Εσπευσμένα οι μηχανικοί της Πάτρας στους δρόμους για έλεγχο κτιρίων

ΕΛΛAΔΑ

Στο μικροσκόπιο κλιμακίων που θα απαρτίζουν μηχανικοί μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, θα βρεθούν τα κτίρια της Αχαϊκής πρωτεύουσας αλλά και των υπολοίπων αστικών κέντρων της Αχαΐας, προκειμένου να εκτιμηθεί και αποτυπωθεί η κατάσταση στην οποία αυτά βρίσκονται , ως προς την στατική τους επάρκεια αλλά και την αντοχή τους σε πιθανό ισχυρό σεισμό.

Αφορμή για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος, στάθηκε η διαπίστωση πως σχεδόν δέκα χρόνια μετά το καταστροφικό

χτύπημα του Εγκέλαδου στην περιοχή, ποτέ δεν ολοκληρώθηκε ο προσεισμικός έλεγχος τόσο των δημοσίων κτιρίων όπου συναθροίζεται κοινό, όσο και των κατοικιών.

Το χτύπημα του σεισμού πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στη Λέσβο και τη Χίο, προκάλεσε την ανησυχία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και επίσπευσε τις διαδικασίες, προκειμένου να αρχίσουν οι έλεγχοι από μηχανικούς μέλη του, καθώς η πολιτεία είναι ανακόλουθη.

Από το μικροσκόπιο των κλιμακίων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας θα περάσουν όλα τα δημόσια κτίρια της Πάτρας και η ιεράρχηση ως προς την σειρά με την οποία θα γίνει ο έλεγχος θα προκύψει με βάση την χρήση, τον κόσμο που συναθροίζεται σε αυτά, την παλαιότητά τους και τα προβλήματα τα οποία έχουν εμφανίσει ορισμένα από αυτά, από τις καταπονήσεις σε προηγούμενους σεισμού. Προτεραιότητα θα δοθεί στα σχολικά συγκροτήματα

Σκεπτικισμός για τα παλαιά κτίσματα

Εάν για τα δημόσια κτίρια η πραγματοποίηση του προσεισμικού ελέγχου γίνει εφικτή έστω και με πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με την περιφέρεια, ο μεγάλος πονοκέφαλος αφορά στα ιδιωτικά κτίρια, εκεί όπου τα κόστη και τα μεγέθη είναι απαγορευτικά αλλά και η πραγματοποίηση ελέγχων εθελοντικά από μηχανικούς είναι αδύνατη.

Το γεγονός ότι το 80% των ιδιωτικών κτιρίων της Πάτρας έχει κατασκευαστεί πριν την σύνταξη του πρώτου οικοδομικού και αντισεισμικού κανονισμού δείχνει, ότι χιλιάδες είαι τα κτίρια τα οποία θα πρέπει άμεσα να ελεγχθούν προκειμένου να ισχύσει ότι ισχύει και με των… φρονίμων τα παιδιά.

Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για πολυώροφα κτίρια, διώροφες, τριώροφες κατοικίες και μονοκατοικίες για τις οποίες υπάρχει η εκτίμηση πως έχουν αρχίσει σιγά – σιγά να συμπληρώνουν – εάν δεν το έχουν συμπληρώσει ήδη – το προσδόκιμο ζωής τους.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι λύσεις είναι δύο. Να γίνει άμεσα σεισμική θωράκιση , κάτι το οποίο προϋποθέτει πακτωλό χρημάτων τα οποία δεν υπάρχουν και πολλοί λίγοι ιδιοκτήτες μπορούν να δαπανήσουν σήμερα ή να αρχίσει η εξοικείωση με την ιδέα ακόμα και των ελεγχόμενων κατεδαφίσεων.

Παρόλα αυτά να σημειωθεί πως από πλευράς Τεχνικού κόσμου σε κάθε ευκαιρία επισημαίνεται πως τα κτίρια της Πάτρας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν ανεγερθεί πριν υπάρξουν οικοδομικοί και αντισεισμικοί κανονισμοί έχουν συμπεριφερθεί άψογα στις σεισμικές καταπονήσεις,.

Πηγή: Patrastimes

ΠάτραΕλλάδαμηχανικοίσεισμόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα