Έως 710 δισ. το κόστος για την Ελλάδα έως το 2100

ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝΈντυπη Έκδοση

Η παραγωγή ενέργειας ευθύνεται για το 60% του διοξειδίου του άνθρακα

«Με ετήσιες μειώσεις 2% του ελληνικού ΑΕΠ έως το 2050 και ποσοστιαία υποχώρηση κατά 3% - 6% για την περίοδο έως και το 2100 ‘‘απειλεί’’ η κλιματική αλλαγή τη χώρα μας, ενώ σωρευτικά η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες ύψους 701 δισ. ευρώ μέχρι το 2100». Τάδε έφη ο καθηγητής Οικονομικών Περιβάλλοντος

Ευτύχιος Σαρτζετάκης, διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διαχείρισης της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφορικά με τον άνθρακα, μια πραγματική εκτίμηση του κόστους χρήσης του μας προσφέρει η τιμή των αδειών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που διαμορφώνεται στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.

«Η τιμή των αδειών παρέμεινε γύρω στα 7 ευρώ ανά τόνο μέχρι το τέλος της δεύτερης φάσης, ενώ μετά το τέλος του 2017 αυξήθηκε απότομα φτάνοντας τα 20 ευρώ ανά τόνο προς τα τέλη του 2018» σημειώνει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «η αύξηση αυτή οφείλεται στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά κυρίως στις προσαρμογές που γίνονται εν αναμονή της μείωσης του αριθμού των αδειών, που θα προκληθεί από το Market Stability Reserve κατά την περίοδο 2019-2023».

Η πλειονότητα των αναλυτών ωστόσο εκτιμά ότι η αύξηση των τιμών θα συνεχιστεί, με σημαντικές επιπτώσεις στην τιμή της ενέργειας για όλες τις χώρες της Ε.Ε., αλλά κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα μας, έχει πολύ υψηλή ένταση εκπομπών (σχεδόν τριπλάσια από τη μέση της Ε.Ε. των 28 κρατών - μελών).

διοξείδιο του άνθρακαάνθρακαςIssue: 2068Issue date: 11-4-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα