Έρχεται μεταναστευτική έκρηξη…

Αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία και τον σχηματισμό κυβέρνησης, ήρθε το πρώτο μήνυμα: παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια του Ερντογάν να πείσει ότι θα είναι ένας πιο… συνεργάσιμος γείτονας, το μεταναστευτικό θα αναβαθμιστεί στην ατζέντα του τα επόμενα χρόνια. Εξ ου και οι συνεχείς «αποστολές» ομάδων αποτελούμενων από δεκάδες άτομα μέσω του Έβρου.

Οι λόγοι είναι δύο:

-Ο ένας είναι ότι η προώθηση ομοθρήσκων του μεταναστών προς την Ελλάδα

και τη Δύση – και ο μετέπειτα έλεγχός τους από την Άγκυρα – είναι στρατηγική επιλογή μη αναστρέψιμη.

-Ο άλλος σχετίζεται με την ανάγκη της Τουρκίας να απαλλαγεί συντομότερα από πληθυσμούς εκατομμυρίων, τους οποίους δεν βλέπουν με καλό μάτι ούτε οι Τούρκοι κάτοικοι των περιοχών φιλοξενίας ούτε τα μικρά εθνικιστικά κόμματα, από τα οποία εξαρτάται η πλειοψηφία του Ερντογάν.

Ένα τμήμα των μεταναστών και προσφύγων η Τουρκία θέλει να το εγκαταστήσει στη ζώνη ελέγχου της στο εσωτερικό της Συρίας, ώστε να περιορίσει ή να ανατρέψει την πληθυσμιακή υπεροχή των Κούρδων, αλλά και να τους χρησιμοποιήσει ως ασπίδα προστασίας.

Ένα άλλο τμήμα προφανώς θα παραμείνει ως φθηνό εργατικό δυναμικό, αλλά και ως πηγή ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν τον δρόμο προς τη Δύση, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα. Ας μην έχουμε λοιπόν αυταπάτες για το τι θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα…

Διαβάστε επίσης:

Μικροκομματικές ελαφρότητες στη Θράκη

Είδαν Νίκο και Ανδρέα, αλλά στήριζαν… Μιχάλη

Νέο ντιμπέιτ, νέα… φαγούρα

Keywords
Τυχαία Θέματα