίησε πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία του κόσμου.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε, το πρωί της Πέμπτης θα βρίσκονται στο νησί 7 ακόμα πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Photo: Δημοκρατική Ρόδου

Photo: Δημοκρατική Ρόδου

Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Απόλλωνα, κινείται με δυτική κατεύθυνση από τον Αττάβυρο στην περιοχή της Σαλάκου και καίει δάσος με πεύκα και κυπαρίσσια. Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Έμπονα προς Άγιο Ισίδωρο και από Απόλλωνα και Σάλακο προς Έμπονα.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Ελεούσα, #Σάλακος & #Διμυλιά #Ρόδου εκκενώστε τώρα προς #Κολύμπια

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki

— 112 Greece (@112Greece) July 19, 2023

Όπως είπε στην ΕΡT Νοτίου Αιγαίου ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νεκτάριος Κλωστάκης, το μέτωπο είναι μεγάλο και σε διαφορετικά σημεία. Παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι έχουν κοπάσει, οι φλόγες ξεπηδούν σε δύσβατες περιοχές που δεν υπάρχει πρόσβαση επίγειων δυνάμεων. Όλες οι ισχυρές δυνάμεις που είναι διαθέσιμες και έχουν έρθει από Σάμο και Κρήτη, εθελοντές και πολίτες δίνουν μάχη για να ελεγχθούν τα μέτωπα.

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευστρατίου έδωσε εντολή να επιστρατευτούν όλα τα οχήματα που εργάζονται σε εργολαβίες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο και να βρεθούν στο μέτωπό της πυρκαγιάς.

Δραματική έκκληση για εθελοντές κάνει μέσω του Facebook ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και μέλος της Ομάδας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, Παναγιώτης Εγγλέζος. Καλεί τους πολίτες των χωριών κοντά στη φωτιά να είναι σε ετοιμότητα, σημειώνοντας ότι η φωτιά κατευθύνεται προς τους πρόποδες του Προφήτη Ηλία. «Θα καούν τα πάντα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνολικά επιχειρούν 6 εναέρια μέσα και περισσότεροι 120 πυροσβέστες και εθελοντές πολίτες και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναμένεται η έλευση δύο ακόμη αεροπλάνων. Από το Λιμενικό ανακοινώθηκε πως υπάρχουν διαθέσιμα 5 περιπολικά αλλά και ιδιωτικά σκάφη, σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν στις περιοχές που απειλεί η φωτιά.

Το βράδυ της Τρίτης οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις της Ρόδου έδωσαν ολονύχτια μάχη για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά η οποία μαινόταν ανεξέλεγκτη σε δασική περιοχή.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τραυματίστηκε ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Απολλώνων Β. Πιπέρης ο οποίος συνδράμοντας στις προσπάθειες κατάσβεσης υπέστη εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ανακοινώσεις τους, Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές ομάδες κάνουν έκκληση για βοήθεια για την αντιμετώπιση της φωτιάς και κυρίως όσων διαθέτουν μηχανήματα έργου. Η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρει πως είναι σε διαδικασία επίταξης όλων των μηχανημάτων έργων καθώς και των υδροφόρων, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Διαβάστε επίσης:

Δυστύχημα Λ. Μαραθώνος: Χαροπαλεύει ο ναύτης- Διαλυμένο το τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού

Φωτιά στο Πυρί Λακωνίας: Μάχη να μη φτάσει στα πρώτα σπίτια – Μεγάλο μέτωπο σε Λυκοβουνό – Δαφνί (Video)

Φωτιές: Στάχτη και αποκαΐδια πάνω από 170.000 στρέμματα μέσα σε τρεις μέρες

Keywords
Τυχαία Θέματα