Εν μέσω αντιπαραθέσεων στην Ολομέλεια τα τελευταία προαπαιτούμενα (Live)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε η ΝΔ για τρεις από τις πέντε τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση και αφορούν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που καλείται να ψηφίσει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής. Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση αφορά τις τροπολογίες που αφορά το αφορολόγητο, τις συλλογικές συμβάσεις

εργασίας και τις συντάξεις ενώ δεν κατατέθηκε αίτημα ονομστικής ψηφοφορίας για τις τροπολογίες που αφορά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τα οικονομικά των κομμάτων.

«Εμείς δεν νομιμοποιούμε αυτή τη διαδικασία» τόνισε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή κατά την συζήτηση των τροπολογιών με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και λίγη ώρα αργότερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την συνεδρίαση.

«Φέρατε τα μέτρα με απαράδεκτη διαδικασία. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποχωρεί. Σε κατάργηση της Βουλής εμείς δεν θα συμπράξουμε. Συνεχίστε μόνοι σας» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος .

Υπενθυμίζεται ότι με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια απόχώρησε το ΚΚΕ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Καραθανασόπουλος να τονίζει πως «δεν νομιμοποιούμε τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρούμε».

Τα σφοδρά «πυρά» σύσσωμης της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε η επιλογή της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή τα εκκρεμή προαπαιτούμενα ως τροπολογίες σε άσχετο νομοσχέδιο για την κύρωση διεθνούς συμφωνίας η οποία αφορά την αλιεία. Για «γελοιοποίηση της λαϊκής κυριαρχίας» και για «νομοθετική υποτέλεια» έκανε λόγο η αντιπολίτευση σηκώνοντας τους τόνους για τον δρόμο της συνοπτικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας που επέλεξε το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Απορρίφθηκε ωστόσο η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπεβαλλαν τα κομματα της αντιπολίτευσης για την κυβερνητική επιλογή να ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες τις πέντε τροπολογίες με τα προπαιτούμενα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε αντισυνταγματική την διαδικασία τονίζοντας πως «σε όλα τα πράγματα υπάρχουν όρια. Η εμφάνιση αιφνιδίως εκπρόθεσμων τροπολογιών που διορθώνουν πράγματα που πρόσφατα ψηφίστηκαν αποτελεί πλήρη γελοιοποίηση του κοινοβουλίου και της λαϊκής κυριαρχίας».

Για «εξευτελιστική διαδικασία» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση ξεπέρασε τον εαυτό της» και ζήτησε να γίνει κανονική συζήτηση προκειμένου, όπως είπε, να αποκαλυφθεί το μέγεθος της σημερινής υποτελούς νομοθέτησης. Ο Γιώργος Αμυρας από το Ποτάμι έκανε λόγο «απόλυτη κοινοβουλευτική ταπείνωση» ενώ ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας από την Ένωση Κεντρώων μίλησε για γελοιοποίηση και ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος σημείωσε πως «δεν είχαμε άλλη επιλογή, δεν απολογούμαστε σε όσους λεηλάτησαν επί 40 χρόνια τη χώρα».

Αποχώρηση ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, όπως είχε δηλώσει από χθες, αποχώρησε από την συνεδρίαση με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Νίκο Καραθανασόπουλο να καταγγέλει την κυβέρνηση λέγοντας πως «για μια ακόμα φορά με άθλιες μεθοδεύσεις φέρνει σκληρά μέτρα για την λαϊκή οικογένεια και νέες περικοπές 250 εκατ. ευρώ στις συντάξεις». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «δεν νομιμοποιούμε τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρούμε».

Ξυδάκης: Να μιλήσουμε τη γλώσσα του πολιτικού πραγματισμού

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, αντικρούοντας την επίθεση της αντιπολίτευσης σημείωσε πως «ακούω προσεκτικά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Σε αρκετά συμφωνώ», ωστόσο, τόνισε πως «πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα του πολιτικού πραγματισμού, και να συμφωνήσουμε ότι από το 2010 το κοινοβούλιο ανήκει σε ένα καθεστώς εξαιρέσεων». Ο Νίκος Ξυδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν μπορούμε να αφήσουμε ουρές επουσιώδεις να υπονομεύσουν την μείζονα πολιτική προσπάθεια, σημειώνοντας ότι τα προαπαιτούμενα μπήκαν στο τραπέζι τελευταία στιγμή από τους δανειστές. «Ετέθησαν την τελευταία στιγμή για τις δικές τους σκοπιμότητες και λογική» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνίζοντας πως «ήδη έχουν αναληφθεί έντονες διαπραγματευτικές πρωτοβουλίες και εκτός Ελλάδας για να πάμε σε κάποια διατύπωση για το χρέος που θα μας οδηγήσει σε ξέφωτο».

Βούτσης: Δεν έχει νόημα να πούμε τι έγινε στο παρελθόν

Σε παρέμβάση του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι «δεν έχει νόημα να πούμε τι έχει γίνει στο παρελθόν. Χωρίς διάθεση συμψηφισμού να υπενθυμίσω τις ΠΝΠ που ούτε καν ως τροπολογίες συζητούνταν. Υπήρξαν σειρά τέτοιων διαδικασιών προβλεπόμενων ή στα όρια του Συντάγματος». Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ακόμα πως «ευτυχώς η διαδικασία για την δεύτερη αξιολόγηση πήρε διεθνή χαρακτήρα» προς την κατεύθυνση η χώρα «να πετύχει σε ορατό διάστημα να προχωρήσει και στην έξοδο των αγορών και στην τακτοποίηση του χρέους και σε όλα τα προαπαιτούμενα γιατί η οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση που μπορεί ως εφαλτήριο χωρίς επιπλέον μέτρα τώρα να προχωρήσει και να έχει ένα πολύ καλό οδικό χάρτη».

προαπαιτούμενααξιολόγησηχρέοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα