Επιστήμονες δημιούργησαν αφρό που σταματάει την αιμορραγία

ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ

Ένα νέο είδος αφρού ανέπτυξαν από το κέλυφος γαρίδας στα εργαστήριά οι επιστήμονες, το οποίο όταν έρθει σε επαφή με οποιαδήποτε ανοικτή πληγή του ανθρώπινου σώματος σταματά άμεσα την αιμορραγία. Ο νέος αφρός θα μπορούσε να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας στην θεραπεία των τραυματισμών που γίνονται στα πεδία μάχης.

1 στους 10 θανάτους τον χρόνο οφείλεται σε τραυματισμό από βία, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Για τους τραυματισμούς των

άκρων, οι γιατροί ασκούν πίεση στα τραυματισμένα μέλη για να σταματήσουν την αιμορραγία, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί επιλογή για τους τραυματισμούς του κορμού του σώματος.

«Η αιμορραγία από τραυματική κάκωση είναι η κύρια αιτία θανάτου για τους στρατιώτες στη μάχη» δήλωσε ο ερευνητής βιοτεχνολογίας Matthew Dowling και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι «επί του παρόντος, δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση αυτών των τραυματισμών».

Ο αφρός αποτελείται από τροποποιημένη χιτοζάνη, ένα συστατικό που βρίσκεται στα κελύφη των γαρίδων και άλλων οστρακοειδών.

αφρόςαιμορραγίαεπιστήμονεςγαρίδαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα