Επιμένει η Άγκυρα: Συντάσσεται με το διεθνές δίκαιο το μνημόνιο με τη Λιβύη

Επιταχύνεται η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και ΑιγύπτουΠολιτική

 

Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την υπογραφή του μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, στον απόηχο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

«Η

συμφωνία με τη Λιβύη συντάσσεται με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει η ανακοίνωση της Άγκυρας, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv η ανταποκρίτριά του, Μαρία Ζαχαράκη. 

Ουσιαστικά, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ απαντά στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο, μετά τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα επιταχύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών τους κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (AOZ) μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους, που κράτησε 45 λεπτά, καθώς και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, οι υπουργοί, Ελλάδας και Αιγύπτου, επανέλαβαν την κοινή τους άποψη ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη στερούνται νομικής βάσης.

Σαφές μήνυμα πως η Αθήνα δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία τουρκική προκλητικότητα έστειλε νωρίτερα από το βήμα του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Όπως γυρίσαμε εμείς την πλάτη στις εμπρηστικές αναφορές, στη χθεσινή τελετή για τον αγωγό ΤΑΝΑP, έτσι και η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων» είπε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας τη στήριξη του ΕΛΚ όπως εκφράστηκε και από τις τοποθετήσεις των στελεχών του στο συνέδριο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μάλιστα πως ανάλογη στάση θα ζητήσει και από το ΝΑΤΟ στη μεθαυριανή του Σύνοδο, στο Λονδίνο. «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΤουρκίαΛιβύηΔένδιαςΑίγυπτοςανατολική ΜεσόγειοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα