Ένας επιζών του Άουσβιτς είναι σήμερα ο γηραιότερος άνδρας εν ζωή
Ο γηραιότερος άνδρας του κόσμου είναι ένας επιζών του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς, ηλικίας 112 ετών σήμερα, ο οποίος περνάει γαλήνια τη ζωή του στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή των Ρεκόρ Γκίνες.
Ο Γισραέλ Κριστάλ είναι τέσσερα χρόνια μικρότερος από τη γηραιότερη γυναίκα, την Αμερικανίδα Σουζάνα Μάσατ Τζόουνς, η οποία γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1899.
Ο Γισραέλ γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1903 στο Ζάρνοβ, που τότε ανήκε στη Ρωσία αλλά σήμερα βρίσκεται στην κεντρική Πολωνία.
Σήμερα, ο Γισραέλ Κριστάλ είναι 112 ετών και 178 ημερών και πιστεύεται ότι είναι ο γηραιότερος άνδρας του κόσμου, μετά τον θάνατο του Γιαπωνέζου Γιασουτάρο Κόιντε τον Ιανουάριο.
"Δεν ξέρω το μυστικό της μακροζωίας", είπε ο Κριστάλ παραλαμβάνοντας το πιστοποιητικό του. "Πιστεύω ότι όλα καθορίζονται από εκεί ψηλά και εμείς δεν θα μάθουμε ποτέ τους λόγους. Άνθρωποι πιο έξυπνοι, πιο δυνατοί και πιο ωραίοι από μένα δεν βρίσκονται πια σ' αυτόν τον κόσμο. Αυτό που μας μένει να κάνουμε είναι να εργαζόμαστε σκληρά και να ξαναφτιάχνουμε ό,τι χάσαμε", συνέχισε, σύμφωνα με το Γκίνες.
Ο Κριστάλ επέζησε από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εγκαταστάθηκε στο Λοτζ της Πολωνίας όπου έμεινε μέχρι τη ναζιστική εισβολή, το 1939. Τότε εκτοπίστηκε μαζί με την οικογένειά του στο γκέτο της πόλης και τέσσερα χρόνια αργότερα στάλθηκε στο Άουσβιτς. Στο Ολοκαύτωμα έχασε τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. Ο ίδιος επιβίωσε παρά τις απάνθρωπες συνθήκες στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Όταν οι Σύμμαχοι απελευθέρωσαν το Άουσβιτς, ο Γισραέλ Κριστάλ ζύγιζε 37 κιλά.
Περίπου 1.100.000 άνθρωποι –οι περισσότεροι Εβραίοι– σκοτώθηκαν από τους Ναζί στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου το διάστημα μεταξύ 1940-45.
Το 1950 ο Κριστάλ μετανάστευσε στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, με την δεύτερη σύζυγό του και τον μικρό γιο τους. Άνοιξε ένα ζαχαροπλαστείο και εργάστηκε σκληρά μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
Σύμφωνα με το Γκίνες, ο Κριστάλ είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενος και εδώ και έναν αιώνα τηρεί με ευλάβεια όλα τα έθιμα και εκτελεί τα θρησκευτικά καθήκοντά του, εκτός φυσικά από τις περιόδους των δύο παγκόσμιων πολέμων. Ωστόσο, λόγω της ταραχώδους κατάστασης στις αρχές του 20ού αιώνα δεν γιόρτασε ποτέ το Μπαρ Μίτσβα του, την παραδοσιακή εβραϊκή τελετή για τα αγόρια που κλείνουν τα 13 τους χρόνια.
Η πολυτάραχη ζωή του ίσως να του στερούσε επίσης και τον τίτλο του γηραιότερου άνδρα του κόσμου. Το παλαιότερο έγγραφο που είχε στην κατοχή της η οικογένειά του ήταν το πιστοποιητικό γάμου του, σε ηλικία 25 ετών, όμως το Γκίνες βασίζεται κυρίως σε πιστοποιητικά γέννησης και χρειάστηκε να πραγματοποιήσει έρευνες για να εξακριβώσει την ηλικία του.
Λόγω της ηλικίας του ο Κριστάλ δεν παραχωρεί συνεντεύξεις. Η κόρη του, Σούλα Κόπερστοχ, είπε ότι είναι ένας "πολύ θετικός, αισιόδοξος άνθρωπος, με μεγάλη καρδιά".
Το 2014, σε μια συνέντευξη που έδωσε στην ισραηλινή τηλεόραση ο Γισραέλ Κριστάλ ρωτήθηκε τι έτρωγε στη ζωή του για να ζήσει τόσο πολύ. "Δεν είχαμε πάντα φαγητό στα στρατόπεδα. Έτρωγα ό,τι μου έδιναν. Τρώω για να ζήσω, δεν ζω για να τρώω", απάντησε.
Το ρεκόρ μακροζωίας ανήκει μέχρι σήμερα στην Γαλλίδα Ζαν Λουίζ Καλμάν που πέθανε το 1997, σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών.
Ρεκόρ ΓκίνεςΆουσβιτςΟλοκαύτωμαμακροβιότηταHas video:- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ!
- Πώς ζει ο 90χρονος ιδιοκτήτης της ΙΚΕΑ
- Αχαΐα: γονείς καταγγέλλουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση
- Λήστεψε τράπεζα καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο!
- Επίθεση Σλοβακίας κατά του Έλληνα πρέσβη
- Προσλήψεις και κινητικότητα στο Δημόσιο
- Πώς θα είναι τα αεροπλάνα το 2050 - Δείτε τις πτήσεις του μέλλοντος
- CNN Αποκλειστικό: Το Mέντιουμ που έστησε την μεγαλύτερη απάτη
- Τι πιστεύουν οι Έλληνες για προσφυγικό, ασφαλιστικό και κανάλια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Καρατζαφέρης για Άδωνι: Έξυπνος, αδίστακτος και ανεπαρκής στο ήθος (Video)
- Συνεχίζει να προκαλεί ο Νότης Σφακιανάκης: Δεν είναι πρόσφυγες – Είναι ριψάσπιδες! (Video)
- Της αφαίρεσαν το πρόσωπο της, προκειμένου να το ανοικοδομήσουν αφού είχε παραμορφωθεί σε τροχαίο (Σκληρές εικόνες)
- «Financial Times»: Η Κύπρος απειλεί να βυθίσει τη συμφωνία της Μέρκελ για τους πρόσφυγες
- Το Twitter τρολάρει το ελληνικό τραγούδι της Eurovision
- «Πνίγει» τον Βόλο η ατμοσφαιρική ρύπανση – Έρχεται δακτύλιος στην πόλη
- Ιστορική συμφωνία υπέγραψαν Ε.Ε. και Κούβα για την εξομάλυνση των σχέσεών τους (Photo)
- Ιταλοί αστυνομικοί στα ελληνοαλβανικα σύνορα - Ασκήσεις του βουλγαρικού στρατού στον Προμαχώνα
- Ένας επιζών του Άουσβιτς είναι σήμερα ο γηραιότερος άνδρας εν ζωή

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Ένας επιζών του Άουσβιτς είναι σήμερα ο γηραιότερος άνδρας εν ζωή
- Της αφαίρεσαν το πρόσωπο της, προκειμένου να το ανοικοδομήσουν αφού είχε παραμορφωθεί σε τροχαίο (Σκληρές εικόνες)
- Καλύφθηκε μερικώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος
- Ιστορική συμφωνία υπέγραψαν Ε.Ε. και Κούβα για την εξομάλυνση των σχέσεών τους (Photo)
- «Πνίγει» τον Βόλο η ατμοσφαιρική ρύπανση – Έρχεται δακτύλιος στην πόλη
- Το νέο ντοκιμαντέρ του Νίκου Μεγγρέλη «Ως εδώ» στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
- Συνεχίζει να προκαλεί ο Νότης Σφακιανάκης: Δεν είναι πρόσφυγες – Είναι ριψάσπιδες! (Video)
- «Financial Times»: Η Κύπρος απειλεί να βυθίσει τη συμφωνία της Μέρκελ για τους πρόσφυγες
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Έγινε η κλήρωση των ομίλων μπάσκετ – Στο… περίμενε η Εθνική
- Καρατζαφέρης για Άδωνι: Έξυπνος, αδίστακτος και ανεπαρκής στο ήθος (Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σπαλιάρας: «Αν δοκιμάσει κάποιος με μερικούς άνδρες δεν σταματά να είναι άνδρας»!
- Οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία 2016 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
- Γιάννης Καραγιάννης: Εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Ηπείρου
- Ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο
- Καλύφθηκε μερικώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Χωρίς αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας τα προσφυγόπουλα θα έμεναν χωρίς στέγη
- Βολές Ομπάμα κατά Κάμερον και Σαρκοζί για την κατάσταση στη Λιβύη
- Γεροβασίλη: Το Πάσχα τελειώνουν φορολογικό, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια
- Ομπάμα: Κάμερον και Σαρκοζί τα έκαναν «μαντάρα» στη Λιβύη
- 12η Επέτειος μνήμης: Φόρος τιμής στα θύματα της τρομοκρατίας από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο