Ερντογάν: Η «ειδική» σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν και οι κυρώσεις της Δύσης

Η Τουρκία έχει μία «ειδική» και διευρυνόμενη σχέση με την Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά τις πιέσεις που δέχεται η Άγκυρα να εφαρμόσει αυστηρά τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας, όπως δήλωσε ο Ρετσζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNN, λίγες μέρες πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Δεν βρισκόμαστε σε σημείο για να εφαρμόσουμε κυρώσεις στην Ρωσία,

όπως έχει κάνει η Δύση. Δεν δεσμευόμαστε από τις κυρώσεις της Δύσης. Είμαστε ένα ισχυρό κράτος και έχουμε θετική σχέση με την Ρωσία», δήλωσε ο Ερντογάν στο CNN, προσθέτοντας: «Η Ρωσία και η Τουρκία χρειάζονται η μία την άλλη σε κάθε δυνατό πεδίο».

Erdoğan, CNN International'a konuştu: "Seçmenimiz bizi yüzüstü bırakmayacaktır" https://t.co/M5vjXGZ4I6 pic.twitter.com/QxRZy4viAj

CNN TÜRK (@cnnturk) May 19, 2023

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής από τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υπόσχεται ότι αν εκλεγεί δεν θα προσεγγίσει με διαπροσωπικά κριτήρια την σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν και τη Ρωσία, όπως κάνει ο σημερινός πρόεδρος. Επιπλέον ενόψει του δεύτερου γύρου, ο Κιλιτσντάρογλου έχει κλιμακώσει τη ρητορική έναντι του Κρεμλίνου, το οποίο κατηγορεί ότι αναμειγνύεται στις τουρκικές εκλογές, απειλώντας τις διακρατικές σχέσεις.

«Αν θέλετε την συνέχιση των φιλικών σχέσεών μας μακριά τα χέρια σας από το τουρκικό κράτος», έγραψε στα social media ο Κιλιτσντάρογλου.

Αντιθέτως ο Ερντογάν δηλώνει στο CNN ότι «η Δύση δεν έχει πολύ ισορροπημένη προσέγγιση» στο θέμα της Ρωσίας. «Χρειάζεστε μία ισορροπημένη προσέγγιση μίας χώρας όπως η Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.

CNN'e konuşan Erdoğan:

"Oğan'ın isteklerine boyun eğmeyeceğim." pic.twitter.com/iAV9gHsqt6

— Solcu Gazete (@solcugazete) May 19, 2023

Ο Ερντογάν φρόντισε να ενισχύσει την θέση της χώρας του μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται ως ισχυρός περιφερειακός παράγοντας. Συνέβαλε στην επίτευξη της συμφωνίας για την ασφαλή διέλευση των σιτηρών από την Μαύρη Θάλασσα, κάτι που βοήθησε πολλές χώρες που βρέθηκαν μπροστά στο φάσμα της επισιτιστικής κρίσης και στη συνέντευξη στο CNN ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε ότι «αυτή (η συμφωνία) κατέστη εφικτή λόγω των ειδικών σχέσεών μας με τον πρόεδρο Πούτιν». 

Ο Ερντογάν βοήθησε στην ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, φιλοξένησε κάποιους Ουκρανούς αιχμαλώτους στην Τουρκία και παράλληλα έστειλε όπλα στο Κίεβο. Αλλά διατηρεί στενές προσωπικές σχέσεις με τον πρόεδρο Πούτιν, κάτι που προκαλεί εκνευρισμό στους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας.

Τα δυτικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την στάση της Τουρκίας στην ρωσο-ουκρανική κρίση ως «φιλο-ουκρανική ουδετερότητα». Οι ρωσο-τουρκικές εμπορικές σχέσεις ανέρχονται σε 62 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Turkey has a “special” and growing relationship with Russian President Vladimir Putin despite mounting pressure on Ankara to help bolster Western sanctions against Moscow, Turkish President Recep Tayyip Erdogan said in an exclusive interview https://t.co/voKxiTXQsp

CNN International (@cnni) May 19, 2023

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Συρία και με δεδομένη την ωρολογιακή βόμβα των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε στο CNN ότι είναι εφικτός ο διάλογος με την Δαμασκό «χάρη στη φιλία με τον πρόεδρο Πούτιν, καθώς πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανοίξουμε μία πόρτα, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, που προϋποθέτει στενή συνεργασία και αλληλεγγύη».

«Αν το καταφέρουμε αυτό δεν βλέπω κανένα εμπόδιο στον δρόμο για την συμφιλίωση (με την Συρία)» είπε ο Ερντογάν, ο οποίος όμως δεν δείχνει διατεθειμένος να αποσύρει τις τουρκικές δυνάμεις από το έδαφος της βόρειας Συρίας. «Έχουμε σύνορα μήκους 900 χιλιομέτρων και υπάρχει διαρκής απειλή από τρομοκράτες από εκείνη την πλευρά των συνόρων εναντίον της χώρας μας. Ο μόνος λόγος για τον οποίον έχουμε στρατιωτική παρουσία στα σύνορα είναι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», είπε ο Ερντογάν.

Στη συνέντευξη στο CNN ο Ερντογάν δεν απέφυγε να αναφερθεί επικριτικά στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάιντεν, ο οποίος το 2020 είχε χαρακτηρίσει «αυταρχικό» τον Τούρκο ηγέτη. «Θα πήγαινε ένας δικτάτορας σε επαναληπτικές εκλογές;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Επίσης αρνήθηκε ότι καταστέλλονται οι ατομικές ελευθερίες στην χώρα του, υποστηρίζοντας ότι «κανένας δεν βρίσκεται στην φυλακή για τις ιδέες του». Αν και η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα λέει πως περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι, δικηγόροι και πολιτικοί συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις τουρκικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στη Βρετανία: Νεκρό βρέφος από μυοκαρδίτιδα – 7 ύποπτα περιστατικά

Σοϊλού: Το Λαύριο έλαβε εντολή για χτυπήματα στην Τουρκία ανήμερα των εκλογών

WSJ: Στη σκιά των υποκλοπών οι εκλογές στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα