Έξι περιφέρειες + 6 μεγάλοι δήμοι που θα κριθούν στο β’ γύρο – Μάχες και ρυθμιστές

Στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αναμένεται να κριθούν συνολικά έξι περιφέρειες και έξι μεγάλοι δήμοι της χώρας, όπου δεν αναδείχθηκε νικητής με πάνω από 43% που απαιτείται για να γίνει κάποιος περιφερειάρχης/δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή. Η ΝΔ κατέγραψε μία ακόμα μεγάλη νίκη, καθώς μετά από την άνετη αυτοδυναμία που κέρδισε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου,

επιβεβαιώνει την ηγεμονία της και στην αυτοδιοίκηση.

Από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, εκλέγεται περιφερειάρχης στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Στις 6 από αυτές, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που προηγούνται υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στην Κρήτη ο υποψήφιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέρχεται με ανεξάρτητο συνδυασμό, ο οποίος, ωστόσο, υποστηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, με την εξαίρεση των Περιφερειών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι, και την Περιφέρεια Κρήτης, όπου ο υποψήφιος που κέρδισε απολαμβάνει της στήριξης αμφότερων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στις υπόλοιπες 10 περιφέρειες της χώρας ηγούνται της εκλογικής αναμέτρησης υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από το κόμμα της ΝΔ.

Ποιες περιφέρειες θα κριθούν στο δεύτερο γύρο

–Πελοποννήσου, όπου ο Δημήτρης Πτωχός (ΝΔ) που συγκεντρώνει 42,4% και θα δώσει μάχη για εκλογή με τον Πέτρο Τατούλη που συγκέντρωσε 32,24%. Κρίσιμα τα 7-8άρια των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ.
–Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου ο εκλεκτός της ΝΔ, Χρήστος Μέτιος συγκεντρώνει 41,6% ,έναντι 35,43% που συγκεντρώνει ο ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ, Χριστόδουλος Τοψίδης. Ακολουθεί ο Καγγελίδης Δαμιανός με 9,15%, ενώ η μάχη θα κριθεί και με τις αποφάσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ που έλαβαν από 6%.
–Θεσσαλίας, όπου ο Κώστας Αγοραστός (ΝΔ) συγκέντρωσε 41,54%, έναντι 34,16% που συγκέντρωσε ο Δημήτριος Κουρέτας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ). Το ζήτημα είναι αν θα λειτουργήσει αντικυβερνητικό μέτωπο με το ΚΚΕ, καθώς ο υπόψηφιός του Τσιαπλές Αναστάσιος έλαβε 12,80%. Ωστόσο από την άλλη υπάρχει ένα 9,37% της προερχόμενης από τη ΝΔ, Τζανακούλη Ελευθερίας.
–Βορείου Αιγαίου, όπου ο Αλκιβιάδης Στεφανής (ΝΔ) συγκέντρωσε 40,36%, έναντι 33,7% που συγκέντρωσε ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης (ανεξάρτητος προερχόμενος από ΝΔ). Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε το ΚΚΕ με την Αγλαΐα Κυρίτση να λαμβάνει ποσοστό 13,36%, ωστόσο με δεδομένο ότι δεν θα στηρίξει κάποιον υποψήφιο στο β’ γύρο, το κρίσιμο ποσοστό είναι το 11,21% της υποψήφιας που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
–Δυτικής Μακεδονίας, όπου ο ανεξάρτητος Γιώργος Αμανατίδης, συγκέντρωσε 36,17%, έναντι 34,57% που συγκέντρωσε ο Γιώργος Κασαπίδης (ΝΔ). Το σίγουρο είναι πως περιφερειάρχη θα βγάλει το 20,84% που έλαβε η Ζεμπιλιάδου Γεωργία με την υποστήριξη των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
–Ιονίων Νήσων, όπου ο «αντάρτης» της ΝΔ Ιωάννης Τρεπεκλής, συγκεντρώνει 31,65%, έναντι 27,88% που συγκεντρώνει η εκλεκτή της κυβέρνησης, Ρόδη Κράτσα. Μικρή η διαφορά και θα κριθεί από τις αποφάσεις κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ (16%) και του ΚΚΕ (14%), αλλά και του ΠΑΣΟΚ που έλαβε σχεδόν 9%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μόνη απειλή που υπάρχει για να χάσει η ΝΔ προς την κεντροαριστερά, είναι η Θεσσαλία, καθώς στις άλλες που θα κριθούν στο β’ γύρο, οι ανταγωνιστές είναι… γαλάζιοι αντάρτες.

