Ελλάδα 2023: Οδηγός επιβίωσης υπάρχει;

Αυτό που ζει η Μαγνησία, αυτό που ζει το Πήλιο, πάνω πλέον από 24 ώρες, οι εικόνες βιβλικής καταστροφής, οι εικόνες «αποκάλυψης», μόνο συναισθήματα απελπισίας και ντροπής μπορούν να προκαλέσουν. Η έννοια της ασφάλειας του πολίτη έχει χαθεί προ πολλού. Ξαφνικά για όλα «φταίει ο κακός μας ο καιρός». Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού βρίσκεται μονίμως κρυπτόμενη πίσω από την κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια τεράστια καταστροφή. Η φωτιά στον Εβρο είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη.

Κάηκαν περισσότερα από 800.000 στρέμματα. Κάηκε το δάσος, κάηκαν καλλιέργιες, κάηκαν περιουσίες, κάηκαν άνθρωποι… Συζητάμε δηλαδή για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές από το 2000 όταν και ξεκίνησε η καταγραφή πυρκαγιών με το σύστημα Copernicus.

Σε κάθε σημείο της χώρας και κάθε μέρα πια, μια επαναλαμβανόμενη εικόνα καταστροφής. Μια επαναλαμβανόμενη εικόνα εγκατάλειψης του πολίτη.

Χρειαστηκαν μόλις 2 μήνες μετά τις εκλογές για να καταρριφθεί ο μύθος της αποτελεσματικής κυβέρνησης. Το αφήγημα του επιτελικού κράτους παραμένει σε φαντασιακό επίπεδο με το επιτελικό χάος της ΝΔ να κάνει πλέον την Ελλάδα να μοιάζει όλο και περισσότερο με δυστοπική σκηνή από ταινία τρόμου. Γιατί σε αυτό οδηγούν οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Η κύρια αιτία βρίσκεται πάντα στην πολιτική. Στις πολιτικές επιλογές και στην πολιτική βούληση που όταν υπάρχει λύνει προβλήματα και δεν δημιουργεί περισσότερα.

Για ποια ασφάλεια του πολίτη λοιπόν μιλάμε; Σε ποια έκφανση της καθημερινότητας μας νιώθουμε ασφαλείς;

Γιατί δεν έχουν διατεθεί ακόμα οι πόροι που θα έπρεπε, έτσι ώστε να έχουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης όσον αφορά στις φυσικές καταστροφές; Η κλιματική αλλαγή δεν ήρθε χθες στις ζωές μας.

Που οδηγεί η πλήρης απαξίωση και εγκατάλειψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τους γιατρούς μας συνεχώς να παραιτούνται και τα δημόσια νοσοκομεία τα αποδυναμώνονται;

Ποια πολιτική επιλογή οδηγεί σε αυτήν την εμμονή στις ευέλικτες μορφές εργασίας;

Ποια πολιτική επιλογή οδηγεί στη συνεχή μεροληψία υπερ της πλευράς των μεγάλων επιχειρήσεων αιχμής έναντι των εργαζομένων που δεν έχουν κανένα τρόπο να προστατευθούν όταν όλα λειτουργούν χωρίς κανόνες, χωρίς όρια, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς;

Ακριβώς όπως χωρίς όρια και χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο λειτουργεί η αγορά και οδηγεί στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, κάνοντας το κόστος ζωής μας δυσβάσταχτο πια.

Κάποιοι λίγοι την ίδια στιγμή ευημερούν. Οι «ημέτεροι», οι τράπεζες, όσοι διαχειρίζονται το κράτος.

Δεν πάει άλλο. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να ζούμε έτσι και δεν μας αξίζει.

Είναι επιτακτική η ανάγκη πια ενός εναλλακτικού προοδευτικού δρόμου. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τα καταφέρει. Όπως τα κατάφερε και στο παρελθόν, να θωρακίσει τη χώρα και να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις.

Για να μπορέσουμε ξανά να αγκαλιάσουμε τις αγωνίες των μη προνομιούχων της εποχής μας. Για να αισθάνεται η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας ασφαλής πραγματικά. Ο δρόμος της προόδου να συνδεθεί ξανά με τον δρόμο της προοπτικής για όλες και όλους. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί . Τίποτα δεν ήταν εύκολο μέχρι τώρα, τίποτα δεν θα έρθει εύκολα από εδώ και πέρα.

Γιατί πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το «τέρας» και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να το συνηθίσει.

Υ.Γ. Όταν παρακολουθούμε αποσβολωμένοι στο λιμάνι του Πειραιά 2 μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon να απωθούν 36χρονο πολίτη σπρώχνοντάς τον στη θάλασσα τη στιγμή που το πλοίο αποχωρούσε και το θύμα βρέθηκε στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρό λίγα λεπτά αργότερα, αντιλαμβανόμαστε με τον πλέον σκληρό τρόπο ότι κάτι στην κοινωνία μας δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Και οφείλουμε τουλάχιστον στις επόμενες γενιές να παραδώσουμε έναν κόσμο καλύτερο από τον δικό μας, όχι μια κοινωνία σε πλήρη αποσύνθεση που η ζωή δεν έχει πια καμία αξία. Οφείλουμε να θωρακίσουμε το κράτος μας, την κοινωνία μας, την ανθρωπιά μας.

*Η Μάρα Κουκουδάκη ειναι Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Διαβάστε επίσης:

Το ερώτημα του Άμλετ για τον ΣΥΡΙΖΑ και το τρίπτυχο που κρίνει τις μάχες ηγεσίας

Φωτιές: Ευκαιριακή και αποσπασματική η εφαρμογή των ορθών πρακτικών διαχείρισης των έγγειων πόρων

Εμπρηστής η πολιτική της μούφα «πράσινης» μετάβασης!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα 2023, Οδηγός,ellada 2023, odigos