Ένα πρωτοσέλιδο, η πραγματικότητα και η προπαγάνδα

Στις 30 Ιουνίου 2022, μετά τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, το «Ποντίκι» κυκλοφόρησε με κεντρικό τίτλο «Τους εκβίασε και τα πήρε όλα».

«Ξανά κουρέλι οι προπαγανδιστικές ανοησίες περί τουρκικής απομόνωσης» έλεγε ο υπέρτιτλος. «Κεντρικός παίκτης ο Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με άξονα τη σκανδιναβική διεύρυνση» γράφαμε στον πρώτο υπότιτλο και «“Χειροπέδες”

σε Σουηδία – Φινλανδία, F-16 από ΗΠΑ και κρυφή συμφωνία με τον Μπάιντεν» σημειώναμε στον δεύτερο.

PODI_3006_001_CMYKΛήψη

Τότε, εκτός από την κυβέρνηση, το μιντιακό… σύμπαν – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – διατυμπάνιζε ότι:

● Όσοι μιλούν για επιτυχία της Τουρκίας είναι φίλοι του Ερντογάν.

● Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν πήρε τίποτα σε εκείνη τη σύνοδο.

● Το «φιλελληνικό» λόμπι στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Μενέντεζ, δεν θα επιτρέψει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να αναβαθμίσει τα 80 παλαιά F-16 της Τουρκίας και να της πουλήσει τα 40 καινούργια που ζητάει.

● Η Ελλάδα έχει στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με την ενοχλητική Τουρκία, η οποία παίζει με τη Ρωσία και δεν έχει τίποτα να περιμένει από την Ουάσιγκτον.

● Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέτυχε (πώς άραγε;) να μην τεθεί από την Τουρκία το θέμα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Αυτές και πολλές άλλες προπαγανδιστικές μπούρδες, που εκτοξεύονταν κατά ριπάς από κυβέρνηση και ΜΜΕ, δεν επέτρεπαν να φανεί ότι:

● Σε εκείνη τη σύνοδο η Τουρκία συνέδεσε επιτυχώς το ξερίζωμα των Τούρκων και Κούρδων αντικαθεστωτικών από τη Σκανδιναβία και την αναβάθμιση και προμήθεια των 120 F-16 με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τις σκανδιναβικές χώρες.

● Η Τουρκία, παρότι «απείθαρχη», παραμένει πολύτιμη για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

● Η γνώμη του Κογκρέσου και των επιτροπών του, παρότι σεβαστή για λόγους αρχής από την εκάστοτε κυβέρνηση των ΗΠΑ, παραμένει μη αποφασιστική και, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να παρακαμφθεί.

Τώρα, λοιπόν, ύστερα από την κυνική ομολογία των πάντων ότι ο τουρκικός εκβιασμός απέδωσε τα μέγιστα για την Άγκυρα, τώρα που το ελληνικό λόμπι ψάχνει για προσχηματικούς «όρους» για την πώληση των F-16, κυριαρχεί το άλλο… αδιάσειστο επιχείρημα: ότι η Τουρκία δεν παραλαμβάνει τα F-35 που θα αγοράσουμε εμείς τα επόμενα χρόνια.

Όμως το ότι η Άγκυρα κατάφερε ακόμη μια φορά να αποδείξει πόσο υπολογίσιμη είναι στη Δύση αποτελεί το μόνο χρήσιμο συμπέρασμα. Όποιος δεν στρουθοκαμηλίζει μπορεί να αντιληφθεί ότι η σημασία της Τουρκίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Και δεν θα το αντιμετωπίσουμε κοροϊδεύοντας την κοινωνία…

Διαβάστε επίσης:

«Σύνοδος του Βίλνιους: Ώρα επαναβεβαίωσης των εθνικών κόκκινων γραμμών»

Κομβική προτεραιότητα η αναμόρφωση του  ΕΣΥ

Μόνος (ο Μητσοτάκης) στο γήπεδο

Keywords
Τυχαία Θέματα