Ευρωπαϊκό μπλόκο στις βίζες των Ρώσων

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αποφάσισαν την Τετάρτη 31 Αυγούστου να αναστείλουν τη συμφωνία για τη χαλάρωση του καθεστώτος βίζας με τη Ρωσία.

Ωστόσο, δεν αποφάσισαν για μια ευρύτερη απαγόρευση βίζας, όπως ζήτησαν ορισμένα κράτη μέλη, καθώς υπήρξε διχασμός.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι οι υπουργοί που συναντήθηκαν στην Πράγα κατέληξαν ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα «δεν μπορούν

να παραμείνουν αμετάβλητες» και ότι η συμφωνία, που επιτεύχθηκε το 2007, πρέπει να «ανασταλεί πλήρως».

Μετά την άτυπη συνάντηση, ο Μπορέλ είπε επίσης ότι η αναστολή θα καταστήσει τη λήψη βίζας για τους Ρώσους υπηκόους «πιο δύσκολη» και «πιο χρονοβόρα». «Αυτό θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νέων θεωρήσεων που εκδίδονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ρώσοι πολίτες εισήλθαν στην ΕΕ μέσω των χερσαίων συνόρων αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι περισσότεροι μέσω Φινλανδίας και Εσθονίας, δήλωσε η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, Frontex.

We have seen a substantial increase of border crossings from Russia into neighbouring states. This is becoming a security risk.

We therefore agree today with EU Foreign Ministers on Full Suspension of the EU-Russia visa facilitation agreement. pic.twitter.com/zdowgdOa8F

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) August 31, 2022

Σε μια παραχώρηση προς τις ανατολικές χώρες μέλη της ΕΕ, που είχαν ζητήσει πιο αυστηρά μέτρα, ο Μπορέλ τόνισε πως οι γειτονικές προς τη Ρωσία χώρες «μπορούν να λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να περιορίσουν την είσοδο στην ΕΕ».

Διευκρίνισε πάντως, πως αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συνάδουν με τους κανόνες της συνθήκης Σένγκεν και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι Ρώσοι μέλη της κοινωνίας των πολιτών να μπορούν να συνεχίσουν να έρχονται στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στην Κύπρο: Θύμα ξυλοδαρμού από τον σπιτονοικοκύρη της γυναίκα από το Ιράν (Video)

Die Zeit: Γερμανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας ύποπτοι κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας

Ισόβια σε vegan μητέρα για τον θάνατο του μωρού της από υποσιτισμό

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωπαϊκό, Ρώσων,evropaiko, roson