Ελληνοαραβική… άνοιξη

Στην υπογραφή 16 πολύ σημαντικών διμερών οικονομικών συμφωνιών προχώρησαν μεγάλοι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι με την αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο της πρόσφατης πρώτης επίσημης επίσκεψης του πρίγκηπα – διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό του υψηλού επιπέδου των συνεργασιών που προέκυψαν από τις 234 business to business συναντήσεις

των Σαουδαράβων με ελληνικές εταιρείες ήταν ότι συνολικά υπεγράφησαν συμφωνίες σχεδόν 4 δισ. ευρώ μόνο για τους κλάδους της ενέργειας και της ανάπτυξης υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων.

Επιπλέον υπεγράφησαν συνεργασίες στους τομείς των αερομεταφορών, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο σχετικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε, η επιχειρηματική αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας περιλάμβανε ανώτερα στελέχη από 59 εταιρείες,τα οποία δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως ενέργεια, κατασκευές, τουρισμός και logistics.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), η διήμερη επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκηπα «αποδεικνύει την ολοένα στενότερη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών», στην οποία συμπεριλαμβάνονται και κοινές πρωτοβουλίες στους τομείς των επενδύσεων, της άμυνας και του πολιτισμού και πραγματοποιήθηκε μετά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία πέρυσι και τη συνάντηση της 5ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, που έλαβε χώρα στην Αθήνα στα τέλη Μαΐου 2022.

Τα ντιλ

Μεταξύ των συμφωνιών είναι η ίδρυση κοινής επιχείρησης 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, του λεγόμενου East to Med data Corridor (έργο EMC), το οποίο αναμένεται ότι θα εδραιώσει τη θέση της Ελλάδας ως τηλεπικοινωνιακής πύλης προς την Ευρώπη και θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να οικοδομήσει την ψηφιακή της οικονομία.

Μια άλλη πολύ σημαντική συμφωνία, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, αφορά τον κλάδο της ενέργειας και καλύπτει τόσο τις συμβατικές όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συμφωνία θα συσχετίσει την τεχνογνωσία της Σαουδικής Αραβίας στον ενεργειακό τομέα με τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή.

Οι υπόλοιπες συμφωνίες, οι οποίες υπεγράφησαν στις 27 Ιουλίου 2022 στο Greece – Saudi Business Meeting που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εξωτερικών και η Enterprise Greece, περιλαμβάνουν διμερείς επιχειρηματικές συνεργασίες στους τομείς των αερομεταφορών, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

«Ιδιαίτερη στιγμή»

«Η σημερινή ημέρα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή στη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης προσθέτοντας ότι:

«Με συστηματική και εντατική δουλειά, δημιουργήσαμε – το επιτελείο της οικονομικής διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών, με την υποστήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σε στενή συνεργασία με τους Σαουδάραβες εταίρους μας – ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείτε εσείς, οι επιχειρηματίες των δύο χωρών, να αναπτύξετε τη δραστηριότητα και τα κοινά εγχειρήματά σας, προς όφελος των δύο χωρών μας. Η σημερινή υπογραφή των 16 επιχειρηματικών συμφωνιών αποτελεί αναμφίβολα επιτυχία και είναι ενθαρρυντική ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Με τη σειρά του και ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής υπογράμμισε την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και επισήμανε ότι από την ενεργειακή έως την επισιτιστική ασφάλεια, από τις θαλάσσιες μεταφορές έως την τεχνολογία, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου οι ελληνικές και οι σαουδαραβικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν.

Πρόσθεσε δε ότι «πάνω από 100 ελληνικές και περί τις 40 σαουδαραβικές επιχειρήσεις συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα συνεχίζοντας τις επαφές των επιχειρηματικών κοινοτήτων, με τη διαφορά ότι σήμερα αυτή η σχέση επισφραγίστηκε με τις πρώτες 16 ιδιωτικές συμφωνίες».

Επιχειρήσεις και τομείς δραστηριότητας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έπεται των δύο επιχειρηματικών φόρουμ που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2022, στο Ριάντ στις 13-14 Μαρτίου και στην Αθήνα στις 30-31 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής / ανταλλαγής 16 υπογεγραμμένων επιχειρηματικών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών ομίλων.

Από ελληνικής πλευράς, συμφωνίες υπέγραψαν οι εταιρείες / όμιλοι: Aegean, Mytilineos S.A., Dynacom Tankers Management Ltd, Sea Traders S.A., Hellenic Environmental Center S.A., Τheon Sensors S.A, Raycap, Greek Energy & Infrastructure Investment Corporation (GrEC Fund), Holroyd Holdings Ltd, Southpoint Maritime S.A., Chr. Stamatiou & Sons S.A., Highway Special Construction Systems S.A., Corinth Pipeworks Pipe Industry S.A.

Παρόντες στη συνάντηση, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, ήταν, πέραν του υφυπουργού Κ. Φραγκογιάννη και του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και προέδρου της Enterprise Greece Ιωάννη Σμυρλή, οι οποίοι είχαν την πρωτοβουλία και ευθύνη οργάνωσης της εκδήλωσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και από τη σαουδαραβική πλευρά, ο υπουργός Επενδύσεων Khalid bin Abdulaziz Al-Falih, ο υπουργός Εμπορίου Dr. Majid bin Abdullah Al-Qasabi, και ο υπουργός Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Abdullah bin Amer Al-Swaha. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ανώτερα στελέχη 36 σαουδαραβικών επιχειρήσεων και περισσότερων από 80 ελληνικών καθώς επίσης οι συμπρόεδροι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας Lubna Al-Olayan και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Μετωπική με Ν.Δ., στενό μαρκάρισμα σε ΠΑΣΟΚ

Ψάχνοντας θωράκιση μπροστά στην καταιγίδα

Νέο «τσουνάμι» ακρίβειας

Keywords
Τυχαία Θέματα