ΕΡΤ2: Καθαρό στίγμα με νέα ταυτότητα

Το σχέδιο να αποκτήσει η ΕΡΤ2 προφίλ με ευκρινή χαρακτηριστικά, σαφές, καθαρό στίγμα και νέα ταυτότητα τίθεται σε εφαρμογή.

Σταδιακά άρχισαν και συνεχίζουν να έχουν πρεμιέρες ελληνικές παραγωγές που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πρόγραμμα του δεύτερου κρατικού καναλιού, που ανέκαθεν βρισκόταν στη σκιά της ΕΡΤ1- σε κάποιες περιπτώσεις είχε μετατραπεί και σε κάδο ανακύκλωσης με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν μηδενική τηλεθέαση-, θα υπάρχουν συνολικά δέκα νέες εκπομπές και περι

τα 15 νέα πρόσωπα. Σαν ενιαίο σύνολο σηματοδοτούν την αλλαγή που επιχειρεί να κάνει η διοίκηση της ΕΡΤ στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης.

Τη στροφή της ΕΡΤ2 προς πιο νεανικά και εναλλακτικά κοινά καθορίζουν και οι νέες εκπομπές «VanLife», «Sing The Spot», «Το Δίκτυο», «Mικρά βιβλία, Μεγάλες Ιδέες», «Ιστορίες Όμορφης Ζωής», «ΡορHellas», «Επικίνδυνες», «300+2», «Μια Εικόνα, Χίλιες Σκέψεις» τόσο με τη θεματολογία τους όσο και με τους παρουσιαστές, αλλά και τον τρόπο κινηματογράφησης.

Ζωή σε τέσσερις ρόδες μέσα στη φύση με «όχημα» αγαπημένα αθλήματα προτείνει η σειρά εκπομπών «Vanlife». Σε κάθε επεισόδιο ο πρωταθλητής στην ποδηλασία βουνού Γιάννης Κορφιάτης, μαζί με τους Δήμητρα Παπαδήμα, Μάνο Αρμουτάκη, Θέμη Λαμπρίδη και Χρήστο Σακελλαρίου, δηλαδή την παρέα του κινηματογραφικού συνεργείου, καλεί δύο διαφορετικούς ως προς τον χαρακτήρα τους ανθρώπους, λάτρεις ενός extremesport, να ταξιδέψουν μαζί τους με ένα διαμορφωμένο σαν μικρό σπίτι όχημα.

Όλοι μαζί, δοκιμάζουν κάθε φορά ένα νέο άθλημα, ανακαλύπτουν τις τοπικές κοινότητες και τους ανθρώπους τους, εξερευνούν το φυσικό περιβάλλον που θα παρκάρουν το «σπίτι» τους και απολαμβάνουν την περιπέτεια αλλά και τη χαλάρωση σε μία από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου, αυτή που τώρα θα γίνει η αυλή του «σπιτιού» τους: την Ελλάδα.

Απρόσμενες συναυλίες σε απρόσμενα μέρη πέριξ του αστικού τοπίου προσφέρει η μουσική σειρά εκπομπών «Sing the spot» Σε τοποθεσίες άκρως εναλλακτικές και με επίκεντρο τη φύση γύρω από το αστικό τοπίο, γνωστοί αλλά και ανερχόμενοι καλλιτέχνες, συγκροτήματα και DJs τα δίνουν όλα.

Η λίστα μοιάζει σχεδόν ανεξάντλητη: Anser x Eversor, Whereiswilder, Εύα Θεοτοκάτου, Theodore, MonsieurMinimal, BlendMishkin&RootsEvolutionft. BnC&Sugahspank, Ταφ Λάθος fullband, NalyssaGreen, DanaiNielsen-Παιδί Τραύμα, ΡουμπίνηΣταγκουράκη-ΚλαούντιαΜατόλα, LipForensics-StrawberryPills, Leon Of Athens παίζουν σε μοναδικά τοπία από τον Σχινιά μέχρι τον Πειραιά και τα Τουρκοβούνια.

Η ΕΡΤ2 σερφάρει στο ιντερνετ μέσα από την εκπομπή «Το δίκτυο». Είναι νέα σειρά κύκλου ωριαίων ντοκιμαντέρ που εστιάζει στο web. Προσωπικότητες που ξεχωρίζουν στο χώρο του Διαδικτύου, πανεπιστημιακοί, έφηβοι, γονείς, χρήστες του ψηφιακού «εργαλείου» μιλάνε στην εκπομπή και με τον δικό τους διασκεδαστικό, συνάμα ενημερωτικό τρόπο, μεταφέρουν εμπειρίες από τον απέραντο συναρπαστικό και σχετικά νέο κυβερνοσυμπαν. Την εκπομπή παρουσιάζουν η ηθοποιός Ήρα Κατσούδα και ο youtuber Σπύρος Μαργαρίτης.

Η λογοτεχνία, ο κόσμος του βιβλίου, εκτός από το «Βιβλιοβούλιο» που υπάρχει στο κανάλι της Βουλής, έχουν πλέον ένα ακόμη κανάλι επικοινωνίας με τον κόσμο.

«Μικρά βιβλία, μεγάλες ιδέες» τιτλοφορείται η νέα πρόταση της κρατικής τηλεόρασης για την εκδοτική δραστηριότητα στη χώρα. Μια υβριδική εκπομπή, όπως ίσως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού συνδυάζει στοιχεία τοκσοου αλλά και επίκαιρη θεματολογία.

Στην ΕΡΤική πρόταση ο εκδοτικός χώρος προσεγγίζεται με ασυνήθιστο τρόπο. Κάθε φορά τρείς καλεσμένοι, εγνωσμένης αξίας, συνομιλούν με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Γιώργο Μουχταρίδη για ευρείας γκάμας θεμάτων: από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τον φεμινισμό του 21ου αιώνα και την ισότητα των φύλων. Η συζήτηση κάθε φορά παίρνει αφορμή από τις σελίδες βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης που κυκλοφόρησαν προσφάτως στην Ελλάδα.

Ως «Επικίνδυνες» συστήνονται οι Μαριάννα Σκυλακάκη, Μαρία Γιαννιού και Στέλλα Κάσδαγλη, αλλά μόνον τέτοιες δεν είναι. Με την πρόταση τους θέλουν να μιλήσουν για τις έμφυλες ανισότητες και τη θέση των γυναικών στην Ελλάδα σήμερα.

Δίνουν η μία τη σκυτάλη στην άλλη, αναλαμβάνοντας σε κάθε επεισόδιο να συντονίσουν μια διαφορετική συζήτηση γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με τα έμφυλα στερεότυπα, τον σεξισμό και την έμφυλη βία.

Μικρά καθημερινά πράγματα που μπορούν να μάς επηρεάσουν θετικά και να μας κάνουν να δούμε τη ζωή… πιο όμορφη, με αλήθεια, χιούμορ και αισιοδοξία αποτελούν τα υλικά για τις «Ιστορίες όμορφης ζωής» που προτείνει φέτος η Κάτια Ζυγούλη.

Μετά από κάθε τι αλμυρό ακολουθεί κάποιο γλυκό. Την ισορροπία γεύσεων και προτάσεων πλάι στην γνωστή αλλά ανανεωμένη εκπομπή «Ποπμαγερική», που φέτος θα έχει τον σεφ Ανδρέα Λαγό να παρασκευάζει φαγητά με προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, φέρνει η νέα εκπομπή ζαχαροπλαστικής«Κάτι γλυκό». Ο διακεκριμένος pastrychef, Κρίτων Πουλής, μαζί με τους Λένα Σαμέρκα και Αλκιβιάδη Μουτσάη, έχοντας ζήσει και εργαστεί αρκετά χρόνια στο Παρίσι, θέλει να μοιράζεται με τους τηλεθεατές τα μυστικά της ζαχαροπλαστικής του και παρουσιάζει σε κάθε επεισόδιο βήμα-βήμα δύο γλυκά με τη δική του σφραγίδα, με νέα οπτική και με απρόσμενες εναλλακτικές προτάσεις.

Στο χώρο και το χρόνο κινείται η ενδιαφέρουσα επίσης σειρά ταινιών τεκμηρίωσης «Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία: Από το Εγώ στο Εμείς»των δημοσιογράφων Νίκου Μεγγρέλη– Εριφύλης Μαρωνίτη. Με ελκυστικό αφηγηματικό τρόπο και σύγχρονη κινηματογραφική αισθητική επιχειρούν βουτιά στη νεότερη ιστορία του ελληνισμού και κάνουν μια σε βάθος έρευνα για το αποκαλυπτικό κεφάλαιο του Ευεργετισμού, από τον 18ου αιώνα και την κατάρρευση των αυτοκρατοριών μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και τον σύγχρονο ιδρυματικό Ευεργετισμό. Η κάμερα «ψηλαφεί» τα έντονα «αποτυπώματα» που άφησαν ανά τον κόσμο οι εθνικοί ευεργέτες Ζωσιμάδες, Καπλάνης, Αρσάκης, Ζάππες, Δόμπολης, Σίνες, Τοσίτσας, Στουρνάρης, Αβέρωφ, Μπενάκηδες, Χωρέμηδες, Μαρασλής, Βαρβάκης, Συγγρός, Πάντος, Χαροκόπος, Αιγινήτης και πολλοί άλλοι, άφησαν μια εμβληματική κληρονομιά όχι μόνον στην Αθήνα αλλά και στους τόπους παραμονής ή διαμονής τους.

Κάθε επεισόδιο φωτίζει τις διαφορετικές πτυχές του ευεργετισμού -ενός πολυπρισματικού φαινομένου, στο οποίο συναντάται η Ιστορία με τη γεωγραφία, η οικονομία με την πολιτική, τα αρχεία με τις συλλογές, το ταπεινό με το υψηλό, η αρχή των πραγμάτων με την έκπτωση στερεοτύπων, ο πόλεμος με την ειρήνη, οι Τέχνες με τα Γράμματα, η φτώχεια με τον πλούτο, η ευεργεσία με εκείνους που έχουν ανάγκη.

Οι εικαστικές Τέχνες, που για το σύνολο των ιδιωτικών καναλιών απλώς δεν υπάρχουν, όπως άλλωστε και τα βιβλία (απλώς γιατί «δεν πουλάνε»), αποκτούν διαυλο επικοινωνίας με ευρύτερο κοινό μέσα από την εκπομπή «Μια εικόνα, χίλιες σκέψεις». Στη ντουζίνα ημίωρων επεισοδίων ισάριθμοι σύγχρονοι εικαστικοί «συνομιλούν» με σημαντικούς συναδέλφους τους- Έλληνες και ξένους- μέσα από τα έργα τους αλλά και τους λόγους που τους ενέπνευσαν ή επηρέασαν την αισθητική και την τεχνοτροπία τους. Για παράδειγμα, το απόγευμα της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου στις 17.00 ο Αριστομένης Θεοδωρόπουλος επιλέγει να μιλήσει για τον Γιαννούλη Χαλεπά, με την ευάλωτη θέση και το δράμα του οποίου τατίζεται ψυχικά αλλά και τον Φράνσις Μπέικον διότι η μελέτη του έργου του και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα της ζωγραφικής του, τον έχουν επηρεάσει βαθειά.

Στο μεταξύ πέπλο μυστηρίου καλύπτει την εκπομπή «300+2» και τούτο απλώς διότι… δεν έχουν αρχίσει τα γυρίσματα. Θα είναι μια ακόμη ψυχαγωγική πρόταση της ΕΡΤ με αυτοτελή επεισόδια και υλικό πολύ κοντά σε αυτό που γνωρίζουμε από την αυτοσχεδιαστική κωμωδία (standupcomedy). Η έναρξη της υπολογίζεται προς το τέλος του έτους.

Επίσης, επιστρέφουν με νέα επεισόδια οι εκπομπές «ArtWeek», «Η Ζωή είναι στιγμές», «Στα άκρα», «Κλεινόν άστυ», «Μαμά-δες», «Πλάνα με ουρά», «Μονόγραμμα», «Η εποχή των εικόνων», «Το μαγικό των ανθρώπων».

Για πρώτη φορά εξάλλου, έπειτα από καιρό, επιχειρείται η δημιουργία «ζωνών» στο πρόγραμμα της ΕΡΤ2 ώστε ο τηλεθεατής να μπορεί να γνωρίζει τι θα παρακολουθεί στη διάρκεια της ημέρας. Καθημερινά, μετά την πρωινή παιδική ζώνη θα υπάρχουν εκπομπές γαστρονομικού ενδιαφέροντος ελληνικής και ξένης παραγωγής, ενώ θα ακολουθεί μια ζώνη με επιλεγμένα ξένα ντοκιμαντέρ (ταξιδιωτικά, τέχνης, lifestyle, επιστήμης). Τη σκυτάλη θα παίρνουν οι νέες παραγωγές της ΕΡΤ2 για το 2021-22.

Στη βραδινή ζώνη, η ψυχαγωγία είναι δομημένη από επιλεγμένες ξένες σειρές «που οι θεατές δεν θα βρουν αλλού, αλλά και την ξένη ταινία των 22:00, με ποιοτικές προτάσεις από τον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό κινηματογράφο», σύμφωνα με τα στελέχη του καναλιού.

Δημιουργήθηκε επίσης  ζώνη βραδινών τόκ σόου που αρχίζει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα με κλασικές εκπομπές λόγου και πολιτισμού της ΕΡΤ2.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Λιάγκας: Του ευχήθηκαν on air για το παιδί του και ενοχλήθηκε! (Video)

Facebook: Αντιμέτωπο με νέες κατηγορίες από μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος

Νίκος Μουτσινάς: Πώς αντέδρασε on air την ώρα του σεισμού (Video)

Keywords
νέα, στιγμα, ταυτοτητα, ΕΡΤ, ελλαδα, djs, leon, athens, πειραιας, ιντερνετ, web, βουλη, σεφ, ποπ, πγε, αθηνα, δραμα, lifestyle, air, video, βιβλια, νουμερα τηλεθεασης, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ερτ1, τηλεθεαση, πγε, χωρες, αβερωφ, βημα, γλυκα, ηθοποιος, μουσικη, ντοκιμαντερ, οικονομια, προγραμμα, σεφ, τηλεθεατης, φτωχεια, ωρα, αισιοδοξια, αισθητικη, αφορμη, φαγητα, γεωγραφια, γινει, γονεις, γυρισματα, δευτερο, διοικηση, δικη, ευα, υπαρχει, ειρηνη, εργα, εποχη, ερευνα, ζυγουλη, ζωη, ζωνη, ζωσιμαδες, ιντερνετ, εικονα, ισορροπια, κεφαλαιο, κωμωδια, λαθος, λιαγκας, λογοτεχνια, μικρο, μανο, μαρια, μυστικα, νοημοσυνη, ομορφη, οχημα, παιδι, παρισι, περιβαλλον, ποπ, ροδες, σειρες, σελιδες, συζητηση, σειρα, σοου, σπιτι, συγχρονο, συγγρος, σφραγιδα, σχεδιο, τοπια, φυση, φυσικο, φορα, χιουμορ, air, athens, αυλη, djs, εφαρμογη, εκπομπες, επεισοδια, web, γλυκο, χωρα, leon, ξενες σειρες, lifestyle, μελετη, μοιαζει, σπυρος, θετικα, υλικα, υλικο
Τυχαία Θέματα
ΕΡΤ2, Καθαρό,ert2, katharo