Ελληνοτουρκικά: Μίνι διπλωματικό επεισόδιο με Χαρδαλιά και Γαλατασαράι (Video)

Ένταση από το… πουθενά προκλήθηκε την Δευτέρα στα Ελληνοτουρκικά, μετά την άρνηση των ελληνικών αρχών να επιτρέψουν την είσοδο της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γαλατασαράι για το φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Η ελληνική πλευρά καταλογίζει στους υπευθύνους της τουρκικής ομάδας ότι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις οδηγίες που έλαβαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να κάνουν rapid tests για να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα,

τα μέλη της Γαλατασαράι όταν προσγειώθηκαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εμφάνισαν PCR τεστ τα οποία είχαν πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, απαιτείται αρνητικό τεστ κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο η αποστολή της Γαλατά είχε τεστ τις τελευταίες 72 ώρες.

Οι ελληνικές αρχές τους ενημέρωσαν ότι δεν γίνονται δεκτά και ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε νέα rapid tests. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την τουρκική πλευρά και τελικώς μετά από αναμονή για 1,5 και πλέον ώρα στο αεροδρόμιο, πήραν την απόφαση να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, ξεκίνησε και ένας «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και της τουρκικής πλευράς.

Türk bayrağını büyük gururla formasında taşıyan, Avrupa’da Türkiye’yi defalarca temsil eden Galatasarayımıza yapılan küstah davranışlardan kareler pic.twitter.com/cs3J2MeZxF

— Galatasaray SK (@GalatasaraySK) July 12, 2021

«Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου. Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία. Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας. Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της», ανέφερε η ανακοίνωση του Νίκου Χαρδαλιά.

Από την πλευρά της, η ομάδα της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι περιμένει μια συγγνώμη από τις ελληνικές Αρχές και τους αξιωματούχους για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Επικοινωνία Δένδια-Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με το TRThaber, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για ταλαιπωρία και κακομεταχείριση της Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ με ανάρτησή του στο twitter χαρακτήρισε το «μπλόκο» στην αποστολή της Γαλατασαράι «απαράδεκτο».

Bugün @GalatasaraySK Futbol Takımımızın Yunanistan’da karşılaşmış olduğu iyi niyetten ve centilmenlikten uzak muamele kabul edilemez.

Tüm takımlarımızın her zaman yanındayız!

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) July 12, 2021

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά, συνέβησαν μόλις λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σύμφωνα με το οποίο ο Νίκος Χαρδαλιάς φέρεται να έδινε εντολή να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα σε μέλη της αποστολής της Φενερμπαχτσέ που είχαν συμπτώματα κορωνοϊού και πυρετό».

Διαβάστε επίσης:

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Γιατί η απόφαση της κυβέρνησης έχει μεγάλο ρίσκο – Τα 5 ερωτήματα που προκύπτουν

Ζάκυνθος: Βρετανίδες με κορωνοϊό «δραπέτευσαν» από το ξενοδοχείο καραντίνας

Τραγωδία στη Χίο: Πυροσβέστης έπαθε έμφραγμα την ώρα που έσβηνε φωτιές – Καθυστέρησε το ασθενοφόρο(Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνοτουρκικά, Μίνι, Χαρδαλιά, Γαλατασαράι Video,ellinotourkika, mini, chardalia, galatasarai Video