Ένατη Συμφωνία του Μπετόβεν: Η συναρπαστική χορογραφία του Μωρίς Μπεζάρ

Την Ένατη Συμφωνία του Μπετόβεν παρουσιάζουν το Μπαλέτο Μπεζάρ και το Μπαλέτο του Τόκιο με τη συνοδεία της Χορωδίας Ριτσουγιουκάι και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου Ζούμπιν Μέτα.

Πρόκειται για μια μοναδική παράσταση του Μωρίς Μπεζάρ για την Ένατη Συμφωνία του Μπετόβεν η οποία κατόρθωσε να καθηλώσει το κοινό παγκοσμίως από την πρεμιέρα της, το 1964.

Με το μήνυμα «Όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια» η παράσταση επιχειρεί να μεταφέρει σε όλον τον κόσμο

την ιδέα για συμφιλίωση των λαών. Μια κατάθεση ψυχής και, συγχρόνως, ένα μήνυμα που μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ…

«Η Ένατη Συμφωνία δεν είναι μόνο ένα μπαλέτο αλλά η βαθιά ανθρώπινη συμμετοχή σε ένα έργο που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και το οποίο δείχνει τη βαθιά σύνδεση κάθε ζωντανού πλάσματος με τη φύση και τη ζωή…» δήλωνε ο Μωρίς Μπεζάρ λίγο μετά τις πρώτες συγκλονιστικές παραστάσεις της Ένατης Συμφωνίας.

Με αφορμή την 250ή επέτειο από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη, 250 χορευτές και μουσικοί από όλον τον κόσμο, με διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα, παρουσιάζουν την εξαιρετική αυτή χορογραφία για το αριστούργημα του Μπετόβεν, αφιερώνοντάς την στην αλληλεγγύη των ανθρώπων.

Κορυφαία στιγμή της παράστασης αποτελεί, φυσικά, η «Ωδή στη Χαρά» του Σίλερ, η οποία – μελοποιημένη από τον Μπετόβεν – καλεί τους λαούς να «μονιάσουν» και να συμφιλιωθούν, με απώτερο σκοπό ένα καλύτερο μέλλον πάνω στη γη.

Πρόκειται για μια ωδή που γράφτηκε από τον Γερμανό ποιητή και ιστορικό, αλλά έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν μελοποιήθηκε από τον Μπετόβεν ο οποίος την ενέταξε στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της Ένατης συμφωνίας του.

Ένατη Συμφωνία του Μπετόβεν

Η Ένατη Συμφωνία του Μπετόβεν χορογραφήθηκε από τον Μωρίς Μπεζάρ το 1964, κάνοντας την πρεμιέρα της στο Cirque Royal στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για την πρώτη χορογραφία μακράς διαρκείας που δημιούργησε ο σπουδαίος χορογράφος και η οποία έχει ταξιδέψει αμέτρητες φορές σε όλον τον κόσμο, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Ο Μπεζάρ εστιάζει στη Γη, τη Φωτιά, το Νερό και τον Αέρα. Καθένα από αυτά τα περιγράφει ως κινήματα της Ανθρωπότητας.

Η Γη αποτελεί τον αγώνα για την επίτευξη ενός ιδανικού, ενώ η Φωτιά αντιπροσωπεύει τη χαρά των ανθρώπων. Από την άλλη, το Νερό είναι η δύναμη της αγάπης, ενώ ο Αέρας αποτελεί τη θέλησή μας για ελευθερία. Καθένα από στοιχεία αυτά αντανακλώνται από τις αντίστοιχες χρωματικές παλέτες: Το καφέ, το κόκκινο, το λευκό και το πορτοκαλί / κίτρινο. Το πρώτο στοιχείο, η Γη, παρουσιάζεται από το Μπαλέτο του Τόκιο, ενώ το δεύτερο και το τρίτο , η Φωτιά και το Νερό δηλαδή, εκτελείται από το Μπαλέτο Μπεζάρ. Ο Αέρας, που αποτελεί το τέταρτο στοιχείο, παρουσιάζεται και από τα δυο μπαλέτα μαζί.

Σε ένα μεγάλο μέρος της, η χορογραφία ξεδιπλώνεται ως ερμηνεία της μουσικής του Μπετόβεν, ενώ μέσα από ένα κείμενο του Νίτσε φθάνουμε στην «Ωδή στη Χαρά» του Σίλερ, έτσι ώστε να επιτρέψουμε να νιώσουμε μέσα μας την ένωση και την πανανθρώπινη αγάπη.

Όλα πραγματοποιούνται με γεωμετρικά μοτίβα, γραμμές και κύκλους διαφορετικών διαμέτρων, τα οποία συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σχέδιο δαπέδου, θυμίζοντας ένα ουράνιο διάγραμμα.

Μια από τις πιο εμβληματικές παραστάσεις του Μωρίς Μπεζάρ, την οποία οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από την άνεση του σπιτιού τους!

Χορογραφία: Μωρίς Μπεζάρ

Σκηνικά: Ρότζερ Μπερνάρντ

Κοστούμια: Ζοέλ Ρουστάν, Χέντρι Νταβιάλ

Φωτισμοί: Ντομινίκ Ρομάν

Μπαλέτο Μωρίς Μπεζάρ

Μπαλέτο του Τόκιο

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ

Χορωδία Ριτσουγιουκάι

Μουσική διεύθυνση: Ζούμπιν Μέτα

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ζιλ Ρομάν

Σολίστ χορευτές: Dan Tsukamoto, Mizuka Ueno, Iori Nittono, Aya Takagi, Kathleen Thielhelm, Masayoshi Onuki, Elisabet Ros, Julien Favreau, Oscar Chacon, Keisuke Nasuno Marsha Rodriguez, Cosima Munoz, Mari Ohashi, Kwinten Guilliams, Alanna Archibald

Σοπράνο: Kristin Lewis

Κοντράλτο: Mihoko Fujimura

Τενόρος: Kei Fukui

Βαθύφωνος: Alexander Vinogradov

Πρώτη Πρεμιέρα: 27 Οκτωβρίου 1964, Βρυξέλλες

INFO

Παρασκευή 9 και Δευτέρα 12 Απριλίου στις 20.00

Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Απριλίου στις 16.00 και στις 20.00

Πρόσθετες πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ.: 2117701700 | www.christmastheater.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα