Φαίδρα με επτάχορδη λύρα…

Το έργο της Δήμητρας Μήττα «Φαίδρας Άτοπος», σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη, με την Ηρώ Μουκίου στον ομώνυμο ρόλο, μετά τις παραστάσεις στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έρχεται στην Αθήνα με τη σύμπραξη του Νίκου Ξανθούλη και μελωδίες αρχαίας επτάχορδης λύρας επί σκηνής, στο θέατρο Εν Αθήναις, σε παραγωγή του VAULT Theatre Plus, κάθε Κυριακή στις 18.00.

Ο συγκλονιστικός μονόλογος

για τη γυναικεία ψυχή – που όμως αφορά όλους –, τον έρωτα και τις βλαβερές συνέπειές του, τη σάρκα και τις αδυναμίες της. Ένας ύμνος στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, τις ανισότητες που υφίσταται η γυναίκα σε κάθε κοινωνία από το πριν έως το τώρα, ίσως και το μετά.

Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ για δύο σολίστ. Μία ηθοποιό και έναν μουσικό.

Το έργο. Φαίδρα βασίλισσα, μητέρα, σύζυγος, ερωμένη. Από την Κρήτη στην Αθήνα. Θύμα και θύτρια. Η παράσταση με αφορμή τον μύθο της Φαίδρας επιχειρεί μια ανατομία στα σκοτάδια της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όριά της. Πόσο η μοίρα μας κατευθύνει; Έχουμε εμείς μερίδιο ευθύνης για τις επιλογές μας τελικά; Τι σημαίνει «ηθική» και πώς διαμορφώνεται ανά τους αιώνες; Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, της αμιγούς λογικής, θα την καταδικάζαμε; Ερωτήματα που η ίδια η αντιηρωίδα θέτει στον εαυτό της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εξηγήσει τα στρεβλά της ζωής της. Μια εξωπραγματική πραγματικότητα αποκαλύπτεται, καθώς ξετυλίγει την ιστορία της. Η Φαίδρα μιλά για τη Φαίδρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Λυρισμός, χιούμορ, κυνισμός, ρεαλισμός, τραγωδία σε ρυθμό παραληρηματικό.

Η πρωταγωνίστρια. Απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Μαίρης Βογιατζή Τράγκα, το 1988. Παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής στο Επί Κολωνώ με την Ελένη Σκότη. Έπαιξε έργα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στα αγγλικά, σε σκηνοθεσία Κούλας Αντωνιάδου (Χρυσόθεμη). «Ο άνθρωπος και τα όπλα» του Μπέρναρ Σω, σε σκηνοθεσία Μ. Παπανικολάου. «Καμίνο Ρεάλ» του Τένεσι Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Τότας Σακελλαρίου. «Οι δίδυμοι της Βενετίας» του Κάρλο Γκολντόνι, σε σκηνοθεσία Γ. Μόρτζου. «Η γυναικούλα μας» του Τσιφόρου Βασιλειάδη, σε σκηνοθεσία Κ. Αρζόγλου κ.ά. Το 2002 εκλέγεται δημοτική σύμβουλος στη Λάρισα, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου και καλλιτεχνικής διευθύντριας στο ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας «Θεσσαλικό Θέατρο».

INFO

Κείμενο: Δήμητρα Μήττα. Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης. Σκηνικά/κοστούμια: ORI M-Κίνηση. Σχεδιασμός φώτων/Video Trailer: Αντώνης Καραγιάννης. Γραφιστικά: Αντρέας Βούλγαρης για την CreatADV. Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαρζώνης, Χριστίνα Φυλακτοπούλου. Επικοινωνία/προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση 

Διαβάστε επίσης:

Σε δημοπρασία κιθάρες του Μαρκ Νόπφλερ των Dire Straits

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Το ψέμα που τον έβαλε στις αίθουσες του… Εθνικού Θεάτρου

Απολύθηκε η Σάρα Ραμίρεζ από το «And Just like that»: Υπόνοιες ότι την έδιωξαν λόγω παλαιστινιακού, τι απαντούν οι δημιουργοί

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φαίδρα,faidra