Ευρωμπάσκετ 2022: «Συγγνώμη, δεν ήξερα» λέει τώρα ο Σπάχια μετά τα ρατσιστικά σχόλια για Ντόρσεϊ, Αντετοκούνμπο

Για «λάθος» έκανε λόγο ο 60χρονος τεχνικός Νέβεν Σπάχια, μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Νωρίτερα, ο Κροάτης προπονητής, σε δηλώσεις του, τάχθηκε κατά των νατουραλιζέ παικτών στις Εθνικές ομάδες που αγωνίζονται στο Ευρωμπάσκετ 2022 τάχθηκε.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mozzart Sport τόνισε πως «είμαι ενάντια των ξένων στις Εθνικές ομάδες. Κατά τη γνώμη μου, δεν έχει καμία βάση. Αλλά αν όλοι: το κοινό, τα Μέσα Ενημέρωσης και οι παίκτες έχουν αποφασίσει

ότι πρέπει να παίξει κάποιος ξένος, τότε εντάξει». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Τζαλίν Σμιθ, νατουραλιζέ της πατρίδας του λέγοντας πως έχει ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας.

Στη συνέχεια ανέφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, λέγοντας πως «βλέπω ότι η Ελλάδα παίζει με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που κερδίζει μόνος με τον Giannis. Αν αυτός είναι ο στόχος της Eθνικής ομάδας, εντάξει, αλλά είμαι εναντίον του. Κερδίζουν μόνοι τους για την Ελλάδα. Η εθνική ομάδα είναι η ταυτότητα μιας σχολής μπάσκετ, ενός έθνους και ενός πολιτισμού.

Είναι αστείο για μένα όταν παρακολουθώ την παρουσίαση Εθνικών ομάδων, όπου παίζονται Εθνικοί ύμνοι πριν από το παιχνίδι και η κάμερα περνάει από τον παίκτη, ο οποίος δεν ξέρει καν πώς να μιλήσει τη γλώσσα, ούτε ξέρει τις λέξεις του ύμνου… Γι’ αυτό έχουμε συλλόγους. Ας παίξουν εκεί πέντε, επτά, οκτώ ξένοι, ωστόσο, οι Εθνικές ομάδες είναι Εθνικές ομάδες για κάποιο λόγο».

Ο έμπειρος τεχνικός, προφανώς λόγω λανθασμένης πληροφόρησης, ανέφερε πως ο Τάιλερ Ντόρσεϊ δεν είναι Έλληνας, αλλά Αμερικανός. Ο 26χρονος γκαρντ έχει ελληνικές ρίζες, οι οποίες κρατούν από την πλευρά της μητέρας του και της οικογένειάς της, η οποία μετανάστευσε στις ΗΠΑ πριν από αρκετές δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με το SPORT24, ο Κροάτης τεχνικός έμαθε πως ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έχει ξαναφορέσει τη φανέλα της “γαλανόλευκης” τόσο στο Παγκόσμιο Εφήβων το 2015 στην Κρήτη όσο και σε αγώνες των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

“Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν γνώριζα όλη την ιστορία του Τάιλερ, με τη συμμετοχή στις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας. Μιλούσα γενικά για το θέμα με τους νατουραλιζέ στο EuroBasket κι εν προκειμένω χρησιμοποίησα το λάθος παράδειγμα. Απολογούμαι στους φίλους μου από την Ελλάδα γι αυτό. Δεν ήξερα όλη την ιστορία.

Όσα είπα για το θέμα των νατουραλιζέ, δεν έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Ακόμη κι δική μου ομοσπονδία (κροατική) χρησιμοποιεί νατουραλιζέ παίκτη φέτος (Τζαλίν Σμιθ). Δεν έχει να κάνει δηλαδή με την Ελλάδα αυτό, ούτε ήθελα να προσβάλλω κάποιον. Η ουσία των δηλώσεών μου αφορούσε συνολικά στο θέμα των νατουραλιζέ. Δεν γνώριζα όμως όλη την ιστορία πίσω από τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, οπότε λανθασμένα τον ανέφερα ως παράδειγμα.

Όσον αφορά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, δεν θέλω να παρερμηνευτούν ή παρεξηγηθούν όσα είπα. Ξέρω απόλυτα την ιστορία του, ξέρω ότι είναι Έλληνας. Έχω απόλυτο σεβασμό τόσο στον ίδιο όσο και στον Τάιλερ Ντόρσεϊ για όσα έχουν καταφέρει και πετύχει στη ζωή τους“.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωμπάσκετ 2022: Απειλεί με αποχώρηση η Τουρκία – Καταγγέλλει ξυλοδαρμό του Κορκμάζ (videos)

Super League: Χωρίς νικητή το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, επιστροφή στις νίκες για την ΑΕΚ (Video)

Παγκόσμιο Εφήβων Κολύμβησης: Χάλκινο μετάλλιο για τον Σοφικίτη

Keywords
Τυχαία Θέματα