Εν αναμονή νέων τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράκ

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

Πώς εμπλέκονται στις αποφάσεις της Τουρκίας η Ρωσία, το Ιράν και οι ΗΠΑ

Στις 18 Μαρτίου η ένοπλη πτέρυγα του Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης της Συρίας (YPG) αναγκάστηκε να «παραχωρήσει» την πόλη Αφρίν στην Τουρκία και δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι άμαχοι κατευθύνθηκαν νοτιοδυτικά, στις γειτονικές συριακές πόλεις Τελ Ριφαάτ, Νουμπούλ και Ζάχρα, πριν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες που τις υποστηρίζουν φθάσουν στο κέντρο της πόλης του Αφρίν.

Ταυτόχρονα το YPG

ανακοίνωσε τη μετάβαση από τη συμβατική δράση σε μια εκστρατεία ανταρτών ενάντια στην Τουρκία και τις δυνάμεις των εταίρων της. Σύμφωνα με το Institute for the Study of War, η τουρκική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» (Olive Branch) είχε θέσει τους ακόλουθους επιχειρησιακούς στόχους:

● Να εξασφαλίσει τον έλεγχο στα τουρκοσυριακά σύνορα.

● Να καταλάβει την πόλη Αφρίν.

● Να καταλάβει την αεροπορική βάση Mennagh (περίπου 15 χιλιόμετρα ανατολικά του Αφρίν). Προς το παρόν δεν είναι σαφές πότε ο Ερντογάν θα αποφασίσει να καταλάβει την εν λόγω αεροπορική βάση. Ωστόσο μελλοντικά η βάση αυτή θα μπορούσε να υποστηρίξει σημαντικά τη διεξαγωγή εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Αφρίν.

● Να ελέγξει το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Στις 19 Μαρτίου ο Ερντογάν απείλησε να διεξαγάγει περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις σε έξι πιθανές τοποθεσίες στη Συρία και το Ιράκ. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ενδέχεται να προσβάλουν τις κουρδικές δυνάμεις στο Μανμπίτζ, το Κομπάνι, το Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Αΐν και το Καμισλί της Συρίας, αλλά και την περιοχή του Σιντζάρ του Ιράκ. Πιθανόν να εκτιμά ότι το YPG θα είναι ευάλωτο στην Ανατολική Συρία εξαιτίας της δέσμευσής του να διεξαγάγει ανταρτοπόλεμο στην περιοχή του Αφρίν.

Σχετικά με τις πιθανές μελλοντικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Ιράκ θα πρέπει να τονίσουμε ότι στις 8 Μαρτίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Ιράκ συμφώνησε να διεξαγάγει κοινές επιχειρήσεις εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο Βόρειο Ιράκ. Μάλιστα ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν μετά τις εκλογές του Ιράκ, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 12 Μαΐου.

Παρτίδα για πολλούς παίκτες

Η δράση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Βόρεια Συρία ενδέχεται να υποστηρίχθηκε τόσο από τη ρωσική όσο και από την ιρανική πλευρά κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στην Αστάνα του Καζακστάν στις 16 Μαρτίου. Εξάλλου είναι προφανές ότι η Ρωσία και το Ιράν επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία προκειμένου να υπονομεύσουν τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία.

Μια τουρκική επιχείρηση στο Σιντζάρ του Βορείου Ιράκ θα μπορούσε να διαταράξει τη δυνατότητα υποστήριξης των Αμερικανών προς το YPG. Ωστόσο η Άγκυρα πιθανόν να χρειάζεται την έγκριση της Τεχεράνης για τη διεξαγωγή επιχείρησης στο Βορειοδυτικό Ιράκ, καθώς κατά μήκος των συροϊρακινών συνόρων (βόρεια του Σιντζάρ) καταγράφεται έντονη ανάπτυξη ιρανικών δυνάμεων.

Στη Συρία μια τουρκική επιχείρηση εναντίον του Μανμπίτζ, που ελέγχεται προς το παρόν από το YPG με την υποστήριξη των Αμερικανών, ή του Κομπάνι θα έθετε ευθέως τις δυνάμεις των ΗΠΑ υπό απειλή. Επιχειρήσεις στη Βορειοανατολική Συρία θα προκαλούσαν εδαφική συρρίκνωση των αμερικανικών δυνάμεων και θα δημιουργούσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία στο Ισλαμικό Κράτος να ανασυνταχθεί στη Νοτιοανατολική Συρία.

Πέραν αυτών η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν ενδέχεται να προβούν και σε περαιτέρω συμφωνίες σε επιχειρησιακό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της τριμερούς προεδρικής συνόδου κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, η οποία προβλέπεται για τις 4 Απριλίου. Για όλα τα παραπάνω τις επόμενες ημέρες Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν με μια τουρκική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο συζητήσεων επικεντρωμένων στην επίλυση διμερών διαφορών, συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας.

Του Βασίλη Γιαννακόπουλου,

Γεωστρατηγικού αναλυτή

ΣυρίαΤουρκίαΡωσίαΙράνΗΠΑστρατηγικήIssue: 2013Issue date: 22-3-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα