Ευρωβουλευτές ΝΔ: Γι’ αυτό απείχαμε από ψηφοφορία για τα Pandora Papers

Απείχαν από ψηφοφορία για έκδοση ψηφίσματος για το ζήτημα των Pandora Papers, στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αναφέρουν ότι η στάση της αποχής «υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι στο τελικό κείμενο, κατόπιν αιφνιδιαστικής τροπολογίας, στοχοποιούνταν συγκεκριμένα πρόσωπα, ονομαστικά, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης».

«Η

θέση της Νέας Δημοκρατίας και των ευρωβουλευτών της για τα Pandora Papers είναι να γίνει ενδελεχής έρευνα ώστε να ριχτεί φως παντού και να μη μείνουν σκιές και “γκρίζες ζώνες”. Και γι΄αυτό όπως έχει καταγραφεί συμφωνούσαν με το αρχικό κείμενο ψηφίσματος. Η στάση της αποχής από την ψηφοφορία υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι στο τελικό κείμενο, κατόπιν αιφνιδιαστικής τροπολογίας, στοχοποιούνταν συγκεκριμένα πρόσωπα, ονομαστικά, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας, που αποτελεί βασικό κανόνα του κράτους δικαίου και βάζοντάς τους στην ίδια μοίρα με πρόσωπα που είχαν δημιουργήσει υπεράκτιες εταιρείες για να μεταφέρουν παράνομα, πλούτο έξω από τη χώρα τους. Ας αφήσουν κατά μέρος λοιπόν οι “γνωστοί”, τη σπέκουλα.»

Νίκος Αναστασιάδης: Καμία εμπλοκή μου σε offshore

Σημειώνεται ότι στις 4 Οκτωβρίου η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε εκ νέου, σε ανακοίνωσή της ότι δεν υπάρχει καμιά εμπλοκή του Νίκου Αναστασιάδη σε offshore εταιρείες ή στη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι Κυπριακή κυβέρνηση εντοπίζοντας ζητήματα ελέγχου που προέκυπταν από εταιρείες που το νομικό τους καθεστώς παρείχε τη δυνατότητα μη αποκάλυψης των πραγματικών δικαιούχων (Shell Companies και Offshore εταιρειών), ήδη από το 2018 τερμάτισε τη λειτουργία των εταιρειών αυτών, ενώ πρόσφατα με νομοσχέδιο της κυβέρνησης, επιβάλλεται υποχρέωση τήρησης μητρώου δικαιούχων για όλες τις εταιρείες.

Η εφημερίδα Guardian κατά την παρουσίαση της έρευνας για τα Pandora Papers αναφέρεται στη νομική εταιρεία Anastasiades & Partners που είχε ιδρύσει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Το δικηγορικό γραφείο κατηγορείται ότι απέκρυψε τα περιουσιακά στοιχεία ενός αμφιλεγόμενου Ρώσου μεγιστάνα πίσω από πλασματικούς ιδιοκτήτες. Σε μυστική έκθεση που κατατέθηκε στις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Καραϊβικής, η παναμαϊκή offshore ασφαλιστική εταιρεία Alcogal ανέφερε ότι είχε παραπλανηθεί από το νομικό γραφείο του Αναστασιάδη, αναδεικνύοντας ως πραγματικό ιδιοκτήτη τον Ρώσο επιχειρηματία Λεονίντ Λεμπέντεφ.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στο Αιγάλεω: Στον εισαγγελέα ο 20χρονος που φέρεται να σκότωσε τη μητέρα του

Καιρός: Έρχεται «ανοιξιάτικο» Σάββατο – Πού θα βρέξει (Video)

Μίκης Θεοδωράκης: Οι τελευταίες επιθυμίες του – Τι έγραψε για τον Νίκο Κουρή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωβουλευτές ΝΔ, Γι’, Pandora Papers,evrovouleftes nd, gi’, Pandora Papers