Ερντογάν για τα F-16: Δεν τα χρησιμοποιήσαμε κατά της Ελλάδας και ούτε θα το κάνουμε – Θέλουμε φίλους

Αισιόδοξος δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ και έστειλε μήνυμα στην Ουάσιγκτον κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, πως «ποτέ δεν τα χρησιμοποιήσαμε κατά της Ελλάδας και ούτε θα το κάνουμε».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Ρετζέπ

Ταγίπ Ερντογάν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς στο μέλλον και αναφέρθηκε στην προοπτική αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ.

«Είχαμε μια κοινή συνάντηση με τον Μητσοτάκη σήμερα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να κερδίσουμε εχθρούς, αλλά στόχος μας δεν είναι να αυξήσουμε τους εχθρούς, αλλά να αυξήσουμε τους φίλους. Αυτός είναι ο στόχος μας, και αυτό κάναμε πάντα μέχρι σήμερα, και στη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε πώς θα ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη φιλία, και η σημερινή συνάντηση ήταν μια συνάντηση όπου μπήκαν ξανά τα θεμέλια αυτής της φιλίας», ανέφερε για την κοινή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Erdogan on Greece says his aim is to gain more friends rather than gaining more enemies.

“We have never used our F-16s against Greece and we don’t plan to use them against Greece moving forward”

He basically responded to the US Senators on their concerns regarding the sale pic.twitter.com/2UUXY6HUu6

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) July 12, 2023

Για την πιθανή χρήση των F-16 σημείωσε απαντώντας ουσιαστικά στους Αμερικανούς γερουσιαστές για τις ανησυχίες τους σχετικά με την πώληση, ότι: «Δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ τέτοιο πράγμα προς την κατεύθυνση της Ελλάδας, όπως άλλωστε δεν υπήρξε μέχρι σήμερα».

#BREAKING Turkish President Erdogan says on Greece that the aim is to gain more friends rather than gaining more enemies.

“We have never used our F-16s against Greece and we don’t plan to use them against Greece in the future.” pic.twitter.com/fkmX602lbD

— Anadolu English (@anadoluagency) July 12, 2023

Αναφερόμενος στο πράσινο φως που έδωσε σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν σημείωσε: «Όταν εξετάσετε την ιστορία του ΝΑΤΟ, θα διαπιστώνατε ότι ορισμένες χώρες περίμεναν στο κατώφλι για 17 χρόνια μόνο και μόνο λόγω της συνταγματικής τους ονομασίας», κάνοντας ουσιαστικά αναφορά στην Βόρεια Μακεδονία και στο ελληνικό βέτο.

«Η επίθεση στα ιερά και τα όσια των ανθρώπων δεν είναι ελευθερία γνώμης, είναι βαρβαρότητα, πρωτογονισμός, ένα είδος τρομοκρατικής ενέργειας», είπε σχετικά με το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία και πρόσθεσε πως «η αρχή που θα εγκρίνει τα πρωτόκολλα προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι το Κοινοβούλιο, ο εκπρόσωπος της εθνικής βούλησης. Όπως και εμείς, οι βουλευτές μας θα παρακολουθήσουν στενά τη διαδικασία».

Το τουρκικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό», αλλά όχι πριν από τον Οκτώβριο στην καλύτερη περίπτωση, δήλωσε.

«Υπάρχει μια δίμηνη διακοπή των εργασιών της Βουλής (και) υπάρχουν πολλές διεθνείς συμφωνίες προς εξέταση, πολλές νομοθετικές προτάσεις που πρέπει να συζητηθούν με ιεράρχηση βάσει της σπουδαιότητάς τους», τόνισε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο της επικύρωσης τον Οκτώβριο. «Αλλά σκοπεύουμε να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό», ανέφερε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Παράλληλα τόνισε ότι αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της τρομοκρατίας με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την παράτασή της συμφωνίας, η οποία λήγει στις 17 Ιουλίου «συνεχίζονται», με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, αν οι δύο αυτές χώρες το προτείνουν.

Συγκρατημένη νέα αρχή

Το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως «συγκρατημένη νέα αρχή» για της σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, «νέα σελίδα» και «διάθεση των ηγετών των δύο χωρών για επαναπροσέγγιση», ζητώντας «να χτίσουμε πάνω στο καλό κλίμα» που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών μετά και τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Η σημερινή συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Πρόθεση είναι να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα στο μενού. Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να επαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς την ατζέντα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το πλαίσιο που οραματίζομαι για καλή συνεργασία, έχει τρεις άξονες: τον πολιτικό διάλογο υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών με μοναδική βασική διαφορά τις θαλάσσιες ζώνες. Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα ΜΟΕ που μπορούν να αποδώσουν καρπούς. Ο τρίτος άξονας αφορά στη λεγόμενη θετική ατζέντα, η οποία μπορεί να αφορά σε θέματα οικονομικής ή ενεργειακής συνεργασίας ή στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Αυτά μπορούν να οικοδομηθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του έτους».

Αναφερόμενος στη δέσμευση των ΗΠΑ για πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης παλαιοτέρων μαχητικών στην Τουρκία, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι πως είναι ισχυρότερες παρά ποτέ οι σχέσεις ΕλλάδαςΗΠΑ. Επανεπιβεβαιώσαμε το πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας», προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ θα έχουμε θετικές ειδήσεις για την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων», αλλά και επισημαίνοντας ότι «μας αφορά μόνο έμμεσα η σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας, η στάση του Κογκρέσου φαίνεται να είναι γνωστή. Είναι κοινός τόπος πως οι εξοπλσμοί που δίνονται σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εναντίον άλλων κρατών-μελών».

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρουσιάζει δύο δρόμους για την Τουρκία, έναν καλό κι έναν λιγότερο καλό. Πρόθεση μας είναι να κινηθεί στον ευρωπαϊκό δρόμο», προσθέτοντας με νόημα ότι «αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να παίζει με τους δικούς μας κανόνες» και ότι είναι προς το συμφέρον μας η Τουρκία να βρίσκεται σε τροχιά εντός της Δύσης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επανειλημμένα ότι προφανώς δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ωστόσο, επισήμανε ότι στόχος είναι οι σχέσεις των δύο πλευρών να μη βρίσκονται συνεχώς «στα κόκκινα» και υπογράμμισε ότι στο παρελθόν είχαν υπάρξει περίοδοι καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να έχει επιλυθεί το μοναδικό ζήτημα, δηλαδή, αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών.

Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και η τουρκική προεδρία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι κκ. Μητσοτάκης και Erdogan συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Η ανακοίνωση της Τουρκικής προεδρίας

Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν σήμερα να ενεργοποιήσουν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους, ανακοίνωσε η τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών, αναφορικά με τη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα», ανέφερε και η Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο twitter και μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια».

Οι πλευρές συμφώνησαν για την αξιοποίηση αυτής της θετικής δυναμικής και την ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών κατά την προσεχή περίοδο, πρόσθεσε.

Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

«Επιπλέον, ανέθεσαν στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγήσουν τη διαδικασία και να ενημερώνουν για την πρόοδο που σημειώνεται», υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν την επιθυμία τους για συχνότερη επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα, με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ένα tweet για τη συνάντησή τους και έγραψε: «Συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Είθε η συνάντησή μας να αποβεί ωφέλιμη για τις χώρες μας».

NATO Zirvesi marjında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir görüşme gerçekleştirdik. Toplantımız ülkelerimiz için hayırlara vesile olsun. pic.twitter.com/lbIX20Oks9

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 12, 2023

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν για τη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Είθε να αποβεί ωφέλιμη για τις χώρες μας»

Έφη Αχτσιόγλου: Ποιοι τάσσονται δημόσια στο πλευρό της

Κυβέρνηση σε αναζήτηση ρυθμού: Με το καλημέρα τρία αυτογκόλ!

Keywords
Τυχαία Θέματα