Ερώτηση της Ντορας Μπακογιάννη στον Αλέξη Τσίπρα για την Αγιά-Σοφιά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το θέμα της ανάγνωσης του Κορανίου μέσα στην Αγιά-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη έφερε στην Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κατέθεσε σχετική ερωτηση για το ζήτημα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως πρόκειται για «προκλητική ενέργεια» της τουρκικής κυβέρνησης.

«Το υπουργείο Εξωτερικών με καθυστέρηση καταδίκασε φραστικά την απόφαση

της τουρκικής κυβέρνησης και την ίδια στιγμή ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Ξυδάκης δήλωσε ότι "δεν είναι τραγικό" και "δεν συνιστά έλλειψη σεβασμού η ανάγνωση θρησκευτικού κειμένου στην Αγία Σοφία"», αναφέρει η «γαλάζια» βουλευτής και, μεταξύ άλλων, ρωτά τον πρωθυπουργό: «Ποια είναι τελικά η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα της αλλαγής χαρακτήρα της Αγίας Σόφιας;».

Ειδικότερα, στην ερώτηση της προς τον πρωθυπουργό η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει:

«Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να δώσει άδεια ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που προστατεύεται από την UNESCO, συνιστά προκλητική ενέργεια που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Το Υπουργείο Εξωτερικών με καθυστέρηση καταδίκασε φραστικά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης και την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης δήλωσε ότι "δεν είναι τραγικό" και "δεν συνιστά έλλειψη σεβασμού η ανάγνωση θρησκευτικού κειμένου στην Αγία Σοφία". Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί σύγχυση και να σταλούν λάθος μηνύματα στη γειτονική χώρα.

1. Ποια είναι τελικά η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα της αλλαγής χαρακτήρα της Αγίας Σόφιας;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως συμβόλου».

Ντόρα ΜπακογιάννηΑλέξης ΤσίπραςΑγιά-ΣοφιάΚωνσταντινούποληερώτησηΒουλήHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα