Φάμελλος: «Κανένα περιθώριο εφησυχασμού για την υπερθέρμανση του πλανήτη»

ΕΛΛAΔΑ

Τα αποτελέσματα της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) αναφορικά με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη πάνω από 1,5°C, αλλά και η πρόταση για αλλαγή του Κανονισμού για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από νέα αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Στο εν λόγω Συμβούλιο,

την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος στην παρέμβασή του ανέφερε ότι η πρόσφατη ειδική έκθεση της IPCC δεν αφήνει «κανένα περιθώριο εφησυχασμού».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή και την οριστικοποίηση του Κανονισμού για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα καινούργια αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δείξει τόλμη και φιλοδοξία.

Πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να δώσουμε χειροπιαστές αποδείξεις ότι αποτελούμε πρωτοπορία στη μάχη για την κλιματική αλλαγή» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από νέα αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος επανέλαβε τη σημασία φιλόδοξων στόχων, δεδομένου ότι οι οδικές μεταφορές συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και στην ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις (σχεδόν 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ-28).

Τασσόμενος με τα κράτη-μέλη που επιθυμούν περισσότερη φιλοδοξία και καλύτερη στόχευση, ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι η αυστριακή Προεδρία προτείνει συμβιβαστική λύση μόνο ως προς τους στόχους μείωσης των εκπομπών (35% μείωση εκπομπών έως το 2030), αλλά πρέπει να γίνουν θετικά βήματα και ως προς τα κίνητρα για τα οχήματα μηδενικών και χαμηλών εκπομπών και ως προς την προώθηση των ελαφρύτερων αυτοκινήτων.

«Υπάρχουν χώρες που ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην απασχόληση», αναγνώρισε.

«Ωστόσο, οι φιλόδοξες προτάσεις είναι τελικά προς όφελος της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς θα τη θέσουν στην αιχμή της τεχνολογίας, θα διασφαλίσουν θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα και θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ευρώπη», επισήμανε, αναφερόμενος στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές καυσίμων, στον περιορισμό της αστικής αέριας ρύπανσης, στη βελτίωση της υγείας των πολιτών και στη μείωση της επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας.

Εξάλλου, όπως είπε, «ποιο είναι το νόημα της ανταγωνιστικότητας της αυτοκινητοβιομηχανίας όταν πληθαίνουν στις χώρες μας οι καταστροφικές πλημμύρες, οι φυσικές καταστροφές, οι μεγα-πυρκαγιές, ακόμα και οι μεσογειακοί κυκλώνες;».

Σωκράτης ΦάμελλοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα