Εμβόλιο Pfizer: Η τρίτη δόση εξασφαλίζει ισχυρή ανοσία σύμφωνα με κλινική μελέτη

Αποτελεσματική κατά 95,6% είναι, σύμφωνα με νέα κλινική μελέτη, η τρίτη ή «αναμνηστική δόση» του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού.

Η κλινική δοκιμή φάσης 3,της οποίας τα αποτελέσματα δόθηκαν στην δημοσιότητα από τις δύο εταιρείες, έγινε με τη συμμετοχή «10.000 ανθρώπων άνω των 16 ετών», και δείχνει «σχετική αποτελεσματικότητα 95,6%» και «ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας».

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών,η

δοκιμή της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου τους έγινε κατά τη διάρκεια περιόδου κατά την οποία το κυρίαρχο στέλεχος του νέου κορωνοϊού ήταν το Δέλτα.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν για άλλη μια φορά την χρησιμότητα των αναμνηστικών δόσεων στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε τον πληθυσμό από την νόσο αυτή», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά .

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 53 χρόνια — 55,5% από αυτούς ήταν ηλικίας ανάμεσα στα 16 και τα 55 έτη και 23,3% από αυτούς ήταν ηλικίας 65 ετών ή μεγαλύτεροι.

Οι δύο εταιρείες πρόσθεσαν ότι θα υποβάλουν τα λεπτομερή αποτελέσματα της δοκιμής τους για αξιολόγηση από ομοτίμους στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) και άλλες ρυθμιστικές υπηρεσίες το ταχύτερο δυνατό.

Οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη εγκρίνει την τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και της Moderna Inc για ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι είναι πιθανό να έχουν μικρότερη προστασία από το σχήμα δύο δόσεων.

Και στη χώρα μας η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συστήνει τρίτη δόση σε ηλικίες άνω των 50 και ιδίως σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ συζητείται να προταθεί τρίτη δόση και στους κάτω των 50 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός : «Καμπανάκι» των επιδημιολόγων για το υποστέλεχος της μετάλλαξης Δελτα που «σαρώνει» στη Βρετανία

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν αποκεφάλισαν αθλήτρια του βόλεϊ – Ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας

Κορωνοϊός-Θεσσαλονίκη: «Ναι» στις παρελάσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο, ενώ η πόλη «βράζει» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα