Ένα επικουρικό για όλους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντυπη Έκδοση

Ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις 122.000 συνταξιούχων (ένστολοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι, πρώην ναυτικοί και τεχνικοί Τύπου) φέρνει η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.

Πλέον υποχρεωτικά εντάσσονται 11 ταμεία ή κλάδοι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο μετατρέπεται στο μονα­δικό υπερ-επικουρικό με συνολικά 1,8 εκατ. συνταξιούχους. Πρόκειται για ταμεία που, σύμ­φωνα και με το δεύτερο μνημόνιο,

θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ (ή να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία - ΝΠΙΔ), όμως με συ­νεχείς παρατάσεις, από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση, η διάταξη δεν εφαρ­μόστηκε ποτέ.

Πλέον, όπως ορίζει η δεύτερη υπουργική απόφαση που υπογράφεται και αυτή από τον Π. Χαϊκάλη, τα 11 ταμεία ενσωματώνονται στο ΕΤΕΑ και θα λειτουργούν «με ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση». Οι υπό συγχώνευ­ ση κλάδοι διατηρούν την αυτοτέλειά τους. Οι μεγάλες αλλαγές αναμένονται με την εφαρμο­γή του νέου ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης του ταμείου, μέσω του οποίου όλοι ανεξαι­ρέτως οι ασφαλισμένοι θα υπόκεινται σε ενι­αίους κανόνες και θα δικαιούνται αντίστοιχες παροχές.

Ο προϋπολογισμός του ΕΤΕΑ για το 2015, και χωρίς την πρόβλεψη για ένταξη νέων κλάδων, καταγράφει έλλειμμα της τάξης των 326 εκατ. ευρώ, ενώ η εξοικονόμηση από την ένταξη των 11 ταμείων και κλάδων, όπως αυτή μετρήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι της τάξης των 16 εκατ. ευρώ. Ανεξάρτητα από το πώς θα ονομαστεί (ρήτρα μηδενικού ελλείμ­ματος ή αλλιώς), στο τρίτο μνημόνιο υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση της ελληνικής πλευράς τα ελλείμματα του ΕΤΕΑ να μην χρηματοδοτού­νται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνεπώς, μια δεύτερη δόση μειώσεων των επικουρικών συντάξεων θεωρείται αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη στη διοίκηση του ΕΤΕΑ κατατίθενται εισηγήσεις προκειμένου οι συνταξιούχοι των νέων εντασ­σόμενων ταμείων ή κλάδων να είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις μειώσεις αυτές, από τον Οκτώβριο και μετά, εφόσον το ταμείο παρου­σιάσει - όπως είναι αναμενόμενο - έλλειμμα. Στην περίπτωση δηλαδή που προκύψει ανάγκη για νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, λόγω εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελ­λείμματος από τον Οκτώβριο και μετά, αυτή εν­δέχεται να επηρεάσει πρώτα τα 11 ταμεία, στο πλαίσιο μιας... ασφαλιστικής ισονομίας.

Να σημειωθεί ότι ήδη οι υπόλοιποι 1,6 εκατ. συνταξιούχοι του ΕΤΕΑ είδαν τον Ιούλιο του 2014 την επικουρική τους σύνταξη να μειώνε­ται οριζόντια κατά 5,2%, καθώς εφαρμόστηκε πρώτη φορά η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Στην κλίνη του Προκρούστη 80.000 γονείς με αύξηση ορίου ηλικίας

Μεγάλοι χαμένοι από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που έφερε το τρίτο μνη­μόνιο είναι οι γονείς σε ιδιωτικό και δη­μόσιο τομέα. Υπολογίζεται πως περίπου 80.000 γονείς και κυρίως μητέρες ανηλί­κων μπαίνουν στην προκρούστια κλίνη της αύξησης των ορίων ηλικίας.

Πρόκειται για ασφαλισμένους που εί­χαν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση μιας σειράς ευνοϊκών διατάξεων και να ανοίξουν νωρίς την πόρτα της εξόδου σε ηλικίες από 50 και πάνω, οι οποίοι τώρα θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξά­νονται, σε ακραίες περιπτώσεις μέχρι και 17 χρόνια, αφού από 1.1.2022 όλοι θα βγαίνουν με πλήρη μόνο στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια και με μειωμένη στα 62 με 15ετία.

επικουρικέςΣυντάξειςμνημόνιοΑσφαλιστικόIssue: 1879Issue date: 26-08-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα