Έρευνα: Τι ήξεραν οι επενδυτές για το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ και πήραν τα μέτρα τους;
Οι ισραηλινές αρχές ερευνούν ισχυρισμούς Αμερικανών ερευνητών ότι ορισμένοι επενδυτές μπορεί να γνώριζαν εκ των προτέρων το σχέδιο της Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ότι χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να επωφεληθούν από ισραηλινούς τίτλους.
Έρευνα των καθηγητών Νομικής, Ρόμπερτ Τζάκσον Τζ. από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Τζόσουα Μιτς του Πανεπιστημίου Κολούμπια ανακάλυψε σημαντικές ανοικτές πωλήσεις μετοχών πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, που πυροδότησαν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς,
«Μέρες πριν από την επίθεση, επενδυτές φάνηκε να αναμένουν τα επερχόμενα γεγονότα», τόνισαν οι συντάκτες της έρευνας, αναφερόμενοι στο ενδιαφέρον για ανοικτές πωλήσεις μετοχών ισραηλινού επενδυτικού ταμείου (ETF) που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο και περιλαμβάνεται στους δείκτες MSCI, οι οποίες «εκτινάχθηκαν ξαφνικά και σημαντικά» στις 2 Οκτωβρίου με βάση τα στοιχεία από την αρμόδια Ρυθμιστική Χρηματοπιστωτική Αρχή (FINRA).
«Και λίγο πριν την επίθεση, οι ανοικτές πωλήσεις ισραηλινών τίτλων στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) αυξήθηκαν δραματικά», αναφέρουν οι Αμερικανοί ερευνητές στην έκθεσή τους 66 σελίδων.
Σε απάντηση στο Reuters, το TASE παρέπεμψε στην ισραηλινή Αρχή Κεφαλαιαγοράς, η οποία υπογράμμισε: «Το θέμα είναι γνωστό στις αρχές και βρίσκεται υπό έρευνα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
Μια εκπρόσωπος του χρηματιστηριακού εποπτικού οργάνου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες και η ισραηλινή αστυνομία δεν έκανε αμέσως κάποιο σχόλιο.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι ανοικτές πωλήσεις (short-selling), όπου οι επενδυτές αναμένουν ότι η τιμή της μετοχής θα πέσει, επιτρέποντας να αγοραστεί ξανά σε χαμηλότερη τιμή με κέρδος, πριν από τις 7 Οκτωβρίου «υπερέβη τις ανοικτές πωλήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών άλλων περιόδων κρίσης».
Αυτές περιλαμβάνει την ύφεση μετά την οικονομική κρίση του 2008, τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας το 2014 και την πανδημία της Covid-19.
Παράλληλα οι ερευνητές ανέφεραν ότι για τη Leumi, τη μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ, 4,43 εκατομμύρια νέες μετοχές που σορταρίστηκαν κατά την περίοδο από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου απέφεραν κέρδη 3,2 δισεκατομμυρίων σέκελ (862 εκατομμύρια δολάρια) από αυτές τις πρόσθετες ανοικτές πωλήσεις.
«Αν και δεν βλέπουμε συνολική αύξηση σε ανοιχτές πωλήσεις μετοχών ισραηλινών εταιρειών στις αμερικανικές χρηματαγορές, εντοπίζουμε μια απότομη και ασυνήθιστη αύξηση, λίγο πριν τις επιθέσεις, στις συναλλαγές επικίνδυνων βραχυπρόθεσμων δικαιωμάτων προαίρεσης (options) σε αυτές τις εταιρείες που λήγουν αμέσως μετά τις επιθέσεις», υπογραμμίζει η έκθεση.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές που ενημερώθηκαν για τις επερχόμενες επιθέσεις επωφελήθηκαν από αυτά τα τραγικά γεγονότα και, σύμφωνα με την προηγούμενη βιβλιογραφία, αποδεικνύουμε ότι οι συναλλαγές αυτού του είδους συμβαίνουν λόγω των κενών στην επιβολή των νομικών απαγορεύσεων συναλλαγών με προηγούμενη ενημέρωση στις ΗΠΑ και διεθνώς».
Οι καθηγητές αναφέρθηκαν στα μοτίβα στις αρχές Απριλίου, όταν αναφέρθηκε ότι η Χαμάς σχεδίαζε αρχικά την επίθεσή της στο Ισραήλ. «Ο όγκος ανοικτών πωλήσεων στο EIS ( το ισραηλινό ETF του MSCI) κορυφώθηκε στις 3 Απριλίου σε επίπεδα πολύ παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν στις 2 Οκτωβρίου και ήταν πολύ υψηλότερης τάξης μεγέθους σε σχέση με άλλες ημέρες πριν από τις 3 Απριλίου», ανέφεραν.
Η έρευνα αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον ισραηλινό ιστότοπο οικονομικών ειδήσεων The Marker.
Διαβάστε επίσης:
Ο… οδηγός της χρονιάς βρίσκεται στη Βρετανία: Κόπηκε 59 φορές στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης
Ισπανία: «Οσμή» σκανδάλου στο παλάτι – Φήμες ότι η βασίλισσα Λετίθια είχε δεσμό με τον πρώην γαμπρό της
Βόρεια Μακεδονία: Νεκρή η 14χρονη που είχε απαχθεί – Φέρεται να εμπλέκεται ο πατέρας της, επιχειρηματίας ο δολοφόνος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η εισαγγελέας κάλεσε τον Βαγγέλη Μαρινάκη μετά την σκληρή ανακοίνωση των “ερυθρόλευκων”
- Ιαπωνία: Εντοπίστηκαν ακόμη πέντε σοροί από το αμερικανικό αεροσκάφος Osprey
- Μενίδι: «Αποκλείεται να αυτοκτόνησε, δεχόταν πολύ ''πόλεμο'' στη δουλειά» λένε τα αδέλφια του 44χρονου που βρέθηκε απανθρακωμένος στο αμάξι του
- Καιρός: Έξαλλος ο Ευαγγελάτος με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης – «Μην το βγάζετε για ψύλλου πήδημα, δεν θα σας πιστεύει ο κόσμος»
- Euroleague: Πότε παίζουν Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός - Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της «διαβολοβδομάδα»
- Γιάννης Στάνκογλου: Ποια είναι η παρουσιάστρια σύντροφός του; Γιατί η Φαίη Σκορδά απαντά «Δεν είμαι εγώ»
- Σύγχρονος… λεγεωνάριος ο Καρβαλιάλ – Γι’ αυτό άλλαξε 6 προπονητές σε 17 μήνες ο Ολυμπιακός
- Αλέξης Τσίπρας από Ρώμη: «Ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών»
- SIPRI: Μείωση αμυντικών δαπανών, κέρδη-ρεκόρ στην Τουρκία
- Η Μάγισσα: Ο Πετρούνης παίζει το τελευταίο χαρτί του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Δολοφονία Κατσούρη: Ολοκληρώθηκαν οι 45 πρώτες συμπληρωματικές απολογίες των Κροατών
- Παραδοχή Χατζηδάκη: Oι φρεγάτες και τα αεροπλάνα στοιχίζουν, γι’ αυτό δεν μειώνεται ο ΦΠΑ στα τρόφιμα
- Κόντρα Βερβεσού – Θεοχάρη: «Η κυβέρνηση δεν έχει βάλει μυαλό από το νόμο Κατρούγκαλου» – Προσφυγή στο ΣτΕ από τον ΔΣΑ
- Ο… οδηγός της χρονιάς βρίσκεται στη Βρετανία: Κόπηκε 59 φορές στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης
- Προειδοποιήσεις από Τουρκία: Το Ισραήλ θα έχει «σοβαρές συνέπειες» εάν στοχοποιήσει αξιωματούχους της Χαμάς στο εξωτερικό
- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Η αδερφή μου του Σταύρου Ζουμπουλάκη – Σκηνοθεσία Περικλής Μουστάκης
- Χατζηδάκης: Έξι οι προκλήσεις για την οικονομία το 2024
- Με λίγα κλικ χαρίζουμε Ευχοστολίδια και στηρίζουμε τα παιδιά από τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
- Έρευνα: Τι ήξεραν οι επενδυτές για το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ και πήραν τα μέτρα τους;
- ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η κυβέρνηση της ΝΔ μεριμνά για τους servicers, αλλά όχι για τους δανειολήπτες

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Έρευνα: Τι ήξεραν οι επενδυτές για το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ και πήραν τα μέτρα τους;
- Χατζηδάκης: Έξι οι προκλήσεις για την οικονομία το 2024
- ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η κυβέρνηση της ΝΔ μεριμνά για τους servicers, αλλά όχι για τους δανειολήπτες
- Ο… οδηγός της χρονιάς βρίσκεται στη Βρετανία: Κόπηκε 59 φορές στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης
- Προειδοποιήσεις από Τουρκία: Το Ισραήλ θα έχει «σοβαρές συνέπειες» εάν στοχοποιήσει αξιωματούχους της Χαμάς στο εξωτερικό
- Δολοφονία Κατσούρη: Ολοκληρώθηκαν οι 45 πρώτες συμπληρωματικές απολογίες των Κροατών
- Παραδοχή Χατζηδάκη: Oι φρεγάτες και τα αεροπλάνα στοιχίζουν, γι’ αυτό δεν μειώνεται ο ΦΠΑ στα τρόφιμα
- Κόντρα Βερβεσού – Θεοχάρη: «Η κυβέρνηση δεν έχει βάλει μυαλό από το νόμο Κατρούγκαλου» – Προσφυγή στο ΣτΕ από τον ΔΣΑ
- Με λίγα κλικ χαρίζουμε Ευχοστολίδια και στηρίζουμε τα παιδιά από τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Η αδερφή μου του Σταύρου Ζουμπουλάκη – Σκηνοθεσία Περικλής Μουστάκης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο πατρινός Σπύρος Φουσέκης συμμετείχε στο International Table Tennis Transalpine Trophy Mediterranean Cup 2023
- Μυστηριώδης αναπνευστική ασθένεια εντοπίστηκε στους σκύλους – Τα συμπτώματα
- Toyota Hilux Hybrid: Με ήπια υβριδική τεχνολογία 48V
- ΔΥΠΑ – Amazon: επεκτείνεται η συνεργασία τους με νέα προγράμματα και δράσεις
- Έξαλλη με τη διαιτησία η Μπαρτσελόνα – «Ο βοηθός κρυφάκουγε έξω από τα αποδυτήρια της ομάδας»
- Ο Γιάννης Στάνκογλου είναι ξανά ερωτευμένος με παρουσιάστρια και το X ψάχνει να βρει ποια είναι
- Δείτε live την συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον ALPHA
- Δ.Βερβεσός: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο, προσφεύγουμε στο ΣτΕ
- Κόντρα στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ οι 10 από τους «11» – Δεν καταψήφισαν ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια
- ΕΣΗΕΑ: Καταγγέλλει την «εισβολή στα γραφεία του Ρ/Σ Στο Κόκκινο» -Άνδρας μπήκε μέσα και απειλούσε τον διευθυντή