Έρευνα του BBC εντοπίζει «ζητήματα» στις απαντήσεις τεχνητής νοημοσύνης για ειδήσεις

Τεχνητή Νοημοσύνη και Ενημέρωση. Καλά πάει αυτό. Η ανοριακή εξάπλωση της Τ.Ν. με τα μοντέλα και τις παραλλαγές στις ειδήσεις ιντρίγκαρε το BBC. Στελέχη του σκέφτηκαν «δεν κάνουμε μια έρευνα να δούμε τι παίζει» με τη νέα τεχνολογία στην ενημέρωση. Γιατί οι άνθρωποι είχαν μια ανησυχία, μια υποψία. Έκαναν μια μαντεψιά. Μαντέψτε. Μέσα έπεσαν.

Οι περισσότερες «γεννητικές»

απαντήσεις τεχνητής νοημοσύνης οι οποίες βασίζονται σε περιεχόμενο ειδήσεων έχουν ανακρίβειες. Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης παράγουν έναν «χυλό» γεγονότων και απόψεων, πρόσφατων και παλαιών πληροφοριών, υποστηρίζει η έρευνα του BBC.

Εννέα στις 10 απαντήσεις των ΑΙ chatbot για ερωτήματα σχετικά με την επικαιρότητα, περιείχαν τουλάχιστον «κάποια ζητήματα», αναφέρει το BBC.

Το 51% των απαντήσεων τεχνητής νοημοσύνης από τέσσερα chatbots περιείχαν «σημαντικά ζητήματα» σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του που εξέτασαν τις απαντήσεις. Οι απαντήσεις από το Gemini της Google περιείχαν τα πιο σημαντικά ζητήματα (πάνω από 60%), ακολουθούμενες από το Copilot της Microsoft, το ChatGPT της OpenAI και το Perplexity (λίγο πάνω από 40%).

«Θέλουμε να καταλάβουμε πώς θα διορθώσουν τα προβλήματα που εντοπίσαμε και να συζητήσουμε τη σωστή μακροπρόθεσμη προσέγγιση για τη διασφάλιση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας των βοηθών τεχνητής νοημοσύνης», έγραψε ο διευθυντής του προγράμματος generative AI του BBC, Πιτ Άρσερ. «Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε στενά μαζί τους για να το πετύχουμε αυτό».

Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη τον Δεκέμβριο, το BBC υπέβαλε στα chatbots 100 ερωτήσεις σχετικά με τις ειδήσεις και ζήτησε από τις πλατφόρμες να χρησιμοποιούν πηγές του BBC News, όπου αυτό ήταν δυνατόν, αναφέρει το έγκριτο Pressgazette. Οι απαντήσεις χωρίς αναφορές στο BBC συμπεριλήφθηκαν επίσης στην ανάλυση και το εμβληματικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Η.Β. δήλωσε ότι και άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί, παρομοίως, από τα ζητήματα που εντοπίστηκαν και επηρεάζουν την υστεροφημία τους.

Η έρευνα

Διαβάστε επίσης:

Τσιμτσιλή: Απαντά στον Λιάγκα – «Αυτά είναι καλό να τα λέει ο σταθμός για σένα και οι συνεργάτες σου» (Video)

ΕΣΗΕΜ-Θ: Η υποβάθμιση της ΕΡΤ3 πλήγμα στην άρτια ενημέρωση

Μη χάσετε το «Ποντίκι» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρευνα, BBC,erevna, BBC