Επιστροφή στη δημοσιονομική σύσφιξη

Όχι ότι δεν ήταν αναμενόμενο, αλλά, όταν το βλέπει κάποιος γραμμένο, σίγουρα η… προσγείωση στην πραγματικότητα γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη. Ο λόγος για την οικονομία, φυσικά, και, κυρίως, για το πώς αυτή θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια, βάσει του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας που η κυβέρνηση κατέθεσε στις Βρυξέλλες.

Στο πρόγραμμα γίνεται σαφές ότι οι… μέρες του κρασιού και των ρόδων τελειώνουν και ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα

πρέπει να προχωρήσει σε συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών της, προκειμένου να επιτύχει τα απαιτούμενα από τις Βρυξέλλες πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε σταδιακά να μειωθεί και το δημόσιο χρέος.

Τι προβλέπεται

Grosso modo, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει σε φάση δημοσιονομικής συγκράτησης και περιορισμού και να αρχίσει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,5% του ΑΕΠ το 2026, χωρίς, ωστόσο, να «στραγγαλίσει» την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, να αυξάνει τα επιτόκια, προκειμένου να καταπολεμήσει τον μειούμενο αλλά ακόμα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος συνεχίζει να πλήττει την Ευρωζώνη.

Μέχρι το τέλος του μήνα και αφού προηγηθούν διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Κομισιόν, ώστε να «κλειδώσουν» οι στόχοι του προγράμματος, οι Βρυξέλλες θα έχουν στείλει ένα πρώτο «μήνυμα» περί τη δημοσιονομική πολιτική και το τι θα ζητήσουν από την Αθήνα για τα επόμενα χρόνια, με το πρωτογενές πλεόνασμα μεσοσταθμικά στο 2% του ΑΕΠ να θεωρείται δεδομένο. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν η Κομισιόν θα «βάλει χέρι» στις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης που έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως οι αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο και τις συντάξεις, αλλά και μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Το ζήτημα των επενδύσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα νέα μέτρα θα καλυφθούν από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, καθώς οι αρχικές μετριοπαθείς προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2023 διαρκώς μοιάζουν να αναθεωρούνται προς τα πάνω, αλλά και από τις ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα, οι οποίες, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2022 έφθασαν τα 5,350 δισ. ευρώ και το 2022 τα 7,221 δισ., με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ακόμα περισσότερες το 2023.

Προστίθεται δε ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης αφορά μέτρα ύψους μόλις 0,1% του ΑΕΠ για το 2024 και 0,3% του ΑΕΠ για τα έτη 2025 και 2026.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές – και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης –, η εικόνα από τον τομέα των επενδύσεων δεν είναι τόσο «ρόδινη» όσο δείχνουν τα συνολικά νούμερα, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, για τις επενδύσεις του 2022 το ποσό των 2,3 δισ. (περίπου 31%) αφορά σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, το 27,3% real estate και αγορές ακινήτων και το 27,4% αγορά ξένων μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σημίτης είχε σημειώσει πως «στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες. Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας».

Η κυβέρνηση είχε αποκρούσει την κριτική αυτή υπογραμμίζοντας τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα από κολοσσούς της τεχνολογίας (Microsoft, Google, Amazon Web Services) ή της φαρμακοβιομηχανίας (Pfizer), αλλά και κάνοντας σύγκριση με την προηγούμενη τετραετία της διακυβέρνησης της χώρας από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, όταν οι ξένες άμεσες επενδύσεις ήταν χαμηλότερες απ’ όσο σήμερα. Υπογραμμίζει δε ότι με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των επενδύσεων, από χώρες και κεφαλαιούχους που είτε για νομικούς είτε για δικούς τους λόγους δεν προχωρούσαν σε επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 13,2% το 2023, 9,7% το 2024, 10,7% το 2025 και 7,2% το 2026, ενώ, ταυτόχρονα, αναφέρεται και στις επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εκτιμά ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα διαμορφωθούν στο 1,7% του ΑΕΠ το 2023, 1,9% του ΑΕΠ το 2024, 1,8% του ΑΕΠ το 2025 και 1,7% του ΑΕΠ το 2026.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων

Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς

Κασιδιάρης: «Δεν στηρίζω Κανελλόπουλο» – Προαναγγέλλει κάθοδο στις δεύτερες κάλπες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστροφή,epistrofi