Εξογκώματα στο στήθος: Πέντε πιθανές αιτίες
Η ανεύρεση κάποιου εξογκώματος στο στήθος κατά την ψηλάφησή του μπορεί να προκαλέσει πανικό σε μια γυναίκα.
Πριν πάει ο νους σας κατευθείαν στο κακό, πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα εξόγκωμα στο στήθος δεν είναι πάντα καρκίνος, ενώ από τους όγκους το 80% είναι καλοήθεις.
Μάλιστα, η πιθανότητα ένας όγκος να είναι κακοήθης σε γυναίκες κάτω των 30 ετών είναι σπάνιες.
Δείτε 5 αιτίες που προκαλούν εξογκώματα στο στήθος:
Έχετε πυκνούς μαστούς
Το γυναικείο στήθος αποτελείται από λιπώδη και συνδετικό ιστό. Οι γυναίκες με πυκνό στήθος έχουν περισσότερο συνδετικό ιστό και λιγότερο λιπώδη. Η πυκνότητα των μαστών αποτυπώνεται στη μαστογραφία. Περίπου τα δύο τρίτα των προεμμηνοπαυσιακών και το ένα τέταρτο των μεταεμμηνοπαυσιακών γυναικών έχουν πυκνό μαστικό ιστό. Γι’ αυτό και η κλασική μαστογραφία συχνά δεν καταφέρνει να εντοπίσει ένα όγκο καρκινικό ή μη. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τόσο εσείς όσο και ο γιατρός σας αν ένα εύρημα είναι καινούριο ή παλιό, καθώς και αν αλλάζει κάθε φορά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γιατροί ζητούν τις μαστογραφίες, ώστε να τις συγκρίνουν και να δουν πιθανές μεταβολές. Η τακτική αυτοεξέταση του στήθους είναι πολύ χρήσιμη, ώστε μόλις εντοπίσετε κάτι να απευθυνθείτε κατευθείαν στον γυναικολόγο.
Ινοαδένωμα
Το ινοαδένωμα είναι ο πιο συχνός όγκος που εμφανίζεται στις έφηβες και στις νεαρές γυναίκες. Όμως, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερη ηλικία, ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση.
Τα ινοαδενώματα είναι καλοήθεις όγκοι, όχι νεοπλασία. Μπορεί να υπάρχουν στον ένα ή και τους δύο μαστούς. Κατά κανόνα πρόκειται για ογκίδια σφαιρικά, σχετικά σκληρά, με ομαλή, λεία επιφάνεια μετακινούνται εύκολα.
Ενώ είναι αβλαβή, αν έχετε πολλά ή μεγαλώνει το μέγεθός τους, μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση και το σχήμα των μαστών σας και ο γιατρός σας ενδέχεται να συστήσει την αφαίρεση τους.
Κύστεις μαστού
Οι κύστεις είναι ένα συχνό εύρημα, ιδιαίτερα γύρω από την εμμηνόπαυση. Η καλύτερη μέθοδος διάγνωσης τους είναι το υπερηχογράφημα. Η αντιμετώπιση τους αφορά μόνο τις μεγάλες κύστεις και γίνεται με απλή παρακέντηση. Σε υποτροπές της ίδιας κύστης, σε επιπεπλεγμένες κύστεις και σε ύποπτο ή αβέβαιο κυτταρολογικό εύρημα, τότε μπορεί να συστηθεί η χειρουργική θεραπεία. Η ύπαρξη κύστεων δεν σημαίνει ότι η γυναίκα βρίσκεται σε προκαρκινικό στάδιο.
Θρόμβος αίματος
Σπάνια ένας όγκος στο στήθος μπορεί να οφείλεται σε θρόμβο αίματος (νόσος Mondor) που προκαλεί σκλήρυνση και διόγκωση των φλεβών, συνήθως κάτω από το δέρμα του μαστού ή του εμπρόσθιου τοιχώματος του θώρακα. Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια της νόσου Mondor είναι ο πόνος στην πληγείσα περιοχή.
Ένας θρόμβος μπορεί επίσης να δημιουργηθεί από τραύμα στην περιοχή του στήθους, υπερβολικά έντονη άσκηση ή λόγω ενός πολύ σφιχτού σουτιέν. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως τα συμπτώματα υποχωρούν χωρίς κάποια σοβαρή παρέμβαση.
Έχετε περίοδο
Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στο στήθος. Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως διογκώνεται ο υμένας της μήτρας κάθε μήνα για να υποδεχτεί μία πιθανή εγκυμοσύνη, έτσι και το στήθος αναπτύσσει νέα κύτταρα στους αδένες και πόρους, για να ετοιμαστεί για το θηλασμό. Η προεμμηνορροϊκή διόγκωση των μαστών δε θεωρείται κάτι σοβαρό.
Πηγή: onmed.gr
στήθοςόγκοςθρόμβοςκύστειςιοαδένωμαHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φως στο τούνελ: Ανατροπή στο θρίλερ του επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης
- Το χωριό που το χειμώνα δεν έχει κανέναν κάτοικο
- Σεισμός χτύπησε τη Θεσσαλονίκη και κούνησε Κιλκίς και Πέλλα
- Το πάρτι γενεθλίων του δίχρονου παιδιού που κατέληξε σε εφιάλτη
- Γιατί ψάλλουμε το «Κύριε ελέησον» 12 και 40 φορές;
- ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Δ’ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ 21ου ΛΟΧΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Δ’ ΣΣ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ 21ου ΛΟΧΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
- Ακραία καιρικά φαινόμενα στο ΠΑΣΟΚ
- Χτύπησαν τον Αρτέμη Σώρρα στη Θεσσαλονίκη
- Σεισμός 4,7R τα ξημερώματα δυτικά του Κιλκίς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Ακραία καιρικά φαινόμενα στο ΠΑΣΟΚ
- Μετά τον καλπασμό... κούτσα - κούτσα
- Ένοχοι για εμπόριο κοκαΐνης οι δυο ανιψιοί της Πρώτης Κυρίας της Βενεζουέλας
- Αεροπλάνο έπεσε σε κατοικημένη περιοχή – Κόλαση φωτιάς και εκρήξεις (Video)
- «Τρομοκράτες… παλαιάς κοπής»
- Λαλιώτης: Ουδέποτε εισηγήθηκα να διαγραφεί ο Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ
- Μεθυσμένος επιβάτης σπρώχνει με δύναμη ελεγκτή και τον ρίχνει στις ράγες του τρένου (Video)
- Το Χαλέπι συνώνυμο της επίγειας κόλασης – Οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών
- Συμπληγάδες πέτρες η αξιολόγηση: Πυρετός συσκέψεων στη κυβέρνηση για τη χάραξη γραμμής άμυνας

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Λαλιώτης: Ουδέποτε εισηγήθηκα να διαγραφεί ο Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ
- Ένοχοι για εμπόριο κοκαΐνης οι δυο ανιψιοί της Πρώτης Κυρίας της Βενεζουέλας
- Συμπληγάδες πέτρες η αξιολόγηση: Πυρετός συσκέψεων στη κυβέρνηση για τη χάραξη γραμμής άμυνας
- Το Χαλέπι συνώνυμο της επίγειας κόλασης – Οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών
- Αεροπλάνο έπεσε σε κατοικημένη περιοχή – Κόλαση φωτιάς και εκρήξεις (Video)
- Μεθυσμένος επιβάτης σπρώχνει με δύναμη ελεγκτή και τον ρίχνει στις ράγες του τρένου (Video)
- Ακραία καιρικά φαινόμενα στο ΠΑΣΟΚ
- Μετά τον καλπασμό... κούτσα - κούτσα
- «Τρομοκράτες… παλαιάς κοπής»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- "Εντάξει, δικαιώθηκε ο Σφαιρόπουλος, αλλά σιγά μην το 'ξερε για τον Καλάθη", "Τους τρέλανε ο Σπανούλης"!
- «Πιτσιρικάδες» οι συλληφθέντες του Πολυτεχνείου. Έρευνα για το κάψιμο της ελληνικής σημαίας
- Επιμένει ο Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους για τα επόμενα 10 χρόνια
- Ερώτηση Νίκου Ανδρουλάκη για τις Αλβανικές προκλήσεις
- Παπαζάχος για Κιλκίς: Φυσιολογική η σεισμική ακολουθία στην περιοχή
- Θύμα επίθεσης κουκουλοφόρων ο Αρτέμης Σώρρας
- Ηράκλειο: Επίσκεψη της πρέσβειρας της Αργεντινής στην περιφέρεια και τον δήμο
- Επιμένει στη σκληρή γραμμή ο Σόιμπλε: Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους