ΕΣΡ: Αιφνιδιαστική σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τη νέα σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής

Το μεσημέρι αναμένεται να ανοίξει ο κύκλος συνεδριάσεων της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την επιλογή και συγκρότηση της νέας σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η θητεία επτά μελών του Συμβουλίου με την παρούσα σύνθεση έχει λήξει εδώ και δέκα μήνες.

Από την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του διακομματικού συλλογικού οργάνου (περίπου 25 ατόμων) η βεβαιότητα να βγει «λευκός καπνός» έχει χαμηλά ποσοστά.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης

δεν είχαν μέχρι χθες, νωρίς το απόγευμα, επίσημη ενημέρωση, όπως υποστηρίζεται, και η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα προσέλθει στην επικείμενη συνεδρίαση χωρίς προτάσεις. Κύκλοι περι τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «θεσμικό αιφνιδιασμό» από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και επειδή η ενεργοποίηση του διακομματικού κοινοβουλευτικού οργάνου για το θέμα γίνεται μόλις πέντε ημέρες από εκλογή Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προτάσεις, έπειτα, της ΝΔ για το ΕΣΡ, το πιθανότερο (αν όχι βέβαιο) είναι να μην βρουν σύμφωνα τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Στη συνεδρίαση ο κ. Τασούλας θα προτείνει για το ΕΣΡ την Ευτέρπη Κουτζαμάνη, πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ,  αντιπρόεδρο σήμερα της ανεξάρτητης Αρχής (η θητεία της λήγει το 2027, όπως επίσης και του δημοσιογράφου Σωκράτη Τσιχλιά), τον δημοσιογράφο (One Channel) Γιάννη Πολίτη για αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, τον Δημήτρη Σταυρόπουλο, συνταξιούχο δημοσιογράφο με πoλυετή θητεία  σε ΑΝΤ1 και Alpha, τον Ευτύχη Παλλήκαρη, διευθυντή του οικονομικού σάιτ powergame.gr και πρώην διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην πρώτη διακυβέρνηση της ΝΔ,, τον  δημοσιογράφο (για πολλά χρόνια στον ΑΝΤ1)  και πρώην υπουργό της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, τον συνάδελφο του Γιώργο Βλαβιανό (με πολυετή θητεία σε ΑΝΤ1 και Star) και τους Σπύρο Χρυσοφώτη, δικηγόρος παρ’Αρείω Πάγω, πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνα και Στέφανο Δέτση, επίτιμος αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Για τον διορισμό των μελών του ΕΣΡ, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου, απαιτείται πλειοψηφία 3/5 των μελών της Διάσκεψης.

Το ΕΣΡ με την παρούσα σύνθεση του, επι διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 2016 είχε συσταθεί έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων  σε μια περίοδο 11 μηνών από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Προεδρία της ΝΔ (Ιανουάριος 2016) και τη καταληκτική Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στις 24 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποτελείται από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους της Βουλής, τους διατελέσαντες Προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί Βουλευτές, τους Προέδρους των Διαρκών Επιτροπών, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και έναν εκπρόσωπο των ανεξάρτητων Βουλευτών (εφόσον οι τελευταίοι είναι τουλάχιστον πέντε).

Διαβάστε επίσης:

Μη χάσετε το «Ποντίκι» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου

Διατηρήθηκε στην πρώτη θέση τηλεθέασης ο Alpha – «Μαγνήτης» ο Μπισμπίκης

Έρωτας Φυγάς – Spoiler: Η Νότα προσπαθεί να σκοτώσει την Αλεξάνδρα

Keywords
Τυχαία Θέματα