Εμβολιαστήκατε και φοβάστε μην κολλήσετε κορωνοϊό; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με ασφάλεια

Μπορώ να ταξιδέψω στο εξωτερικό; Να πάω σε ένα μεγάλο γλέντι; Να κάνω παρέα με άλλους που δεν έχουν εμβολιαστεί;

Υπάρχουν διάφορες μεταβλητές τις οποίες θα πρέπει να σκεφτεί κάποιος που είναι εμβολιασμένος, ώστε να αισθάνεται όσο πιο ασφαλής μπορεί. Κι αυτό διότι σχεδόν όλοι αναζητούμε απαντήσεις στο τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε με ασφάλεια μετά από τον εμβολιασμό μας για τον κορωνοϊό, καθώς όσο ασφαλείς και αν είμαστε, ο κίνδυνος της νόσησης παραμένει.

Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει μία απάντηση που να καλύπτει τους πάντες. Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Λος Αντζελες,

οι ειδικοί συμπέραναν ότι ένας εμβολιασμένος έχει 29 φορές λιγότερες πιθανότητες να καταλήξει στο νοσοκομείο, σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο.

Το άγχος για λοίμωξη Covid-19 ακόμη και μετά από εμβολιασμό παραμένει. Στη χώρα μας, από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι περίπου το 90% των ατόμων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι είτε ανεμβολίαστοι, είτε έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι άτομα μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα.

«Υπάρχει μεγάλη παραφιλολογία για τους πραγματικούς κινδύνους που διατρέχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί. Και αρκετοί πιστεύουν ότι επιστρέψαμε και πάλι στη φάση πριν εγκριθούν τα εμβόλια. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο», δηλώνει στους New York Times ο δρ Ασις Ζα, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown της Νέας Υόρκης.

Τι κίνδυνο έχω να νοσήσω από Covid ενώ έχω εμβολιαστεί;

Για να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει απλή απάντηση, οι ειδικοί αναφέρουν ένα παράδειγμα. Σκεφτείτε ότι οδηγείται εν μέσω χιονοθύελλας. Ενώ χιλιάδες άνθρωποι τραυματίζονται ή χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στους παγωμένους δρόμους, ο ατομικός κίνδυνος εξαρτάται από τις τοπικές συνθήκες, την ταχύτητα, εάν φοράτε ζώνη ασφαλείας, τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του αυτοκινήτου, αλλά και την ασύμμετρη απειλή να βρεθεί ένας απερίσκεπτος οδηγός στο απέναντι ρεύμα.

Έτσι και ο κίνδυνος κάποιου μετά από τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, εξαρτάται από τις τοπικές συνθήκες, τη συνολική κατάσταση της υγείας του (υποκείμενα νοσήματα, ηλικία κ.λπ.), τις προφυλάξεις που παίρνει στην καθημερινότητά του, και πόσο συχνά βρίσκεται μαζί με ανεμβολίαστα άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να μεταδώσουν πιο εύκολα τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, οι ηλικιωμένοι που είχαν εμβολιαστεί, ήταν ακόμα ευάλωτοι σε σοβαρές λοιμώξεις αφότου κολλούσαν κορωνοϊό. Η μέση ηλικία των εμβολιασμένων που νοσηλεύτηκαν ήταν τα 64 έτη, ενώ στους μη εμβολιασμένους ήταν τα 49 έτη.

Ποιος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού από εμβολιασμένο;

Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε στη Μασαχουσέτη, φάνηκε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου από έναν πλήρως εμβολιασμένο είναι σχετικά μικρός, όμως υπαρκτός. Μάλιστα, σε μελέτη που έγινε στη Σιγκαπούρη, φάνηκε ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης από εμβολιασμένα άτομα, έχουν όσοι έχουν εκδηλώσει συμπτώματα.

Σε άλλη έρευνα που έγινε επίσης στη Σιγκαπούρη, στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκε το ιικό φορτίο σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, φάνηκε ότι ενώ το ιικό φορτίο ήταν σχεδόν το ίδιο κατά τις πρώτες μέρες της μόλυνσης, η ποσότητά του όμως μειωνόταν ταχύτερα στους εμβολιασμένους, κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος που μεταδίδουν είναι πολύ μικρότερος.

Μπορούμε να συναντιόμαστε με μη εμβολιασμένους;

Αυτό εξαρτάται από μία σειρά μεταβλητές. Ο κίνδυνος είναι σίγουρα μικρότερος από συγγενείς και φίλους που γνωρίζεται, σε σχέση με αγνώστους. Οι συγκεντρώσεις και τα επαγγελματικά ραντεβού είναι προτιμότερο να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους. Αν γίνονται σε εσωτερικούς, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σας αν ο χώρος έχει καλό εξαερισμό, κάτι που δεν είναι εύκολο να ελέγξει κάποιος.

Επίσης, καλό θα ήταν πριν από κάθε συνάντηση σε κλειστό χώρο, να κάνουν όλοι οι προσκεκλημένοι rapid test, ενώ η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη.

Μπορεί ένας εμβολιασμένος, να επισκεφθεί έναν ηλικιωμένο εμβολιασμένο σε κλειστό χώρο χωρίς μάσκα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σχετικά ασφαλές για τους εμβολιασμένους να επισκέπτονται έναν εμβολιασμένο συγγενής τους που είναι ηλικιωμένος. Ωστόσο, οι συνθήκες εξαρτώνται και πάλι από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τις τοπικές συνθήκες, δηλαδή τα ποσοστά θετικότητας στην περιοχή που κινείται ο επισκέπτης, αλλά και πόσο κόσμο είχε συναντήσει τις τελευταίες ημέρες. Το πιο ασφαλές πάντως θα είναι να φορούν και οι δύο μάσκα και να έχει γίνει τεστ πριν από τη συνάντηση.

Είναι ασφαλές να εργαζόμαστε στα γραφεία;

Επίσης η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει ότι ο αέρας στα γραφεία φιλτράρεται από ειδικά φίλτρα HEPA. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 90% των εργαζομένων σε μία επιχείρηση, ενώ τα γραφεία δεν θα πρέπει να είναι πυκνά τοποθετημένα και να υπάρχουν αποστάσεις. Επίσης, οι εργαζόμενοι να μην μετακινούνται από γραφείο σε γραφείο.

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση τρέχει τον εμβολιασμό των εφήβων αλλά δεν προλαβαίνει να χτίσει το τείχος ανοσίας

Ομολογία ανεμβολίαστης: «Ψάχνω λαμόγιο γιατρό να μου δώσει πλαστό πιστοποιητικό» (video)

Σχολεία: Ξεκινά από σήμερα η δωρεάν διάθεση self-test για τους μαθητές

Keywords
Τυχαία Θέματα