Επιστολική ψήφος: Πώς η τροπολογία Κεραμέως «βάζει φωτιά» στην πολιτική ατζέντα

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την επιστολική ψήφο προοιωνιζόταν ομαλή για την κυβέρνηση: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ΚΚΕ, Ελληνική Λύση,

Νέα Αριστερά και Νίκη, αναμενόταν ότι θα απορριφθούν, οπότε το νομοσχέδιο θα πέρναγε με περισσότερες από 200 ψήφους. «Piece of cake» που λένε και οι Αμερικάνοι.

Μόνο που ουδείς είχε προβλέψει την «ντρίπλα» που σχεδίαζε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας και ενώ η συζήτηση είχε αρχίσει στην Ολομέλεια κατέθεσε τροπολογία, με την οποία η χρήση της επιστολικής ψήφου διευρύνεται και, εκτός από τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, θα μπορεί να χρησιμοποιείται και στις εθνικές εκλογές.

Αιτιολογώντας την απόφαση να προσθέσει τη συγκεκριμένη τροπολογία, η Ν. Κεραμέως είπε στη Βουλή ότι «η ευρεία συναίνεση επί της αρχής αποτελεί ένα ιδιαιτέρως θετικό μήνυμα, αφού αποδεικνύει ότι για μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή, μπορούμε να λειτουργήσουμε πέρα και πάνω από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Πέρα και πάνω από κόμματα», προσθέτοντας ότι «θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμα μεγάλη αλλαγή: την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές».

Η υπουργός συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η τροπολογία «απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος». Όπως ήταν φυσικό, η ξαφνική και τόσο μεγάλη προσθήκη στο νομοσχέδιο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση για «καινοφανές γεγονός», υποστηρίζοντας ότι «η επέκταση της επιστολικής ψήφου σε όλους ανεξαιρέτως τους εκλογείς, εντός επικρατείας, εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας», τον ειδικό αγορητή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Δουδωνή να σημειώνει ότι «υπό το φως των νέων εξελίξεων, εμείς θα επανεξετάσουμε τη στάση μας» και τον Νάσο Ηλιόπουλο από τη Νέα Αριστερά να σημειώνει στο Χ ότι «η ΝΔ θεωρεί ότι μπορεί να αλλάζει την εκλογική νομοθεσία με κόλπα. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν τώρα να αποσύρουν την συναίνεση τους στο νομοσχέδιο».

Το τι θα γίνει στη Βουλή με την επίμαχη τροπολογία θα φανεί από εδώ και πέρα. Βέβαια, το αρχικό νομοσχέδιο μπορεί να περάσει μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, ωστόσο, η τροπολογία, όπως προαναφέρθηκε, χρειάζεται 200 ψήφους και πλέον υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα καταφέρει να τις συγκεντρώσει. Εντούτοις, φαίνεται ότι στην ευρύτερη πολιτική σκακιέρα, η κίνηση Κεραμέως ευνοεί την κυβέρνηση, έστω κι αν η τροπολογία δεν περάσει, καθώς:

1. Αλλάζει δραματικά την πολιτική ατζέντα, στην οποία τις τελευταίες ημέρες κυριαρχούσε η συζήτηση γύρω από το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τη σύγκρουση της κυβέρνησης με την εκκλησία (την Τρίτη συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας για να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, ενώ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ταλαιπωρείται με τη γρίπη Η1Ν1 είναι αμφίβολο αν τα μπορέσει να πραγματοποιηθεί το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα συζητούταν το επίμαχο νομοσχέδιο).

2. Δίνει στη ΝΔ μια ευκαιρία να συσπειρωθεί, μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα εσωτερικής αναταραχής και διαφωνιών σχετικά με το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών (οι τελευταίες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι οι βουλευτές που θα το καταψήφιζαν ή θα επέλεγαν την αποχή ξεπερνούσαν τους 50, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην προκαταλαμβάνουν το τι θα γίνει με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που φέρονται να διαφωνούν και να προσανατολίζονται στην αποχή).

3. Μια – διόλου απίθανη – αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θα επιτρέψει στην κυβέρνηση, αν τελικά η τροπολογία δεν συγκεντρώσει τις απαραίτητες 200 ψήφους, να ισχυριστεί ότι η αντιπολίτευση για άλλη μια φορά, για μικροπολιτικούς λόγους, αρνείται να επιτρέψει σε όλους τους απόδημους το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές της χώρας τους, με όλα όσα θα συμπαραδηλώνει ο ισχυρισμός αυτός.

Βέβαια, από την άλλη η κυβέρνηση μπορεί να κατηγορηθεί ότι επιχείρησε να αιφνιδιάσει και να εκβιάσει την αντιπολίτευση και ότι για άλλη μια φορά «βάζει φωτιά» στη συναίνεση. Το σίγουρο είναι ότι αναμένεται «μετωπική» εντός και εκτός Βουλής.

Διαβάστε επίσης:

Θεόφιλος Ξανθόπουλος για επιστολική ψήφο: Η ΝΔ δεν θα υφαρπάξει την συναίνεσή μας, είναι τραγικά μόνη

Επιστολική ψήφος: Φυσική συνέχεια η αυτονόητη επέκτασή της στις εθνικές εκλογές, υποστηρίζουν πηγές του ΥΠΕΣ

Επιστολική ψήφος: «Στον αέρα» η συναίνεση μετά τη «βόμβα» Κεραμέως για την καθιέρωση και σε εθνικές εκλογές

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστολική, Πώς, Κεραμέως,epistoliki, pos, kerameos