«Εβδομάδα κόλασης» στην Ιταλία λόγω του καύσωνα

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού λόγω του καύσωνα έχουν τεθεί οι περισσότερες πόλεις στην Ιταλία, με τα θερμόμετρα να ξεπερνούν κάθε ρεκόρ σήμερα, από την Τεργέστη στα βορειοανατολικά, μέχρι την Μεσσίνα, στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Οι προειδοποιήσεις που εκδίδουν οι αρχές για τον κίνδυνο από την έκθεση στον καυτό ήλιο αφορούν το σύνολο του πληθυσμού και όχι μόνο τις ευάλωτες ομάδες. Το ιταλικό υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών στο δημόσιο σύστημα υγείας να ενεργοποιήσουν τους «κωδικούς καύσωνα», δημιουργώντας ομάδες γιατρών και

νοσοκόμων που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 20% η προσέλευση ασθενών με προβλήματα λόγω της ζέστης, όπως αφυδάτωση, εξάντληση και καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με το BBC Weather στην Σαρδηνία και την Σικελία, τα θερμόμετρα φτάνουν σήμερα μέχρι τους 46-47 βαθμούς Κελσίου. Στην Ρώμη τα θερμόμετρα έδειξαν 41,8 βαθμούς Κελσίου, που είναι θερμοκρασία-ρεκόρ.

Η κατανάλωση ενέργειας έχει αυξηθεί λόγω της χρήσης κλιματιστικών, με συνέπεια στο Παλέρμο, την πρωτεύουσα της Σικελίας να πέσει το σύστημα και να υπάρχουν διακοπές ηλεκτροδότησης.
Ο καύσωνας που πλήττει όλη την Ιταλία περιγράφεται από τα ιταλικά ΜΜΕ ως «εβδομάδα κόλασης».

Τα ακραία φαινόμενα είναι η νέα κανονικότητα

Η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ– ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας- προειδοποίησε ότι το κύμα καύσωνα θα συνεχιστεί στην Ευρώπη μέχρι τον Αύγουστο και επισήμανε ότι οι ακραίες θερμοκρασίες είναι πλέον η νέα κανονικότητα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η κλιματική κρίση κάνει πιο συχνά τα κύματα καύσωνα, που θα είναι πιο έντονα και μεγαλύτερης διάρκειας. Όσο για την Ευρώπη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μέση θερμοκρασία αυξάνεται πολύ περισσότερο και με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις προβλέψεις όλων των μοντέλων.

Περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν την ζωή τους στην Ευρώπη τον περασμένο χρόνο εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης και για φέτος εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα είναι αντίστοιχη.

Διαβάστε επίσης:

Ο ναυαγός που πέρασε τρεις μήνες στον Ειρηνικό με τον σκύλο του – Η στιγμή της διάσωσης (Video/Photos)

Αλγερία: Συγκλονιστικό τροχαίο με τουλάχιστον 34 νεκρούς – Απανθρακώθηκαν τα θύματα (photos/videos)

Κορσική: Το «νησί της ομορφιάς» με τις 200 παραλίες (Videos/Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα