ΕΡΤ2 – «The Afrogreeks»: Εκδήλωση για το συλλογικό έργο που συνομιλεί με τους Αφρικανούς της Κρήτης του 17ου αιώνα

H ύπαρξη Αφρικανών στην Κρήτη διαπιστωμένη ιστορικά και επιστημονικά. Με έθιμα και παραδόσεις. Ένα από αυτά επαναλαμβανόταν κάθε 15 Μαΐου σε αστικά κέντρα του νησιού από παλιά.  Στήνονταν ολοήμερες μαγιάτικες πομπές στις πόλεις με τραγούδια, χορούς και (κατά το μακρινό παρελθόν) θυσίες ζώων.

Οι Χαλικούτες, οι Αφρικανοί της Κρήτης, όπως είναι γνωστοί-και πιο εκλαϊκευμένα Χαλικούτηδες-

έχουν ιστορία στο νησί από τον 17ο αιώνα.

Από τα σκλαβοπάζαρα στην ενσωμάτωση

Η πρώτη άφιξη Αφρικανών στην Κρήτη, είτε ως σκλάβοι είτε ως οικονομικοί μετανάστες, εντοπίζεται στο 1669 με την πτώση του Ηρακλείου από τους Ενετούς. Τότε τα σκλαβοπάζαρα ήταν σε άνθιση.

Στην πορεία κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, σχημάτισαν κοινότητες, ενσωματώθηκαν.

Οι σημερινοί Αφροέλληνες της Κρήτης, ήρωες του- σε εξέλιξη- έργου «the AfroGreeks», ανακαλύπτουν τους Χαλικούτες, τους Αφρικανούς που έζησαν στην Κρήτη για τέσσερις αιώνες και «συνομιλούν» μουσικά μαζί τους, στήνοντας μια συναυλία που εντοπίζει τα ίχνη τους και την επιβίωσή τους μέχρι σήμερα, σαν τις μαγιάτικες γιορτές που έστηναν κάθε χρόνο στο Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις της Κρήτης.

Συλλογικό έργο με πρωταγωνιστές, μέχρι τώρα, 200 καλλιτέχνες

Την φετινή εκδήλωση που  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαΐου στο Ηράκλειο Κρήτης, θα μεταδώσει απευθείας η ΕΡΤ2 στις 16.15, από το Ηράκλειο Κρήτης.

Οι καλλιτέχνες Jerome Kaluta, Adalou, Ubuntu Drum and Dance, Idra Kayne, The Royal Accord Singers, Αfrokalipsi και Adédèjì, σ’ ένα επινοητικό μουσικό μωσαϊκό, αποδεικνύουν πως η Κρήτη είναι διαχρονικά (και τεκτονικά) ένας δυναμικός ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

Το συλλογικό έργο σε εξέλιξη, «the AfroGreeks», έχει πρωταγωνιστές 200 Αφροέλληνες (έως τώρα) σε εγκατάσταση βίντεο, ζωντανές εκδηλώσεις & αρχείο-εργαστήριο της Αφρικανικής Διασποράς στην Ελλάδα και ετοιμάζεται από τους ίδιους τους ήρωές του, την ομάδα Døcumatism και τον κινηματογραφιστή Μενέλαο Καραμαγγιώλη, που υπογράφει τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεθέαση: Καλύτερα πήγε ο β’ ημιτελικός της Eurovision (Πίνακες)

Έρχονται οι δημοπρασίες του «Cash or Trash» με τη Δέσποινα Μοιραράκη στο Star

Eurovision 2022: Περισσότερος εντυπωσιασμός και πρόκληση, λιγότερη ουσία στον β’ ημιτελικό

Keywords
Τυχαία Θέματα