Ποιοι μεγάλοι δήμοι θα κριθούν στο δεύτερο γύρο

Σε δεύτερο γύρο περνάει ο Δήμος Αθηναίων, ενώ το μεγάλο ντέρμπι των δημοτικών εκλογών είναι στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του νυν δήμαρχου της πόλης, Κωνσταντίνου Ζέρβα με τον Στέλιο Αγγελούδη που ακολουθεί με μικρή διαφορά.

Επίσης, στον δεύτερο γύρο θα αναδειχθούν οι νέοι δήμαρχοι Πατρέων, Νέα Ιωνίας, Ρέντη-Νίκαιας και Ιωαννιτών, καθώς δεν έπιασαν το όριο του 43%, ενώ σε Πειραιά, Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Βόλο και Ρόδο οι νέες δημοτικές Αρχές εξελέγησαν ήδη από σήμερα.

Μεγάλο προβάδισμα για τον Κώστα Μπακογιάννη, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο, δείχνουν τα αποτελέσματα στον Δήμο Αθηναίων. Λαμβάνει 41,36%, ενώ στη δεύτερη θέση ο ανεξάρτητος υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας με 14,21%. Ρυθμιστής ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Ζαχαριάδης με 13,30%, αφού ο υποψήφιος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός που έλαβε 12,50%, έδωσε «γραμμή» για άκυρο-αποχή. Κρίσιμα για το β’ γύρο και τα ποσοστά που έλαβαν ο Ηλίας Κασιδιάρης (8,35%), ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης που στηρίζεται από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 6,11% και η ανεξάρτητη Ελένη Παπαδοπούλου με 3,89%.

Στη συμπρωτεύουσα, ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 27,30%, δεύτερος βρίσκεται ο Στυλιανός Αγγελούδης με 25,84% και τρίτος ο Σπύρος Πέγκας με 20,77%, ο οποίος ουσιαστικά θα «βγάλει» δήμαρχο.

Στον Δήμο Πατρέων, ο συνδυασμός του δημάρχου Κώστα Πελετίδη (ΚΚΕ) καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 41,40% και ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Σβόλης (ΝΔ) με 25,89%. Το ζήτημα στην Πάτρα είναι αν θα λειτουργήσει αντιΚΚΕ μέτωπο με τον Βασίλη Αϊβαλή (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) που έλαβε 18,43% αλλά και τον Πέτρο Ψωμά με 14,29%.

Στην Νέα Ιωνία, προηγείται ο Παναγιώτης Μανούρης (ΝΔ) με 37,99, ενώ στη μάχη στον β’ γύρο με την Δέσποινα Θωμαϊδου που έλαβε 20,34%, ρυθμιστές θα είναι τα ποσοστά του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Χριστοδούλου (16,21%), του υποψηφίου του ΚΚΕ Πέτρου Αλέπη (13,71%) και του Χρήστου Κανλή από τον ΣΥΡΙΖΑ (9,36%).

Στον Δήμο Ιωαννιτών, προηγείται ο Θωμάς Μπέγκας με 35,94% και ακολουθεί με 25,55% ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέλαβε δήμαρχος μετά τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ. Ρυθμιστές η Θεοδώρα Καλογιάννη με το 18% που έλαβε, αλλά και το 12% του Νικόλαου Γκόντα.

Στον Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, οριακά δεν βγαίνει από τον α’ γύρο ο Κωνσταντίνος Μαραγκάκης και θα δώσει μάχη με τον υποψήφιο του ΚΚΕ Παναγιώτη Κατηφέ ο οποίος έλαβε 22,10%. Ρυθμιστής ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Δ. Λιντζέρης με 14,43%, αλλά και το 13,43% του ΣΥΡΙΖΑ (Τούντας Κανέλλος).

Τι έγινε στον α’ γύρο

Οι εκλογές στις περιφέρειες πρωτίστως, αλλά και σε δήμους έδειξαν πλήρη επικράτηση, με μικρές απώλειες ενδεχομένως, των γαλάζιων υποψηφίων.

Από τις 13 περιφέρειες η ΝΔ εξασφαλίζει τουλάχιστον 7, (μαζί με την Κρήτη, όπου στήριξε τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη).

Ειδικότερα:

Στην Αττική, ο Νίκος Χαρδαλιάς εξελέγη άνετα με 46,59%.
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα με 58,31%.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης με 54,94%
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας με 60,13%.
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο Γιώργος Χατζημάρκος με 66,58%.
Στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός με 48,49%.
Στην Κρήτη ο Σταύρος Αρναουτάκης (με στήριξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) με 78,19%.

Πιο εύκολη από ότι φανταζόταν ήταν η επικράτηση του Γιάννη Μώραλη στο δήμο Πειραιά, καθώς έλαβε ποσοστό 69,80%. Στη δεύτερη θέση, με 13,99% ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρίλης και ακολουθεί με 12,91%, ο Νικόλαος Αμπατιέλος (ΚΚΕ).

Στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, με 47,23% ο Αλέξης Καλοκαιρινός, εκλέγεται νέος δήμαρχος από τον α’ γύρο. Στη δεύτερη θέση ο Μιχάλης Καραμαλάκης με 36,58%.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το εκλογικό αποτέλεσμα στον πληττόμενο από τις πλημμύρες Δήμο Λαρισαίων. Ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος έλαβε το 37,37% των ψήφων, θα δώσει τη σκυτάλη στον Αθανάσιο Μαμάκο, ο οποίος εξασφαλίζει ποσοστό 50,74%.

Στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Θεσσαλίας, τον Βόλο, ο νυν δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, επανεκλέγεται με ποσοστό 55,28%,, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Νίκος Παπαπέτρος με 37,97%.

Στον Δήμο Ρόδου, ο νυν δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης πέτυχε οριακή νίκη με 43,21% και ακολουθούν ο Αλέξανδρος Βασίλειος Κολιάδης με 28,69% και ο Νίκος Γερονικολός με 23,81%.

Διαβάστε επίσης:

Τζιτζικώστας: Αυτή την εμπιστοσύνη σας δεν πρόκειται να την προδώσω ποτέ

Βαγγέλης Μαρινάκης: Θα έχουμε μια καλύτερη ζωή στον Πειραιά μετά τη μεγάλη νίκη του Γιάννη Μώραλη

Ομοφοβικός οχετός Μπέου κατά Κασσελάκη – Κανάλια διέκοψαν τις δηλώσεις του

Keywords
εξι, ρυθμιστες, νεα δημοκρατια, εκλογες, ιουνίου, ελλαδα, κρητη, νέα, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, συριζα, θεσσαλονικη, πειραιας, ηρακλειο, λαρισα, κασιδιαρης, ανταρσυα, πατρα, μπεος, μαρινακης, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, εκλογικα αποτελεσματα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δημητρης λιντζερης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, εκλογες 2012, νεος παπας, εκλογες 2010 δημοτικες, περιφερεια κρητης, περιφερεια ηπειρου, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, ελενη, αχιλλεας, δημοκρατια, δουκας, ιωνια, ακυρο, αλκιβιαδης, αττικη, βγαινει, βρισκεται, γεωργια, γινει, δεδομενο, δευτερο, δεσποινα, δυναμη, δηλωσεις, δωσει, δυτικη ελλαδα, δυτικη, εγινε, υπαρχει, ζαχαριαδης, ζερβας, ζωη, ηγεμονια, ηρακλειο κρητης, θεοδωρα, θεσσαλια, θωμας, καχριμανης, κομμα, νικη, ουσιαστικα, οχετος, ρεντη, σιγουρο, τριτη, χρηστος, χριστοδουλος, ιωαννης, κωνσταντινος, δημητρης, ιουνίου, κωστας, κυριακη, μωυση, ροδο, σπυρος
Τυχαία Θέματα
Έξι, + 6, – Μάχες,exi, + 6, – maches