ΕΡΤ: Νεα σειρά ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες των ΗΠΑ από τη Μάγια Τσόκλη

Τα μονοπάτια του κόσμου, ακολουθώντας αυτή τη φορά τις διαδρομές της ελληνικής Διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πήραν η Μάγια Τσόκλη και ο Χρόνης Πεχλιβανίδης.

Στο κύκλο νέων εκπομπών «Στους δρόμους των Ελλήνων», η δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής δίνουν με ευαισθησία και ψύχραιμη ματιά τον παλμό του σύγχρονου ελληνισμού, μέσα από συναντήσεις με εκπροσώπους της ομογένειας. Ξεδιπλώνουν προσωπικά και οικογενειακά αφηγήματα και μέσα από αυτές τις μαρτυρίες οι Έλληνες των ΗΠΑ

διηγούνται ουσιαστικά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Στα εβδομαδιαία επεισόδια (Κυριακή, 18.00, ΕΡΤ1) της σειράς «Στους δρόμους των Ελλήνων», με ιστορικό σύμβουλο τον καθηγητή Αλέξανδρο Κριτοέφ, ειδικό σε θέματα ελληνικής Διασποράς, οι τηλεθεατές αποκτούν μια καθαρή εικόνα τόσο της Ιστορίας και των μεγάλων ρευμάτων μαζικής μετανάστευσης, που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην Αμερική, όσο και της σημασίας που αποτελεί σήμερα για τον ελληνισμό το τεράστιο κεφάλαιο της ομογένειας.

Κάποια επεισόδια είναι ιστορικά, όπως αυτό της Πρώτης Άφιξης, αποτέλεσμα της σταφιδικής κρίσης που έπληξε την Πελοπόννησο και ολόκληρη την Ελλάδα τη δεκαετία του 1890. Άλλα είναι θεματικά, όπως το επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στον καθοριστικό ρόλο της Εκκλησίας για την ομογένεια με κεντρική την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος. Άλλα αφορούνσυγκεκριμένες ομάδες όπως το ιδιαίτερα συγκινητικό επεισόδιο, αφιερωμένο στους Έλληνες Εβραίους μετανάστες.

Η εκπομπή μπαίνει σε μουσεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, συλλόγους, και ελληνικά εστιατόρια. Παρακολουθεί μαθήματα, γιορτές, λειτουργίες και εκθέσεις.

Διαβάστε επίσης:

«Ες αύριο τα σπουδαία» για το εναλλακτικό ροκ των Desert Monks στην ΕΡΤ2

Έξαλλος ο Παπαδάκης με Αναστασοπούλου: «Στον ΣΚΑΪ μπορεί να τα κάνατε αυτά, στον ΑΝΤ1 δεν τα κάνουμε» (video)

Ατύχημα για την Αγγελική Νικολούλη: Δεν θα προβληθεί την Παρασκευή το «Φως στο Τούνελ»

Keywords
Τυχαία Θέματα