«Ένας μήνας που δεν συγκλόνισε κανέναν»

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Καμιά έκπληξη στο ΚΚΕ από την υπαναχώρηση της κυβέρνησης

Οι συγκεντρώσεις προώθησης της πρότασης νόμου για την ακύρωση των μνημονίων – μετά την επιτυχημένη αρχή που έκανε η Αθήνα – συνεχίζονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα, την ώρα που στο ΚΚΕ «ζυγίζουν» τα επόμενα βήματά τους.

Αν στο ΚΚΕ

καλούνταν να βάλουν έναν τίτλο στη μέχρι σήμερα κυβερνητική πορεία, ο μόνος τρόπος για να διχαστούν, θα ήταν οι μισοί να προτιμούν το «Ένας μήνας που δεν συγκλόνισε κανέναν» και οι υπόλοιποι το «Τι είχες Γιάνη; Τι είχα πάντα». Είναι αλήθεια πως στον Περισσό κανείς δεν φάνηκε να εκπλήσσεται από τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Στο κόμμα ήταν «έτοιμοι από καιρό», όπως έδειχνε και η ρητορική τους για μεγάλο διάστημα, να προχωρήσουν σε σειρά κινήσεων, τόσο στη Βουλή όσο και στον... δρόμο.

Κατά σειρά, το ΚΚΕ κατέθεσε την πρόταση νόμου για την ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, την προπαγάνδισε με μια μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα και αντίστοιχες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ μέσω εκπροσώπων του απαίτησε να περάσει η συμφωνία κυβέρνησης - Ε.Ε. από τη Βουλή και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία. Η τελευταία αυτή κίνηση έχει διπλό στόχο.

Ο πρώτος είναι να καταγραφούν οι αντιφάσεις και οι διαφωνίες που εκφράστηκαν δημόσια, αλλά και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συμφωνία εκεί όπου «μετράει», δηλαδή στη Βουλή. Είναι άλλο πράγμα μια απλή καταγραφή της διαφωνίας και τελείως διαφορετικό το πρώτο θέμα που φέρνει προς ψήφιση η συγκυβέρνηση να έχει διαρροές και μάλιστα σημαντικές.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα βέβαια από την αρνητική ψήφο κάποιων συμπολιτευόμενων ίσως ήταν η... θετική των αντιπολιτευόμενων. Αυτός είναι ο δεύτερος στόχος της ονομαστικής ψηφοφορίας. Να αναγκαστεί δηλαδή η συγκυβέρνηση να κυρώσει τη συμφωνία μαζί με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και μεγάλο κομμάτι της Ν.Δ.

Η κυβέρνηση, βέβαια, δεν προτίθεται να... συμμετάσχει στον σχεδιασμό του ΚΚΕ και έτσι δεν αναμένεται να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, παρά μόνο για ενημέρωση. «Οι απόκριες πέρασαν, το τριώδιο τελείωσε και οι μάσκες έπεσαν» σχολίασε σχετικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το Σύνταγμα και την υπό βροχή συγκέντρωση του ΚΚΕ, ενώ στην ανακοίνωση του κόμματος για το θέμα επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «(σ.σ.: η κυβέρνηση) όχι μόνο δεσμεύεται για τη διατήρηση των υποχρεώσεων και των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, αλλά υιοθετεί και παρόμοιες πρακτικές με τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να τις επιβάλει».

Τέλος, το ΚΚΕ εξετάζει πολύ προσεκτικά τη στάση του σχετικά με το ν/σ που κατέθεσε η κυβέρνηση για την «ανθρωπιστική κρίση». Σίγουρα θα ψηφιστούν σημεία του που κρίνονται θετικά, πολύ δύσκολα όμως θα υπάρξει ψήφιση και επί της αρχής.

ΚΚΕΚυβέρνησηΑριστεράIssue: 1854Issue date: 5-3-2015
Keywords
Τυχαία Θέματα