Εξεταστική επιτροπή για Τέμπη: Πρώην CEO της της ΕΡΓΟΣΕ εκπέμπει μήνυμα κινδύνου – «Να μην έχουμε αεροπορικά Τέμπη»

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο νυν διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ (1996-2005) Χρήστος Τσίτουρας για την ασφάλεια στις αερομεταφορές.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη ο κ. Τσίτουρας εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, λέγοντας:

«Δύο συναισθήματα κυριάρχησαν: Το πρώτο όταν άκουσα ότι η ΕΡΓΟΣΕ ευθύνεται. Το δεύτερο είναι και το έχω αναφέρει στους υπουργούς μου, δεκάδες φορές μέχρι και πρόσφατα, διότι δύο εβδομάδες τώρα,

είχαμε έλεγχο από τον διεθνή οργανισμό πολιτικής αεροπορίας, από το Μόντρεαλ, υπό τον ΟΗΕ, για τα θέματα ασφαλείας στις αερομεταφορές», είπε για να προσθέσει: «Προς θεού να προχωρήσουμε γρήγορα σε κάποιους τομείς να μην έχουμε τα αεροπορικά Τέμπη. Δυστυχώς».

Ο κ. Τσίτουρας χωρίς να βγάλει εαυτόν εκτός κάδρου, ανέφερε ότι εάν η ΕΡΓΟΣΕ λειτουργούσε σωστά όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως αν ο ΟΣΕ είχε κατανοήσει πόσο σοβαρό είναι το θέμα συντήρησης, θα είχαν αποφευχθεί όλα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, υποστήριξε ότι σε πρώτο πλάνο μπαίνει η υπευθυνότητα των ανθρώπων που καλούνται να διαχειριστούν ζωές. «Άρα, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το πρώτο θέμα το οποίο παίζει ρόλο παντού, και μπορεί να διασώσει πολλές καταστάσεις, το δεύτερο θέμα είναι ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, υποσύνολο των κανόνων ασφαλείας είναι η συντήρηση των συστημάτων είτε είναι μηχανολογικά είτε έργο πολιτικού μηχανικού», είπε.

Νωρίτερα, ευθύνες στο προσωπικό του ΟΣΕ για τη σιδηροδρομική τραγωδία του Τεμπών, επέρριψε ο Κωνσταντίνος Γιαννάκος, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ (2001-2005).

«Από τις συνολικώς οκτώ δικλείδες ασφαλείας που προβλέπονται στον κανονισμό κυκλοφορίας του σιδηρόδρομου, ζήτημα ήταν να τηρήθηκε μία», είπε ο κ. Γιαννάκος. Έκανε λόγο παράλληλα για τη μη εφαρμογή των κανονισμών από το προσωπικό του ΟΣΕ, κάνοντας ειδική αναφορά όχι μόνο στον μοιραίο σταθμάρχη, αλλά και στον προϊστάμενο αμαξοστοιχίας, όπως και στον ρυθμιστή κυκλοφορίας.

Διαβάστε επίσης:

Κ. Γιαννακός στην Εξεταστική για Τέμπη: «Αν είχε εφαρμοστεί ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί»

«Σφάχτηκαν» στη Βουλή Βελόπουλος-Γεωργιάδης για την… «απόπειρα ισλαμοποίησης», σφήνα Κωνσταντοπούλου και ρεσιτάλ ξενοφοβίας Στίγκα

Τροπολογία για μετανάστες: Πώς ο Σαμαράς κατάφερε να κάνει άνω κάτω τη ΝΔ – Crash test με την ονομαστική ψηφοφορία

Keywords
Τυχαία Θέματα